Skocz do zawartości

Jaki rozmiar ramy dla mojego wzrostu i dł. nogi? [Kross]

Damianek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Przymierzam się do zakupu roweru MTB marki Kross.

Właśnie sprzedałem rower za nieco ponad 1k o wartości blisko 2k czteroletni młodziak zadbany. Naprawdę dobry rower ale d... bolała podczas jazdy (nie ta szerokość opon ok 1.5) świetny osprzęt Alivio i hamulce hydrauliczne, ale teraz szukam czegoś innego.

Bardzo podobają mi się Krossy, nawet kosztem gorszego osprzętu (np. Acera vs Alivio). Tamten rower miał również nie te rozmiary. Dodam że mam 170 cm wzrostu. Zmierzyłem dł. nogi wew. i wyszło mi że mam nogę o dł. 69-70cm (jestem w szoku bo wiele razy widziałem że to rozmiar nogi podawany jest taki przy rowerach dziecięcych - męskie zaczynają się właśnie na 70 cm). Może to przez to że taki kurdupelek ze mnie. 

Tamten rower był na mnie za duży. Dodam że rozmiar ramy miał 19" (był to cross - nie MTB - producent się zaklinał że to rama dla 179-185 cm wzrostu). Jaka jest prawda tego nie wiem. Liczę na Waszą pomoc. Zachaczałem też o górną rurę i musiałem stawać na palcach, aby nie obić sobie klejnotów.

Opony miał 28". Z chęcią przymierzył bym się do roweru w realu, ale nie chcę kupować roweru w sklepie stacjonarnym, tylko taniej przez internet.

Poza tym na grubszych oponach i mniejszej ramię, oraz kołach jeździ mi się wygodnie. Nie chcę tylko wyglądać jak goliat na małym rowerze, albo jakbym go ukradł młodszemu bratu (nie mam brata młodszego).

Więc takie są moje doświadczenia z rowerami. A przynajmniej jeśli chodzi o ich wygodę bo na Treku jeździło mi się wygodniej niż na moim crossie. Ale myślę, że to jednak nie moja bajka. Wspomnienia i sentyment podpowiadają mi żebym szedł w MTB poza tym tak nie boję się że opona 2,1 na setnym (albo przynajmniej dziesiątym) kilometrze nie strzeli mi opona i będę musiał reperować lub iść pieszo.

Także tutaj polegam na Was. Proszę tylko o poważne wypowiedzi bo na tym mi zależy. I czy możecie mi jakoś doradzić.

Dodam że strzelałbym na 17" oraz 26" ale producent Kross (sam on) podaje że rama 17" jest to S więc dla dzieci o wzroście max 165 cm więc widzę tutaj sprzeczności w podawanych wymiarach.

Jak mówię przymierzył bym taki rower na żywo, ale nie chcę robić nadziei sprzedawcy. Wolę wychaczyć coś w internecie. Teraz tylko pytanie do Was moi mili (:-P). Jaki rozmiar wybrać...

Pozdrawiam.

P.S. Sprzedałem Elitarny V3 Lazaro. Nie chcę jednak tej samej półki cenowej bo bardziej interesuje mnie właściwy rozmiar. Ścierpię ten brak Alivio na rzecz Tourneya etc. Byle mi się rama nie rozpadnie podczas jazdy (chociaż wiem że do tego trzeba by wysiłku).

Edytowane przez Damianek
Opublikowano

31 minut temu, Damianek napisał:

Dodam że mam 170 cm wzrostu. Zmierzyłem dł. nogi wew. i wyszło mi że mam nogę o dł. 69-70cm (jestem w szoku bo wiele razy widziałem że to rozmiar nogi podawany jest taki przy rowerach dziecięcych - męskie zaczynają się właśnie na 70 cm). Może to przez to że taki kurdupelek ze mnie. 

170cm wzrostu, to rozmiary w okolicy M (16-18")

31 minut temu, Damianek napisał:

Elitarny

Jaki? :D HEHE dobre...

32 minuty temu, Damianek napisał:

Dodam że strzelałbym na 17" oraz 26" ale producent Kross (sam on) podaje że rama 17" jest to S więc dla dzieci o wzroście max 165 cm więc widzę tutaj sprzeczności w podawanych wymiarach.

Daruj sobie rower na kole 26"

Szukaj czegoś na 27,5"

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SpiderMAN napisał:

170cm wzrostu, to rozmiary w okolicy M (16-18")

Jaki? :D HEHE dobre...

Daruj sobie rower na kole 26"

Szukaj czegoś na 27,5"

Zdecydowanie błąd pisowni 😅

Dlaczego 27,5 tak chybił trafił to przecież za duży znowu będzie. Mówię (uprzejmie 🙂) że miałem złe doświadczenia z crossem 28". Co prawda rama była 19" ale producent się zarzekał że to model na 179-185 cm więc dużo za dużo. Poza tym większa sterowność, nie pogardzę. Pozdrawiam.

Aha jeździłem na Treku 26" i było naprawdę wygodnie.

Może i masz rację. Wezmę Twoje zdanie pod uwagę i się zastanowię. Dziękuję.

Edytowane przez Damianek
Opublikowano

26" jest już archaiczne, jeśli chodzi o geometrię takich rowerów.

27,5" na odpowiedniej wielkości ramie będzie w porządku, wierz mi, przesiadłem się z 29er na ramie 18,5" na fulla 27,5 koła i ramie M (Giant Stance - 18")

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze, to jesteś pewien tej długości nogi? Ja przy 168 cm wzrostu mam nogę 78 cm, i to jest podobno bardzo typowa proporcja. Przy 170 na pewno masz takie krótkie nogi? Dobrze dokonałeś pomiaru? 

Po drugie - koła 26" to przeżytek. Żadna nowoczesna konstrukcja dla dorosłych już na nich nie wychodzi. Co do obaw przed kupieniem roweru za dużego, to mniejszą krzywdę sobie zrobisz wybierając rower na większym kole, niż na za dużej ramie. Ja w MTB dla przykładu wybrałem rower na kołach 29" bo zależało mi na ich zaletach. Ale wybrałem rower w odpowiedniej dla swojego wzrostu wielkości ramy i wszystko jest ok.

3 godziny temu, Damianek napisał:

Nie chcę tylko wyglądać jak goliat na małym rowerze

Pocieszę Cię - bez obrazy, ale nie ma rowerów na których z tym wzrostem wyglądałbyś jak Goliat. 😜

Jak mówię przymierzył bym taki rower na żywo, ale nie chcę robić nadziei sprzedawcy.

Nie martw się o to, sprzedawca jest przyzwyczajony. Poza tym nigdy nie wiesz czy na żywo nie wynegocjujesz rabatu, który okaże się korzystniejszy niż najlepsza oferta w necie. A nawet jak nie wynegocjujesz i nie uda się tam kupić, to przynajmniej Ty będziesz  wiedział czy rozmiar Ci pasuje, czy nie. Z dwojga złego chyba lepiej narobić "nadziei sprzedawcy" i nie kupić, niż kupić przez Internet, a potem narobić kłopotów (sobie i sprzedawcy) z odsyłaniem i odstępowaniem od umowy kupna w przypadku roweru, który okaże się w złym rozmiarze. 

Że co? W rozmiarówce Krossa przy rowerze Level (ich flagowy MTB) właśnie sprawdziłem, że rozmiar S ma 16" i jest dedykowany pod wzrost 165 - 174. Skąd Ty wziąłeś te dane? 

https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/level-11-0-czarny-niebieski-bialy-matowy

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Natłok informacji. Dobra, zastanowię się i dam znać.

Co do tej nogi to jeszcze raz sprawdzę (sprawdziłem jest 77-78) no przysiągł bym że dobrze zmierzyłem. Miałem normalny metr do mierzenia.

Co z tym rozmiarem ramy no gdzieś to wyczytałem (że dla dzieci) być może się pomyliłem. Teraz już nie będę sprawdzał.

Boję się że te 2" mniej to żadna zmiana. Może i macie rację, ale sam nie wiem.

Chyba zostaje tylko przymierzyć się w sklepie.

Edytowane przez Damianek
Opublikowano
2 minuty temu, Damianek napisał:

Większej bzdury nie czytałem dzisiaj.

2" = ponad 5cm, a to w rozmiarówce rowerowej dużo!

Opublikowano
W dniu 5.05.2020 o 14:31, Damianek napisał:

Chyba zostaje tylko przymierzyć się w sklepie.

2 cm to dość dużo. Pamiętaj że nie ma nic gorszego i zniechęcającego jak kupno nieodpowiedniej ramy. 
Idź do sklepu i poproś sprzedawce o pomoc. Pamiętaj też że na tradycyjnej ramie Krossa MTB siedzi się nieco zupełnie inaczej jak np. na XC ;)

Opublikowano

Skoro jesteście tacy mili dla mnie to powiedzcie mi czy rozmiar 27,5" na 17" (S) obowiązuje dla każdego roweru Kross. Ponieważ zastanawiam się, czy te starsze modele obowiązywała inna rozmiarówka.

Dowiedziałem się również, że odpowiedni rozmiar dla Btwin to będzie M oraz 27,5".

Oczywiście chodzi o mój wzrost 170cm.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jestem na etapie szukania roweru. Dodam że w rozmiarach 27,5 S Krossa oraz 27,5 M Btwin.

Dziękuję za waszą pomoc.