Kimtom Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 Cześć! Otóż sprawa wygląda następująco. Obecnie mam Kross Evado 3.0 2018 (tu jest specyfikacja: https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-kross-evado-30-2018-p-2799.html). Rower posiadam od jesieni 2018, przejechane ma kilka tysięcy kilometrów. Przez własne niedbalstwo (nie wymieniłem łańcucha na czas) teraz przyszedł czas na wymianę napędu. Obstawiam że kaseta, łańcuch, zębatki korby. Co najmniej. Może do tego dojść tylna przerzutka (albo jej zębatki + sprężyna). Zatem przyszło mi do głowy nieco ulepszyć osprzęt. Wsadzić choćby Alivio 3x9 albo Deore 2x10. Przy takim upgrade już się robią koszta no i powstaje pytanie czy opłaca pakować tyle kasy? Czy lepiej zrobić serwis, sprzedać, dołożyć i kupić coś lepszego? Chodzi mi o to że rower należy do tych tańszych a więc ciężka rama, ciężki widelec, koła, opony itd. Montując takie Alivio albo Deore narażam się na koszta rzędu 600-1000 zł (czyli ponad połowa ceny nowego roweru). Po czym rower dalej będzie miał V-brake oraz nadal będzie ciężki. Co myślicie?
Gość Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 Co chcesz w tym rowerze przeserwisować przed sprzedażą, skoro napęd nadaje się do wymiany?
ahaja Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 Nie ma sensu wsadzanie takiej monety. Ma sens wymiana kasety i łańcucha. Sprawdzenie czy hak przerzutki jest prosty, w jakiej kondycji są zęby na korbie. Wymiana linek i pancerzy. To skuteczne i tanie relatywnie zabiegi. 1
Gość Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 Ja też bym na początek wymieniła kasetę i łańcuch. Ale może niech kolega @Kimtom napisze, jakie konkretnie ma objawy plus dorzuci zdjęcia napędu.
Kimtom Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Opublikowano 5 Maja 2020 Cześć, dzięki za odpowiedzi! Zdjęcia dorzucę wieczorem jak będę przy rowerze. Dziękuję też za opinię odnośnie upgrade'u osprzętu. @Sziva pisząc przeserwisować miałem na myśli wymianę niezbędnych komponentów na takie same czyli korba, łańcuch, serwis przerzutki Objawy są następujące: napęd chodzi głośno (pewnie kwestia czyszczenia), miernik zużycia łańcucha z łatwością wskakuje (a nie powinien) hak przerzutki pod większym obciążeniem na największej zębatce zahaczał o szprychy (odchyliłem go trochę i teraz przerzutka nie wskakuje na największą zębatkę - ależ ze mnie majster)
Gość Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 6 minut temu, Kimtom napisał: hak przerzutki pod większym obciążeniem na największej zębatce zahaczał o szprychy (odchyliłem go trochę i teraz przerzutka nie wskakuje na największą zębatkę - ależ ze mnie majster) Zdecydowanie nie hak zahaczał o szprychy, a wózek... hak przerzutki jest przykręcony bądź jest stałym elementem ramy. Wózek może być skrzywiony, ewentualnie hak skoro zahacza o szprychy. Stawiam na krzywy hak. Napęd wymaga oprócz wymiany zużytych komponentów, kompleksowej regulacji i konserwacji (prostowanie haka przerzutki, przegląd przerzutki połączony z jej rozebraniem, weryfikacją luzów, skrzywień).
Gość Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 A ten rower ogólnie Ci odpowiada? Czujesz jakieś braki w napędzie? Jeśli do tej pory jeździło Ci się dobrze, ale nie chcesz pakować wiele w rower, to może wymień co trzeba na elementy podobne i ciesz się jazdą. Ja swego czasu wymieniłam napęd z 3x8 na 3x9 i szczerze mówiąc, to różnicy wielkiej nie widzę, a już zwłaszcza takiej, która byłaby warta wpakowanych w to pieniędzy. Na przyszłość, bez względu na to co postanowisz, to łańcuch regularnie czyść, smaruj i kontroluj.
Kimtom Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Opublikowano 5 Maja 2020 @SpiderMAN nie sądziłem że taka mały i też sztywna część może się wygiąć. Dzięki! @Sziva czy się podoba czy nie ciężko powiedzieć. Mam mieszane uczucia. Na stromych podjazdach brakuje przełożeń. Generalnie jak kupowałem rower pomysł był taki żeby zacząć z powrotem jeździć i w przyszłości kupić coś lepszego. No i stało się: jeżdżę więcej. Jednorazowe przejażdżki co raz częściej zbliżają się do 100km i na takim dystansie czuć braki (pewnie głównie waga i przełożenia). Zastanawiałem się nad zakupem gravel'a, ale priorytety finansowe nie pozwalają teraz wpakować większej kasy w nowy rower. A propos łańcucha Święta prawda. Niestety to zaniedbałem. Teraz trzeba ponieść konsekwencje
Gość Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 45 minut temu, Kimtom napisał: @SpiderMAN nie sądziłem że taka mały i też sztywna część może się wygiąć. Dzięki! @Sziva czy się podoba czy nie ciężko powiedzieć. Mam mieszane uczucia. Na stromych podjazdach brakuje przełożeń. Generalnie jak kupowałem rower pomysł był taki żeby zacząć z powrotem jeździć i w przyszłości kupić coś lepszego. No i stało się: jeżdżę więcej. Jednorazowe przejażdżki co raz częściej zbliżają się do 100km i na takim dystansie czuć braki (pewnie głównie waga i przełożenia). Zastanawiałem się nad zakupem gravel'a, ale priorytety finansowe nie pozwalają teraz wpakować większej kasy w nowy rower. A propos łańcucha Święta prawda. Niestety to zaniedbałem. Teraz trzeba ponieść konsekwencje To może wystarczy zmienić korbę na taką mtb np. 40/30/22 i na podjazdach będzie sporo lżej.
Kimtom Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Opublikowano 5 Maja 2020 @Sziva dzięki, genialny pomysł! Że też na to nie wpadłem A oto zdjęcia napędu... Brudny po wczorajszej przejażdżce i nie tylko...
Kimtom Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Opublikowano 6 Maja 2020 Kaseta wygląda na zmęczoną. Przerzutka w sumie jest ok, ale serwis przerzutki pewnie będzie kosztował tyle co nowa przerzutka (70 zł). Jak zdiagnozować hak? Można by powiedzieć że jest wykrzywiony, ale na zewnątrz. @SpiderMAN
RostiTorth Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 W dniu 6.05.2020 o 15:18, Kimtom napisał: Kaseta wygląda na zmęczoną. Kaseta całkiem dobrze wygląda. Tylko wyczyścić.
Kimtom Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) W dniu 15.05.2020 o 13:54, RostiTorth napisał: Kaseta całkiem dobrze wygląda. Tylko wyczyścić. Dziękuję. Wymieniłem jednak całość. Tudzież kasetę, przerzutkę, łańcuch i korbę i hak. Zrobiłem to też w celu delikatnego ułatwienia sobie życia na podjazdach. Wrzuciłem kasetę 11-34 (zamiast 12-32), oraz korbę 42/32/22 (zamiast 48/38/28) tak jak podpowiedziała @Sziva. Sprawdziło się też to co mówił @SpiderMAN - hak był krzywy. Po wymianie najlżejsze przełożenie ma wartość 0,65. Oryginalnie było 0,88. Myślę że na dłuższych podjazdach efekt będzie dobrze wyczuwalny. Ponadto myślę że teraz cały zakres przełożeń będzie używany (wcześniej prawie nie korzystałem z największej tarczy z przodu). Edytowane 28 Maja 2020 przez Kimtom
Rekomendowane odpowiedzi