Skocz do zawartości

Siła hamowania Tektro M300

MrFrost

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z siłą hamowania, moje hamulce to podstawowe Tektro M300. Po zakupie roweru przeprowadziłem standardową procedurę dotyczącą hamulców tzn. odtłuściłem, wymieniłem okładziny na nowe i ustawiłem hamulce. Niestety nadal nie spełniają one moich oczekiwań i śmiem twierdzić, że przed dokonaniem zmian działały lepiej (bedąc brudne i tłuste). Dowiedziałem się o docieraniu okładzin i tarcz ale przejechałem już ponad 50 km i mimo pewnego usprawnienia system ciągle nie jest tak "ostry" jakbym oczekiwał. Sprawia to wrażenie lekkiego opóźnienia w działaniu po naciśnięciu klamki. Dodam, że rower kupiłem używany i tarcze miały i nadal mają bardzo delikatne odpryski rdzy na krawędziach, poza tym linki są czyste i wydają się być w porządku (zostały też przeze mnie lekko nasmarowane). Chciałbym zapytać o sugestie, ponieważ nie wiem czy tak już to po prostu będzie czy jest metoda na rozwiązanie tego problemu, także nie jestem pewien czy wymiana kolejnych komponentów (tarcz i linek) zażegnała by to i była opłacalna.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Po prostu to podstawowe heble na linkę, nie spodziewaj się cudów, można je usprawnić kupując dobre klocki i tarcze ale inwestycja będzie droższa niż wartość całego hamulca.

Opublikowano

Klocki półmetaliczne. Kosztowność +-30zł.

Opublikowano

Klocki, które mam są kevlarowe (discobrakes) także myślę, że są porządne. Co do samych hamulców zdaję sobie sprawę, że jest to tani model ale jednak zadziwia mnie to, że przed czyszczeniem i wymianą starych klocków były bardziej skuteczne także doceniłbym opinię na temat tego, co mogło spowodować spadek siły hamowania.

Opublikowano

A jesteś pewny że klocki kompletnie niczym nie zatłuściłeś? Zacisk nigdzie nie przecieka? tarcza była odtłuszczona porządnie przed założeniem nowych klocków?

Opublikowano

Co do klocków i tarcz jestem w 100% pewien, zacisk też nie objawia żadnych problemów (nie widać żadnego płynu ani też nie zostawia nigdzie śladów).

Opublikowano

to widocznie tarcza nie bardzo chce współgrać z klockami.

A układ masz dobrze odpowietrzony?tak nawiasem pisząc?

Opublikowano

Są to hamulce mechaniczne więc nie ma jak ich odpowietrzyć (chyba, że jestem w błędzie?). W każdym razie dziękuję za sugestie i będę dalej próbował coś z nimi wykombinować.

Opublikowano

Jak dobrze patrzyłem, pod hasłem Tektro M300 wyskakują oba heble, mechaniczne i hydrauliczne.

Jak masz mechaniczne to dużą rolę w ich pracy odgrywa, jakość linki, jakość pancerze i ich poprowadzenie. 

Opublikowano
21 godzin temu, MrFrost napisał:

Klocki, które mam są kevlarowe (discobrakes) także myślę, że są porządne. Co do samych hamulców zdaję sobie sprawę, że jest to tani model ale jednak zadziwia mnie to, że przed czyszczeniem i wymianą starych klocków były bardziej skuteczne także doceniłbym opinię na temat tego, co mogło spowodować spadek siły hamowania.

Ile czasu jeździsz na tych klockach?

Klocki muszą się dotrzeć, czasem to wymaga 50-100km, a czasem i ciut więcej.

Opublikowano

Klocki siedzą w rowerze już od dobrych dwóch miesięcy, mimo, że nie pokonuję wielkich dystansów myślę, że kręci się już w okolicach 100 km.

Opublikowano

Zależy w jakim rowerze masz te tektro. W szosówce się sprawdzają. W mtb nie znalazłem klocków, które są ok. Na tyle jeszcze jakoś jest, bo tam potrzebna jest mniejsza siła. Z przodu zamieniłem na avid bb7 i różnica jest potężna. Ten avid w wersji szosowej już nie daje takiego odczucia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po kolejnych jazdach i oględzinach zauważyłem, że moja tylna tarcza zauważalnie się wygina gdy hamuje (hamulec jednotłoczkowy, tarcza zostaje "przybita" do wewnętrznego klocka). Myślę, że to przeoczenie może być przyczyną moich problemów i będę zabierał się za ponowną regulację. Tutaj mam pytanie, czytałem poradniki o ustawianiu mechanizmu i wyrównywania zakresu klocków ale nie jestem pewien co do jednej rzeczy. Czy w sytuacji kiedy wycentruje hamulec tak żeby tarcza nie musiała się wyginać by dobić do klocka to mogę po prostu ustawić klocek zewnętrzny (dociskający) jak najbliżej tarczy i nie robić nic z wewnętrznym czy jednak trzeba działać na oba?

Dzięki Panowie za cierpliwość

Opublikowano

Jeśli masz mechaniczne zaciski, w których pracuje 1 tłoczek. to robi się tak że zbliża się klocek nie pracujący w zacisku jak najbliżej tarczy tak aby nie ocierał.