Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w zdjęciu kasety

fatchris89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam starą kolarzówkę, koła nie mam pojęcia czy sąoryginalne ale sądząć po ich kształcie to chyba tak. Tak wygląda kaseta:

1_m.jpg?1498135078

Jaki klucz muszę mieć żeby ją wykręcić? I czy taka kaseta ja zastąpi z powodzeniem? SHIMANO MF-TZ-20?
Pozdrawiam

Opublikowano
7 minut temu, fatchris89 napisał:

Jaki klucz muszę mieć żeby ją wykręcić? I czy taka kaseta ja zastąpi z powodzeniem? SHIMANO MF-TZ-20?
Pozdrawiam

to nie jest kaseta tylko wolnobieg,

Opublikowano

Czy mógłbym prosić informacje na temat niezbędnych narzędzi żeby wymienić kasetę? Bacik mam.

Opublikowano

a jak usunąć tą zębatkę widoczną na zdjęciu?

Opublikowano

nie bardzo cie rozumiem? Bierzesz klucz do wolnobiego , wkładasz go w środek i odkręcasz, jak jest zapieczony można klucz ścisnąć w imadło , nałożyć na niego koło z wolnobiegiem i trzymając za obręcz szarpnąć kołem.

Opublikowano

Kolego wolnobieg składa się z łożyska i zębatek. Więc jak zaczniesz odkręcać to zejdzie całość.

Opublikowano

A to nie jest przypadkiem kaseta nakręcana na bębenek jak to miało miejsce w piastach Shimano Exage?

Opublikowano
1 minutę temu, Puncu napisał:

A to nie jest przypadkiem kaseta nakręcana na bębenek jak to miało miejsce w piastach Shimano Exage?

Jakiś dziwny ten wolnobieg. Możesz mieć rację.

@fatchris89 jaki to rower ?

800px-Shimanoexagefreehub.jpg
Opublikowano
15 minut temu, fatchris89 napisał:

Raleigh Quasar 1984

Tutaj masz poradnik jak się dobrać do tego czegoś

helicomatic.jpg
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak się Tobie udało znaleźć moją piastę ale jestem wdzięczny, pytanko skąd wziąć taki kluczyk? i Czy zamontuje tego shimano w miejsce starego wolnobiegu?

Edytowane przez fatchris89
Opublikowano
Przed chwilą, fatchris89 napisał:

Nie wiem jak się Tobie udało znaleźć moją piastę, pytanko skąd wziąć taki kluczyk? i Czy zamontuje tego shimano w miejsce starego wolnobiegu?

Jest to jakaś wydumka nie kompatybilna z niczym innym mi znanym. Jeżeli zależy tobie na obręczy tylnego koła to jedyne wyjście wymiana całej piasty na coś współcześniejszego kompatybilnego z kasetą, albo wolnobiegiem Shimano.

Klucz to niewątpliwie problem, pozostaje coś wydłubać samemu.