Skocz do zawartości

mt420 vs m6000 vs mt500?

Rafalbdg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki, ale wolę wziąć z jednego sklepu w jednej paczce :) 
PS. Tarcze mam na centerlocku, ale ogarnę sobie pasujące, tylko tym razem 180, a poprzednia 160 pójdzie na tył i już zupełnie będzie komplecik :)

Opublikowano

Wstrzymaj się chwilkę,zobaczę sobie co Ci potrzeba.

Odświeżmy sprawę.Czy ty aby nie zmieniałeś już tarcz?

W dniu 8.05.2020 o 20:52, Rafalbdg napisał:

Tarcze zmieniłem w serwisie

Kolejna rzecz,że z tego z dalszej części wynika,że masz Centre lock

W dniu 8.05.2020 o 20:52, Rafalbdg napisał:

bo miałem 2 różne nakrętki do tarczy (od kaset i od hollowteca o ile się nie mylę)

Opublikowano (edytowane)

Zmieniałem rt10 na rt64 pod metaliki (oba 160), 64 planuje wrzucić teraz na tył. Z przodu chciałbym wrzucić 180 taką samą :)

PS. Ja wiem, że trochę przesada z tymi hamulcami, ale to zawsze był mój rowerowy fetysz :D żeby móc się zatrzymać dość skutecznie :D

Edytowane przez Rafalbdg
Opublikowano
7 minut temu, Rafalbdg napisał:

żeby móc się zatrzymać dość skutecznie

Żebyś przez kiere nie przeleciał xD

9 minut temu, Rafalbdg napisał:

Z przodu chciałbym wrzucić 180 taką samą

Jak będziesz chciał,to mam prawie nówkę RT81 Φ180

06c2a440ba315a74f0eba5e23eb4b67a_big.thumb.jpg.c5ccfe5647627ec30d0dd141cef811c1.jpg

Opublikowano

Nie będę się chwalić, ale za czasów vałek zawsze miałem w lewej klamce kontroler kąta wychylenia tylnego koła w powietrzu :) Przez to pewnie teraz jestem niezadowolony wiecznie, ale jestem mocno przyzwyczajone do takiego działania :D
Za ile masz tą zabawkę?

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 6.05.2020 o 12:23, leejoonidas napisał:

Fajne porady Koledzy tutaj dajecie na temat pod tytułem "Co wymienić w hamulcach aby lepiej hamowały."

Zamiast zacząć od najsłabszego ogniwa tych hamulców i zarazem jednego z najtańszych w zakupie to doradzacie najdroższe rozwiązania które w końcowym rachunku będą warte tyle co nowe hamulce o klasę lub dwie wyżej notowane. Nawet w sportach motorowych wiedzą o tym że modyfikację słabych hamulców zaczyna się od wymiany kiepskich przewodów, wsadzenie przewodów sm-bh90 które są twardsze i sztywniejsze i sprzedawane na metry powinno być pierwszą czynnością przy modyfikacji tych hamulców.

SM-BH90 to wydatek bynajmniej 80,44

Opublikowano

Niestety, w przypadku shimano sama wymiana przewodów zmieni prawie nic. W ślepym teście mało kto to dostrzeże jakąkolwiek różnicę. Za to klamki mtb od deore w górę mają inne przełożenie dźwigni na tłok co samo w sobie daje oczywistego "kopa". Poza tym zaciski shimano mają 3 charakterystyczne wypadkowe średnice cylinderków co również determinuje wprost siłę hamowania.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.05.2022 o 13:22, vdcmike napisał:

klamki mtb od deore w górę mają inne przełożenie dźwigni na tłok

zaciski shimano mają 3 charakterystyczne wypadkowe średnice cylinderków 

Jest gdzieś jakieś  zestawienie tych danych? ZTCP wszystkie jednotloczkowe zaciski używają tej samej średnicy tłoczka. 

Edytowane przez wintermute
Opublikowano

Wszystkie dwutłoczkowe do deore włącznie mają śrwdnicę tłoczków 21mm. Od SLX w górę 22mm.

Wszystkie czterotłoczkowe shimano mają parę 15 i 17mm.

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 minuty temu, vdcmike napisał:

Wszystkie dwutłoczkowe do deore włącznie mają śrwdnicę tłoczków 21mm. Od SLX w górę 22mm.

A szosowe?

Opublikowano

Szosowymi się nie zajmuję. Nie wiem.