Skocz do zawartości

Konwersja z 1x12 na 2x12

kkoyot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemson,

niestety na necie ciężko znaleźć rzetelne informacje w tę stronę, raczej większość skupia się na na porzuceniu przedniej przerzutki aniżeli w drugą stronę (czego kompletnie nie rozumiem, ale to może innym razem).

Do rzeczy: kupiłem ostatnio Treka Procaliber 9.6 który fabrycznie ma napęd 1x12 (przerzutka RD-M8100 + korba MT610). Czy jeśli chciałbym zamontować przednią przerzutkę, oczywiście pilnując linii łańcucha, wystarczy kupić podwójną korbę czy muszę zmienić przerzutkę na RD-M8120 dedykowaną do takich napędów? Zakładam, że w drugą stronę byłoby to niemożliwe, gdyż 8120 nie obsłuży kasety 10-50, natomiast wierzę, że w tę powinno się to odbyć bez większych problemów. Miał ktoś doświadczenie w takich konwersjach?

Edytowane przez kkoyot
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Siemka. 

Niestety jak idzie o napęd 2x12 nie ma info dużo bo mało kto go ma, ja mam i sobie chwalę ale tutaj nie o tym.

Po pierwsze przerzutka M8100 ma trochę inną budowę od m8120 i może mieć problemy z przerzucaniu przy 2 blacie.

Po drugie musiałbyś zmienić kasetę na 10-45 jeśli masz 10-51 gdyż przerzutka nie ogarnie z przodu 2 blatów i tak ogromnej kasety nawet wersja sgs

Po trzecie korba może zostać tylko musisz kupić 2 blaty do korby ( sam mam korbę 2 rzędową 11 i działa bez problemu z 12 łańcuchem)

Po czwarte możliwe że łańcuch będzie za krótki i będzie do wymiany.

Ogólnie będzie Cię taka zabawa trochę kosztować, a i sprawdź czy ta rama ma mocowanie na przerzutkę przednią.

Opublikowano

Drugie i czwarte jest na tyle naturalne, że pominąłem to w opisie ;) Jeśli już by doszło do konwersji to prawdopodobnie przy zjechaniu zębatek i konieczności kupna nowej kasety.

Co do pierwszego - podejrzewam, że chodzi o przystosowanie do pracy z innymi przekosami niż jakby to było w przypadku 8120?

Sama rama bankowo ma miejsce montażu, podejrzewam, że to są te same modele które były w zeszłych latach i jeszcze miały 2x11, teraz po prostu przywalili zaślepkę. Kawałek wyżej na dolnej rurze jest też nawet zaślepiony otwór do prowadzenia pancerza od przedniej przerzutki

20200504_144622.jpg
Opublikowano

Noo po prostu przerzutka z 20 na końcu ma dłuższy pantograf w środku przerzutki niż w serii pod 1 blat, nie wiem czemu tak jest, ale jest.

Jeśli jesteś zdecydowany pod 2x12 to kup kasetę i łańcuch, ja przerzutka nie będzie chciała dobrze pracować to będziesz miał kolejny zakup.

P.S. Zwróciłeś uwagę że biegi 1 i 2  (najcięższe) wolniej zrzucają? :) Mają tylko 1 strefę zrzucania. To tak jako ciekawostka. 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No proszę, nawet nie zauważyłem, aż się przyjrzę przy następnym śmiganiu ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam 2x12 M8100. Co do korby to wg mnie trzeba wymienić...