8850 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 Szosa. Widelec karbonowy przód. Podniosłem mostek z podkładkami maksymalnie do góry. W widelcu mam tulejkę dystansującą plastikową czarną przez którą przechodzi długa śruba do kasowania luzu na łożyskach widelca i jednocześnie mocuje kapsel nakrętka od góry widelca przy mostku. Tulejka jak rozumiem powoduje że ta rozetka w środku nie wyjedzie do góry. Co mam z tulejką zrobić? Tą rozetkę umieściłem mniej więcej w środku na wysokości mostka pomiędzy pierwsza a drugą śrubą dokręcającą mostek. Mam tulejkę przyciąć i wkręcić do środka? Tulejka mieściła się i była wkręcona wtedy kiedy mostek był maksymalnie w dole. W obecnej chwili tulejka nie mieści się ponieważ jest za długa o ok 2 cm i jeśli przykręcę śrubę i zakończenie górnego widelca wówczas odstaje od góry. Co z tym zrobić?
Kruk Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 A nie prościej kupić normalny korek do karbonowych rur widelca? https://allegro.pl/oferta/gwiazdka-top-cap-do-karbonu-accent-ac-900-carbon-7846623222
8850 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Opublikowano 6 Maja 2020 Kruku, to jest dobry pomysł i ciekawe wyjście z sytuacji. Natomiast kolor korka mi kompletnie nie pasuje do ciemnego roweru, poza tym chciałbym dowiedzieć się czy mam tą tulejkę sobie wkręcać do rowera do widelca, i za co on odpowiada i czy musi być. Może wiesz za co on odpowiada lub ktoś z kolegów doradzi czytając moje pytanie na początku.
Kruk Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 Ja tak mam w swoim rowerze i mam spokój Nie, kapsel sterów możesz dać sobie jaki chcesz. Tam jest ten korek rozporowy, wkładasz go do rury, w środku jest wejście na imbus chyba 8, wkręcasz go, on się klinuje, a potem normalnie dajesz kapsel sterów ze śrubą. Prosta sprawa. Ja mam taki: https://allegro.pl/oferta/korek-sterow-deda-ekspander-do-karbonu-45mm-7833205808?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjwwMn1BRAUEiwAZ_jnEsP8yfmrEj18x2EMF0UtmgN6RXBuifZ8Gx8em6a556d60QlPmiZAJBoCCfYQAvD_BwE
8850 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Opublikowano 6 Maja 2020 OK, rozumiem, dzięki za wyjaśnienie. Nie wiem dlaczego w moim przypadku jest zastosowana tulejka i do czego ona służy. Na moich zdjęciach widać korek i widać kapsel oraz śrubę która przechodzi przez tą plastikową tulejkę. Pytanie dlaczego ona mi sięteraz nie mieści po podniesieniu mostka i czy ją potrzebuję do czegoś?
Kruk Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 Po prostu u Ciebie jest tani , firmowy grzybek rozporowy, którego budowa zawsze jest dziwna bo ma być tanio. Serio kup normalną kotwę do rury karbonowej i będzie z bani
8850 Opublikowano 7 Maja 2020 Autor Opublikowano 7 Maja 2020 szosa Canyon endurance alu-karbon za kilka tysięcy pln to raczej chyba nie tanie rozwiązania : ) To jest oryginał. No dziwne to
Kruk Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Po prostu to jest taki banał na którego nie zwracają uwagi. W karbonowych Rock Shox'ach SIDach dają swój firmowy grzybek/kotwę, ciężką z dziwnym mechanizmem, działa fakt ale jest przekombinowana. A takie rowery już są 5 cyfrowe. Kup sobie normalną kotwę do karbonu i tyle. https://allegro.pl/oferta/gwiazdka-ac-900-carbon-do-widelcow-z-karbon-czarna-8243195652?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjw4871BRAjEiwAbxXi231GeLphM7x9MGkIW4hNJJGkGNLISMq-uJ0beYUU5rNQQW7HHC7zXhoCLDoQAvD_BwE Nawet w rowerach za 15k by znaleźć jakieś dziwne, niepotrzebne rozwiązania, tutaj masz szczęście bo to tylko kotwa/ekspander/grzybek do karbonowej rury sterowej.
Rekomendowane odpowiedzi