Skocz do zawartości

Wymiana bębenka od kasetę 10 rzędów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drogie panie, mili panowie,

Poszukuję porady. Zarżnąłem jakoś bębenek pod kasetą. Objawia się to okazjonalnym biciem w napędzie ale nade wszystko luzami. Bardzo mnie to irytuje.

Chciałem oddać dzisiaj rower do serwisu (w UK sklepy rowerowe są czynne), ale chłopcy są tak zarobieni że nie wyrobią się poniżej dwóch tygodni a i to tylko jeśli znajdą właściwy bębenek u kogoś kto to będzie teraz w stanie dostarczyć. Moja myśl zatem: sam wymienię, tylko teraz pytanie: na co?

Nie mam pojęcia co mam za piastę. Rower to Jamis Durango Expert 2018 (koła oryginalne). Po rozebraniu tylnej piasty wiem że bębenek ma konstrukcję zamkniętą nakrętką z dwoma wpustami:; zakładam że da się go odkręcić imbusem 12 (10 jest za mały, 12 nie mam pod ręką).

W jaki sposób mogę ustalić co to za piasta? Jak dobrać do niej bębenek?

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano
W dniu 6.05.2020 o 20:18, PrzeLuka napisał:

Zdjęcia.

I oto one.

Zauważyłem że na bębenku nam wybite oznaczenie 17-I-3 jeśli komuś coś to mówi.

20200507_202246.jpg 20200507_202252.jpg 20200507_202310.jpg 20200507_202949.jpg 20200507_203048.jpg
Opublikowano

Z tym imbusem 12 tudzież innym może być tak, że trzeba go wsadzić nie od strony bębenka a tarczy. W piaście JoyTecha miałem taki przypadek. Jak nie będzie szło od bębenka to spróbuj kręcić z drugiej strony. Jak wykręcisz to łatwiej będzie coś dobrać, bo dowiemy się jak wygląda mocowanie bębenka w piaście.