Tuptam Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Według wielu forumowiczów ikon 29x2.20 to duży balon, będąc pewnym że będzie nieco bardziej mięsista od michelina popełniłem zakup. Jakie było moje zdziwienie gdy przyszła i okazała się "chudsza" od mojej obecnej Michelin Country Grip´R 29x2.1 Czy to możliwie że mam jakąś podróbkę? Zakupiłem ikon'a na tej aukcji: http://tnijurl.com/maxxis/
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zmierz szerokość opony, suwmiarką, metrem, czymkolwiek, jeśli ma 2.2" to znaczy, że nie. Profil opon bywa różny, jedne są wyższe, inne niższe pomimo teoretycznie zbliżonych wymiarów. na przykład moje CST JackRabbit EPS 2.1x29 są niższe niż Bontrager XR1 2.0x29.
Franz Mauer Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Nie ma mowy o żadnych podróbkach. Różni producenci w różny sposób dokonują pomiaru grubości (szerokości) opony. Jedni mierzą szerokość od ścianki do ścianki. Inni mierzą odległość od najdalej na bok odchylonych klocków. Czasem trudno jednoznacznie określić poprawny wymiar i należy sprawdzić - jak Ty - organoleptycznie. Przykładem z mojego podwórka może być porównanie opon Schwalbe 29x2.2 z Conti 29x2.2. Porównując te opony na obręczy ewidentnie widać, że Conti jest szczuplejsza, a Schwalbe to balon. Podobnie jak porównasz Conti z Maxxis. Do mnie przemawia dokonywanie pomiarów rozstawu między bocznymi klockami,czyli elementami faktycznie robiącymi szerokość opony. Nie ryzykuję wtedy, że opona nie wejdzie mi w tylne widły lub uszkodzi je np. ocierając klockami. Już kiedyś tak miałem Edytowane 22 Czerwca 2017 przez Franz Mauer
Tuptam Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2017 Suwmiarka pokazuje 50mm dla icon, i 52mm dla michelin przy tym samym ciśnieniu. Zewnętrzne klocki nie wychodzą poza obręb opony więc nie było czego dodatkowo mierzyć. Kurcze liczyłem na większy komfort dzięki większemu balonowi a tu taka niespodzianka Czy jest jakaś inna opona (tył) o porównywalnych parametrach i wytrzymałości która miałaby większy balon od icona? Widziałem kiedyś gdzieś stronę na której były różne opony z podanymi szerokościami w mm, może ją znacie?
Krzysztof K. Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 W temacie rozmiaru opon - ostatnio zamawiałem sobie opony Michelin 700Cx35 i 700Cx40 tego samego typu.Opona x35 zmierzona suwmiarką ma 35mm, opona x40 także suwmiarką mierzona ma 47mm...Jedna i druga mierzona na kole z 3 bar ciśnienia.
Puncu Opublikowano 22 Czerwca 2017 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Każdy producent ma swoją rozmiarówkę. Panaracer Fire FR 26x2,40 > Maxxis Minion DHF 26x2,50 Innym przykładem z przekłamanym rozmiarem Continental Contact 700x37c ma w rzeczywistości 34,5mm. 1
Tuptam Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2017 ok, ale co w zamian z (faktycznie) większym balonem? Chciałbym oponę wykorzystać do xc po Beskidach które mam pod nosem, reszta to będą szutry i jakieś 20% asfalt.
Rekomendowane odpowiedzi