Skocz do zawartości

Pedały do lasu

zales470

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim!

To mój pierwszy post więc się pokrótce przedstawię. Mam 29 lat, pochodzę z Mazur, a aktualnie od dłuższego czasu zamieszkuję w Gdańsku.

Kilka lat temu zacząłem bardzo intensywnie jeździć i poznawać pobliskie lasy - ekipa z południa kraju na pewno mnie wyśmieje jak napiszę że są górzyste 😅 - ale naprawdę są fajne wzniesienia i zjazdy - bardzo mi się to spodobało, szczególnie ciasne i kręte zjazdy po korzeniach i kamieniach 🙂

Miałem ostatnio dość długą przerwę (najpierw załatwiłem/uciąłem sobie kawałek palca, później artroskopię kolana) ale wracam do tego i wraca mój dylemat jeszcze z przed przerwy  - jakie pedały, zatrzaski/platformy czy mix?

Dwa rowery byłby super ale niestety nie wchodzą w grę - potrzebuję rozsądny kompromis. 

Rowerem jeżdżę też czasem z narzeczoną po ścieżkach rowerowych (wiadomo, trzeba dbać o wspólne relację 🤣 ) ale priorytetem jest las, bo on daje największą frajdę.

Tak jak pisałem najbardziej lubię ciasne i kręte zjazdy, no ale umówmy się w 3mieście żeby zjechać z górki najpierw trzeba pod nią sporo podpedałować i tak w kółko. 

Gdybym miał od początku jakieś najzwyklejsze platformy to pewnie już dawno bym zmienił na zatrzaski ale z racji tego że od samego zakupu roweru mam w nim bardzo duże platformy z pinami firmy HT - mega dobrze mi się na nich jeździ, czuję dużą swobodę i komfort jadąc w dół, no ale z racji że moja jazda to nie jest typowe enduro - kusi mnie od długiego czasu zmiana na zatrzaski.

Jakie są Wasze rady i odczucia?

Mocno rozważam takie pedały: xt-enduro-spd-m8020  lub  m-530-all-mountain  ---> czy ta platforma w tym SPD daje jakieś dodatkowe podparcie ?

A może wystarczający jest  "zwykły" M520 ?

Kolejną kwestią będą buty - ale najpierw chciałbym przebrnąć przez kwestie pedałów która od jakiegoś czasu nie daje mi spać po nocach bo ciągle o nich myślę :D

Rozpisałem się chyba za mocno, jak ktoś dotarł aż tu to bardzo dziękuje :) Z góry również dziękuje za jakiekolwiek porady :)

Edytowane przez zales470
Opublikowano

Cześć, wszystko już zostało opowiedziane tak z milion razy na temat zatrzasków, wystarczy użyć Google lub też szukajki a znajdziesz pierdylion wpisów dot. ich zastosowania. Jeżeli jeździsz bardziej Cross country to wiadomo że zatrzaski dadzą ci dodatkowy komfort oraz lepiej wykorzystasz energię którą wkładasz w kręcenie, jeżeli natomiast prujesz w dół po korzeniach, śliskich kamieniach i robisz duże dropy to nie zakładaj zacisków bo to proszenie się o spore problemy zdrowotne 😬 Jeżeli do twojego stylu jazdy pasują pedały zatrzaskowe to pamiętaj że na nich nie warto oszczędzać, kup najlepsze jakie możesz w określonym budżecie.

Opublikowano

Cześć, 

wiem że jest pierdylion wpisów, przeczytałem mnóstwo z nich, spędzając nad tym bardzo dużo czasu ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi (zdania jak zawsze są podzielone) - dlatego zdecydowałem napisać osobny post opisujący mój konkretnie indywidualny problem z nadzieją na uzyskanie kilku porad / opcji do rozważenia itp. - tak jak do Ciebie @Kierba za co bardzo dziękuje :) Myślę że lepszego miejsca na zadawanie pytań rowowych jak szajbajkowe forum to nie ma :D   

A może są tutaj osoby z 3miasta i chciałby by się podzielić swoimi spostrzeżeniami o dopasowaniu pedałów do lokalnych tras? :)

Opublikowano
46 minut temu, Kierba napisał:

... to pamiętaj że na nich nie warto oszczędzać, kup najlepsze jakie możesz w określonym budżecie.

Skąd wiesz, że to polubi?

Może przejedzie się parę razy a potem buty i pedały trafią do piwnicy. Chyba nie warto wbijać się w koszty na początek.

Opublikowano
Cześć, 

wiem że jest pierdylion wpisów, przeczytałem mnóstwo z nich, spędzając nad tym bardzo dużo czasu ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi (zdania jak zawsze są podzielone) - dlatego zdecydowałem napisać osobny post opisujący mój konkretnie indywidualny problem z nadzieją na uzyskanie kilku porad / opcji do rozważenia itp. - tak jak do Ciebie [mention=14046]Kierba[/mention] za co bardzo dziękuje  Myślę że lepszego miejsca na zadawanie pytań rowowych jak szajbajkowe forum to nie ma    

A może są tutaj osoby z 3miasta i chciałby by się podzielić swoimi spostrzeżeniami o dopasowaniu pedałów do lokalnych tras?

Mam podobne upodobania jezdne i podpieram się o zwykłe platformy, szerokie, wygodne. Rowniez od dluzszego czasu zastanawiam sie nad zatrzaskami i moje spostrzeżenia sa takie: chce miec zatrzaski bo jak sie wspinam (i nie tylko) to czuje ze dalyby mi wiecej jesli chodzi o wydajnosc. Z drugiej strony troche sie obawiam, bo mam przed oczami swoje niektóre „przezycia” na zjazdach, gdy np ledwo sie wyratowalem dostawiajac noge, lub podpierajac sie, a wiem, ze nogi bym w tamtych momentach z pedala nie wypiął. Podsumowując i tak kupie kliki, ale bede musial sie troche uspokoic i spokorniec, aby od nowa nauczyc sie jezdzic i mam nadzieje ze dosc szybko sie do nich przyzwyczaje.

P.S. Tez jestem z mazur, tez mieszkam w Trojmiescie, a do tego jestem w podobnym wieku, wiec mozna by sie ustawic ktoregos razu.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie samych pedałów: niekoniecznie potrzebujesz spd z platformą. Same buty mają dosyć sztywne podeszwy. Ja na początek kupiłem najtańsze co się da, żeby się przekonać jak to jest. Kupiłem zwykłe pedały M520 i buty z decathlona rockrider 100 czy jakoś tak za niecałe 150zł. Po roku dalej używam tego zestawu. Ja akurat jeżdżę na szosie ale w góry ten zestaw na początek również mogę polecić.

Opcje od Kruka też są warte rozważenia. Jak wjeżdżasz na odcinek, na którym czujesz się mniej pewnie to się wypinasz i stawiasz but na platformie. Tylko wydatek na początek większy.

Edytowane przez mareq
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z @mareq odnośnie platformy w spd, przy dobrych butach jest raczej miłym dodatkiem a nie czymś co koniecznie musisz mieć. Nie zgodzę się jednak co do pół środków w zakupie klików, uważam że nie ma to sensu. Nie oszukujmy się tanie w 90% przypadków nie jest dobre, dobre jest zazwyczaj drogie a jak coś jest dobre to daje inne doznania z jazdy. Za ceną „drogich” klików oprócz marki stoi także technologia. Pedały i buty to wbrew pozorom bardzo ważne części i akcesoria. Kolega @Motke pisze że możesz tego nie polubić, no faktycznie możesz, ale w przeciwnym wypadku zapewne będziesz miał ochotę na coś więcej i czeka cię podwójny wydatek. Żeby było jasne, nie chodzi mi o to żeby kupować najdroższe pedały, tylko o to żeby kupić możliwe najlepsze w przeznaczonym na ten cel budżecie. Osobiście nie znam osoby która narzekałaby na SPD (co innego z pedałami szosowymi) dodatkowo zatrzaski mogą ci wypracować poprawne ułożenie stopy na pedale a jak jeszcze pooglądasz szajbajkowe poradniki to poprawisz technikę 😉 Ja zaczynałem przygodę od spd, potem były SPD SL (przy rowerze szosowym oczywiście) obecnie nie wyobrażam sobie jak np. można jeździć z platformami na szosie. Tak samo jak nie wyobrażam sobie jazdy po singlach typowo zjazdowych bez najeżonych platform. Ostatecznie jak nie kupisz sam i trochę na nich nie pojeździsz to się nie przekonasz. Wszystko też zależy od twojego stylu jazdy i terenu. Tak jak @Kruk pisze, jeżeli nie możesz się zdecydować to weź 50/50, chyba najlepsze koło ratunkowe w twoim przypadku. Jak nie to pozostanie telefon do przyjaciela, może któryś jeździ na SPD 😁

Edytowane przez Kierba
Opublikowano

Kierba - piszesz że kliki w ęduro to proszenie się o kłopoty - czasami wpięcie pomaga (na przykładzie kumpla który po przejściu na spd przestał "gubić" pedały w powietrzu). Dwa - piszesz, że trzeba wydać worek pieniędzy bo dobre musi kosztować - najtańsze M520 to jedne z najlepszych spd jakie można kupić. Dokładając do XTR zyskujesz tylko niższą wagę i co dla wielu nie jest oczywiste - nie koniecznie dłuższą żywotność.

Założenie, że kupi się pedały a buty się później jakieś dokupi jest błędne jeśli myślimy o platformie - mam M520  i M089 - czyli brak platformy i buty z średnio twardą podeszwą(?) - kumpel ma XT M8020 i buty AM9 - ja w swoich M089 platformy nie czuję wogóle, pewnie przy mocnych lądowaniach podeszwa oparłaby się na platformie i to tyle. Pedał i but nie mogą być z różnych parafii bo plusów z tego nie będzie. Jeśli nie bawimy się w grawitację - platforma w spd jest raczej bez sensu, ona ma dawać szersze podparcie dla buta przy lądowaniu, przy zwykłym kręceniu nie ma z niej pożytku. 

Ja bym szedł w spd, zupełnie inne kręcenie - piszę to z perspektywy spd w gravelu i platform w fullu - wcześniej spd miałem też w fullu, strach przed "brakiem" wypięcia w podbramkowej sytuacji zawsze jest ale kiedy się "nauczysz" spd to wypięcie trwa ułamek sekundy i robi się to instynktownie - gleby na początku zaliczałem, później w cięzkich sytuacjach noga sama się wypinała. A podparcie nogą to wcale nie jest remedium na wszystko - 2 lata temu w Kasinie (miałem spd) w pewnym momencie stwierdziłem "to se neporadi" - błoto, zee zaciśnięte na tarczach - podparłem się nogą - efekt był taki że poleciałem 3m podpierając się a kolejne 2m ślizgając się 4 literami po błocie. Jak człowiek ma się wyglebić to się wyglebi 

• Pomógł 1
Opublikowano

Kup sobie kolego SPD i nie wsłuchuj się w jakieś dziwne opowieści, przepowiednie i grożby jakie to jest złe. Sporo jest tu czystych teoretyków co bladego pojęcia o jeżdzie nie mają. Kolega @trollu jak widać nie tylko po tym wpisie się zna i umi jeżdzić wiec trzymaj się tego typu rad. Ja się mogę pod tym podpisać w 100%. Powoli do celu a z czasem sam będziesz się śmiał z obecnego dylematu. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Bez urazy @trollu ale chyba masz problemy z czytaniem wiec, zacytuje sam siebie w odpowiedzi do twojej wypowiedzi. Następnym razem jak coś o mnie piszesz lub w stosunku do mnie proszę taguj mnie małpką tak żebym o tym wiedział i mógł się odnieść do twojej wypowiedzi.

44 minuty temu, trollu napisał:

Dwa - piszesz, że trzeba wydać worek pieniędzy bo dobre musi kosztować - najtańsze ...

Nic takiego nie napisałem, napisałem za to:

3 godziny temu, Kierba napisał:

Żeby było jasne, nie chodzi mi o to żeby kupować najdroższe pedały, tylko o to żeby kupić możliwe najlepsze w przeznaczonym na ten cel budżecie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kierba napisał:

Nie zgodzę się jednak co do pół środków w zakupie klików, uważam że nie ma to sensu. Nie oszukujmy się tanie w 90% przypadków nie jest dobre, dobre jest zazwyczaj drogie a jak coś jest dobre to daje inne doznania z jazdy. Za ceną „drogich” klików oprócz marki stoi także technologia. 

Hmm... Bez urazy ale jak piszesz tego typu kwestie do daj przykład. 520-ki Shimano są najlepszym systemem pod każdym względem. No ewentualnie 540-ki Nawet XTR jest od nich gorszy. Choćby ktoś stawał na rzęsach to nie wymyśli nic lepszego i równie trwałego. Kosztują nieco ponad stówę. Obecne wypusty Shimano to tylko nędzne kopie. Tu trochę ubrali, tam dołożyli by ładniej wyglądało. Problem tylko w tym, że kosztują już z 2-3 x tyle a sam system wpinania i jego działanie jest dokładnie taki sam jak w moich pierwszych m505 15 lat wstecz. Taka to jest technologia. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Hehe @Ares a czy ja gdzieś pisałem że 520 są złe? Z resztą to były moje pierwsze pedały wpinane które kupiłem w Deca 😊 Przeczytaj może jeszcze raz co napisałem.

Opublikowano

napisze krótko, jeżeli dużo i szybko jeździsz po wybojach to bierz M530 i buty ze średnio twardą podeszwą ponieważ będą bardziej komfortowe i bezpieczniejsze, jeżeli nie jeździsz "na złamanie karku :)" to bierz M520 i buty z twardą podeszwą.

• Pomógł 1
Opublikowano

WoW, bardzo dziękuje za tyle odpowiedzi - wszystkie rady i rozważania jak najbardziej są pomocne !🙏

Faktycznie z racji tego że będzie to moje pierwsze podejście do tego tematu to nie chciałbym ładować się w jakieś super koszta - raczej z chłodną głową wole do tego podejść.

@Ares i @trollu przekonaliście mnie swoimi wpisami - pójdę w SPD

Na 100% chciałbym pójść w Shimano (komplet buty+pedały)  bo wydaje mi się że taki zestaw będzie najlepszy.

@Kruk podlinkował pedały PD-EH500 - nie ukrywam że był to mój pierwszy typ (nawet miałem je już w koszyku) ale natknąłem się na opinie że jednostronne kliki są bardzo irytujące, pedał nigdy nie ustawia się na odpowiedniej stronie i trzeba zerkać i go ustawiać - oczywiście rozumiem że jest to swojego rodzaju kompromis, bo są to dość uniwersalne pedały - ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z nimi?

Kolejne 2 opcje które biorę pod uwagę to M530 i M520 - generalnie nastawiam się na w miarę możliwości na szybką jazdę po sporych nierównościach, piszecie że wpięty but i tak nie ma kontaktu z platformą, więc M530 tak naprawdę w odczuciach były identyczny jak M520? 

Jeszcze pytanko o buty, czy w/g skali Shimano buty o sztywności 5 będą nadawać się na podejścia pod górkę itp, czy raczej szukać czegoś w okolicy 4 ?

Do tej pory jeżdżę w butach do biegania, ostatnio zamówiłem buty MTB MT 301 SHIMANO ale już je odesłałem bo się jorgnąłem że skoro zmieniam buty to sznurowadła to jednak kiepski pomysł. Natomiast po przymierzeniu zaskoczyła mnie sztywność (tu było to 4) - pierwszy raz miałem prawdziwe buty rowerowe na nodze - stąd moje zdziwienie było jeszcze większe :P 

Na niektórych stornach piszą też przy pedałach że pedał YYY "...najlepiej współpracując z butami XXX" - czy faktycznie trzeba to również brać pod uwagę?

Dwa pierwsze lepsze cytaty ze strony:

"Pasuje do butów Shimano CT lub MT "- dotyczy pedałów PD-EH500

"Zalecane buty: seria Shimano RT" - dotyczy pedałów PD-ES600

-----

@Reset - możemy pomyśleć nad jakąś ustawką ale musisz mi dać jeszcze chwilę żebym popracował na kondycja bo będzie mi wstyd :P  - zazwyczaj wbijam do lasu na wysokości meczetu :) 

Opublikowano
-----

[mention=2585]Reset[/mention] - możemy pomyśleć nad jakąś ustawką ale musisz mi dać jeszcze chwilę żebym popracował na kondycja bo będzie mi wstyd   - zazwyczaj wbijam do lasu na wysokości meczetu  

To idealnie bo ja mam rowniez baaardzo dluga przerwe. Dzis odbieram kolo z naprawy i pewnie jakos na weekend wyjade z nory

Opublikowano
3 godziny temu, zales470 napisał:

Na niektórych stornach piszą też przy pedałach że pedał YYY "...najlepiej współpracując z butami XXX" - czy faktycznie trzeba to również brać pod uwagę?

Dwa pierwsze lepsze cytaty ze strony:

"Pasuje do butów Shimano CT lub MT "- dotyczy pedałów PD-EH500

"Zalecane buty: seria Shimano RT" - dotyczy pedałów PD-ES600

wyżej o tym napisałem i to odnosi się do budowy podeszwy buta i budowy pedałów - ogólnie but do xc zadziała z pedałem do dh ale to nie będzie idealne połączenie jakie wymyślił sobie projektant tych butów/pedałów. Nie chciałem już pisać ale to co napisał wyżej jabolek to garść jakichś ogólników a w dodatku błędnych. Co to są "wyboje"? Dla jednego to będzie brukowana uliczka a dla drugiego korzenie w lesie. Co je łączy? To, że platforma tam "nie działa". Jeśli nie będziesz skakać hop i dropów gdzie but będzie się mocno poddawać pod obciążeniem to platformy nie poczujesz. Do butów spd trzeba przywyknąć ale nie licz, że kupisz buty z podeszwą elastyczną jak w adidaskach - to ma być but do jazdy a nie do maratonów piechotą. O tym kiedyś widziałem film na YT - jakieś tanie "adidaski" spd z marketu - dla totalnych laików, takie co to niby są "pro" bo mają bloki spd ale można sobie lekkim skocznym krokiem wpaść do sklepu po bułki. Wszystko fajnie - bu elastyczny, na filmie gość wykręcał je w rękach tylko problem zaczyna się gdy chcesz się w takich butach wypiąć, robisz ruch stopą a but się poddaje - pięta idzie na bok a środek jest trzymany przez pedał - efekt jest taki, że masz gumowy but, który uniemożliwia wypięcie. Można rzec - but dla lubiących mocne wrażenia. I gleby. Mi się w M089 dobrze chodzi, wiadomo, że to nie jest NewBalance ale but nie stwarza problemów jeśli będziesz miał wpychać rower na szczy Koziej w BB.

Tak wygląda M089 wpięty w M520. Jak wyglądałby w M530 czy XT 8020 - niech sobie każdy wyobrazi

IMG_20200506_200249.jpg IMG_20200506_200257.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano

Plus 530tek jest taki, że sobie na luzie podjeżdżam do serwisu w newbalancach :D

Opublikowano

Jak spd to tylko Look x-track. Znacznie lepsze podparcie i trzymanie buta niż w rozwiązaniu shimano.

Opublikowano

Udało mi się w końcu zebrać do tego i mam już złożone zamówienie.

Finalnie stanęło na butach SH ME400 M4 (M089 nie mogłem już nigdzie znaleźć w moim rozmiarze) i pedałach PD M530, długo myślałem nad zwykłymi 520 ale uznałem że pewnie czasem będę chciał podjechać na plażę na pifko to jednak w zwykłych butach będzie łatwiej na takich pedałach (szczególnie na powrocie 😆 ) - mam nadzieję że uda mi się poczuć moc klików ! :)

Bardzo Wam wszystkim dziękuje za komentarze - jest to nieoceniona pomoc !!!

Temat można uznać za zamknięty.

Opublikowano

Pierwsze testy za mną, fakt że marne 7km po płaskim ale zawsze ;) Mam nadzieje ze jak pogoda pozwoli to jutro do lasu :P 

Buty: pierwsze wrażenie ze prawy idealny a lewy delikatnie za ciasny (często tak mam, tutaj odczucie raczej było większe - zapewne przez twardość buta) - normalnie nosze 44/44.5 wiec wybrałem ME4 w rozmiarze 45, na samym początku jedyny dyskomfort jako był to tak jakby czubek dużego palca lewej nogi był uciskany od góry ale mimo to jakiś minimalny luz z przodu jeszcze jest - podczas jazdy to uczucie zniknęło - mam nadzieje ze już nie wróci i nie będzie mi mrowić stopa podczas dłuższych przejażdżek :/ 

Na początku jeszcze myślałem żeby podjechać i przymierzyć jakieś inne Shimano o rozmiar większe, zobaczyć jak leży i ewentualnie wtedy odesłać i wymienić ale odpuściłem tym bardziej że prawy but jest idealny, a cholewki i tak wydają się już w tym rozmiarze być za duże bo po dobrze ściągnięciu rzepów buty się marszczą - o rozmiar większe to już byłaby pewnie maskara - szkoda ze shimano nie ma 1/2 rozmiarów - wtedy było by idealnie pewnie :) 

Mam pytanie: czy to normalne ze mimo wszystko bloki na betonie/płytkach stykają się z powierzchnia i hałasuje podłączać chodzenia niszcząc się przy tym, czy może coś zle zrobiłem podczas montażu i są one za mało schowane w podeszwie ?

Pedały: już rozumiem wszystkie wcześniejsze pozytywne opinie o M520 - już po pierwszej jeździe wiem ze jak bym wybierał jeszcze raz to pewnie były to M520 mimo wszytko - platforma w M530 nawet w zwykłych adidasach raczej za dużo nie daje - przetestuje przy okazji :) 

To normalne ze po wpięciu but ma delikatny zakres ruchu w poziome na prawo i lewo (sprężyny mam na min) czy raczej od razu po nawet delikatnym ruchu w bok powinien się wypiąć ? 

Opublikowano

Zawsze piszę by nie kupować półśrodków z jakimiś platformami czy innym badziewiem jak w przypadku 530-ek. Pełne SPD albo żadne. 

Zawsze coś tam tego bloka wystaje i to normalne jest, że hałasuje. Jednak się nie niszczy. To znaczy pewnie tak tylko by zniszczyć bloki by się nie nadawały to miną lata. 

Zawsze but ma delikatny luz roboczy między blokiem a systemem wpięcia. 

• Pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja swoje buty i pedały M540 kupowałem kilkanaście lat  temu , nie było za wiele w internecie wiadomości , fora w powijakach ,  a moi znajomi do tej pory nie bardzo wiedzą z czym to się je :P  , także sam wybrałem na czuja i to był dobry wybór , różnica kolosalna w stosunku do zwykłego pedałowania , oczywiście parę gleb na początku bo zapomniałem się wypiąć i miałem za mocno przykręcone wypięcie - nauka metodą prób i błędów , więc Zales470 powodzenia i baw się nowym sprzętem .

Opublikowano

A ja mam tak, że o ile w szosie czy szutrówce spd to must have tak do ścieżkowca nie wyobrażam sobie niczego innego jak atformy z pinami. Swoją drogą dobre platformy z odpowiednim obuwiem dają naprawdę trzymanie takie, że mozna się czasami zapomnieć i zdarza mi się z nich "wypinać" ;)