Skocz do zawartości

RockShox Recon Gold RL - serwis manualny, zmiana sposobu blokady, smar do uszczelek.

saphrii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Chciałem zrobić przegląd RS Recon Gold RL, skok 120, koło 26", oś 9mm QR, lagi 32mm, jeszcze z piwotami do v-ek :)i szukam odpowiedniego rocznikowo manuala, który powie mi jakie objętości olejów gdzie wchodzą. Po numerze seryjnym już wiem, że to przedział rocznikowy 2012(3)-2016.

Możecie wskazać odpowiedni manual?

Najbliżej co znalazłem to to, ale pewnien nie jestem: https://www.cycleservicenordic.com/media/105578/2013-sektor_recon_xc32-service-manual.pdf

Pyt. 2

Chodzi o pokrętło blokady skoku - domyślnie sprężynka w pokrętle odbija je do pozycji blokady skoku, więc nie mając manetki ratowałem się kawałkiem linki od przerzutki.
Czy jest możliwość odwrócenia działania tego pokrętła? (odwrotna sprężyna?) aby domyślnie wracało do pozycji otwartej?
Jaką ew. manetkę tu potrzebuję w przypadku działania domyślnego, czyli normalnie zablokowany, a jaką w przypadku po ew. przeróbce. Gdzieś wyczytałem, że pasują manetki od Suntoura, ale chcę się upewnić.

Pyt. 3

Jaki smar najlepszy na uszczelki kurzowe? W w/w manualu ładują coś wyglądającego na PM600 - mam, ale inny amorek dosyć mocno na nim zamulał i się zraziłem. Mam też Slickoleum - ten jest fajny ale znika ekspresowo i chcę trochę pokombinować. Gdzieś wyczytałem że smar silikonowy daje fajny poślizg, bo tak nie lepi się do anody (?), w razie co mogę mieć Molykote 33. Co sądzicie?

Opublikowano

Jak idzie o recona to one są proste w serwisie, ten manual powinien pasować:

https://cdn.sram.com/sites/default/files/techdocs/2011-recon-gold-technical-manual.pdf

Raczej nie da się takiej przeróbki zrobić.Każda blokada RS'a działa na zasadzie powrotu do otwartego amora, nie spotkałem się aby amor był normalnie zamknięty a manetką się go otwierało

CO do manetki może być Poploc manetka.

Do komory powietrznej ładuje się PM600 na uszczelki kurzowe Sram Butter. Silickoleum też jest okej na ślizgi. 

Opublikowano

Amory RS  dostosowane do felernych manetek push-lock maja właśnie tak skonstruowany tłumik, że normalnie jest zamknięty. Jeśli to MC to da się odczepić ucho sprężyny cienkim śrubokrętem po wyjęciu modułu MC bez jego rozbebeszania. Wtedy bedzie mozna recznie zamykać/otwierać aczkolwiek pojrętło ma relatywnie mały opór. Najbardziej eleganckim rozwoązaniem byłoy dokupienie tłumika MC w wersji z wajchą na goleni ew. na manetkę pop-lock.

Opublikowano
3 godziny temu, vdcmike napisał:

Amory RS  dostosowane do felernych manetek push-lock maja właśnie tak skonstruowany tłumik, że normalnie jest zamknięty.

Serio ? O_O 

Czy ja czegoś nie kumam? ja we wszystkich amorach RS'a miałem otwarty amor, jak wcisnąłem manetkę to zamykałem, na odwrót nigdy....hmyyy...

Opublikowano

Niestety. I jest to zmora posiadacza bo manetki wymarły śmiercią naturalną (mało komu wytrzymała sezon). Niby można założyć manetkę np. suntoura ale znowu te manetki łatwo przypadkowo się otwierają co powoduje zamknięcie tłumika w tym przypadku. 

images.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Faaaktycznie O_O ale dziadostwo....

Opublikowano

No jest to dziadostwo... a jak jeszcze się teraz dowiaduję, że zrobili to tylko dla manetki, to ręce opadają. Ale brałem świadomie co było jeszcze nowego sensownego pod 26" i V-ki, co zrobić...

Jeśli jest to tylko (albo aż) kwestia zwrotu sprężyny, może uda się tu coś wymodzić z przydasi.

Czyli na kurzowe z silikonowym smarem nikt nic nie słyszał i nie poleca? Gdzieś kiedyś wyszukałem post bodajże Foniki o tym specyfiku ale odkopać nie mogę.

Opublikowano

Smar silikonowy sobie odpuść.  Za duża lepkość. Działanie żadne. Teflonowy prędzej, najlepiej Dynamic Seal, SRAM Butter ostatecznie Slickoleum (wbrew pozorom nie jest silikonowy).

Co do tłumika i manetki to pomysł był dobry ale wykonanie fatalne. Te manetki działały świetnie... dopóki się nie zepsuły. W środku mechnizm plastikowy (coś a'la długopis automatyczny), zero uszczelnień, szybko się zcierały elementy i przycisk manetki zamiast bistabilny stawał się astabilny;). Poza tym RS słynie z niepotrzebnego komplikowania wszystkiego w tym manetek.

Opublikowano

A SRAM Butter to nie jest czasem rebrandowany Slickoleum?

Opublikowano

Jest produkowany przez Slickoleum ale jak jeszcze go używałem to IMHO miał jednak nieco inny zafarb i był trochę innej konsystencji (chociaż może to kwestia odległej daty produkcji jednego i drugiego). Od 2 lat o RSów uzywam tylko dynamic seal (w tym również zamiast pm600).

• Lubię to! 1