Ares Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Czego nie rozumiesz w stwierdzeniu, że mało jest ram w ofercie jak i samych rowerów na kole 29er z montażem przedniej przerzutki?
Gość Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 @Ares ja uważam że kolega nie wie co chce ,bo jak by wiedział to tak naprawdę by nie zakładał tego posta
Caelian Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Opublikowano 3 Maja 2020 ja........ nie powiem co co szukam to juz napisalem jest malo to spoko szukam pomocy w znalezieniu takiej ramy nawet uzywanej... nie pisalem ze bedie latwo i gladko ani ze chce na juz... caly tematzszedlz głównego tematu.
Mjecio Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Trzymajac się tematu, można sie przyjrzeć ktm lycan po 2016 dość długo miał przednia przerzutke, sztywną oś, koło 29, rama alu/carbon do wyboru, cały rower też można kupić w dobrych cenach.
trollu Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 szukaj Treka fuel ex od roku 2017 wzwyż - ma mieć knock-block. Ten którego podlinkowałeś to poprzednia wersja, dzisiaj to już stary rower. Ten na knock-blocku ma boost, fajne geo, założysz 2x. Ten ktm - może to wina foto ale na ich www wygląda jak rower z poprzedniej epoki. Swego czasu na Jeffsy też był bum, chyba nie powinno być problemu z używkami
PiotrekGT Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 23 minuty temu, Caelian napisał: chce aby w ramie bylo 120 mozliwosci skoku i damper sie dopasuje taki ktory ma najwieksza mozliwosc dampowania przy 120 wpasowaniu. Co? I powiedz mi szczerze na co Ci rower o którego budowie, standardach damperów, geometriach ram, kątach, wielkościach, wpływu jednego na drugie nie masz pojęcia? Tobie wystarczy XC100S z Decathlonu. A kasa zostanie w kieszeni.
PiotrekGT Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 I na samej ramie będziesz jeździł? Bez kół? Da sie tak?
Ares Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 8 minut temu, Caelian napisał: ja........ nie powiem co co szukam to juz napisalem jest malo to spoko szukam pomocy w znalezieniu takiej ramy nawet uzywanej... nie pisalem ze bedie latwo i gladko ani ze chce na juz... caly tematzszedlz głównego tematu. A to szukanie to nie jest zadanie dla ciebie? Masz takie wymagania, że nawet mi się nie chce wysilać głowy a co dopiero szukać w necie. Szukaj Speców Epic 29er. Ta marka jako jedna z nielicznych robiła kilka lat wstecz dobrze geometrycznie zrobione fulle na kole 29er z napędami 2x. Prawie wszystko inne z przed 2015 to jakieś barachło gdzie na sam widok można było puścić pawia. Proszę https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-specialized-epic-comp-fsr-full-fox-trek-giant-29-rama-m-CID767-IDBXDTa.html#9eae116f0e Masz używkę w dobrym stanie z dedykowany damperem w plasiku z Rebą. Resztę możesz wyrzucić na śmietnik i składać po swojemu. Konkludując masz świetną ramę, damper specjalnie dla Speca robiony i bardzo dobry amor i wszystko to za 4,5K.
SiwyBDG Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Chwilowy problem z dostępnością z oczywistych powodów, ale jak się pokażą to można zagadać na serwisie Deca i ściągną. Sam miałem taki plan, ale wybrałem inna opcję i kupiłem właśnie cały rower. Nie z Deca. https://www.decathlon.pl/rama-rockrider-xc-100s-id_8512521.html https://www.decathlon.pl/rama-rockrider-am-100s-id_8512522.html Ogólnie nowe ramy znanych producentów są trudno dostępne, a jak są to za chore pieniądze. Używane też ze świeczką szukać
Gość Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 W cenie 2 tys bez zastanawiania się wybrał bym Dartmoor
vdcmike Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 Z jednej strony piszesz, że "Z mojego doświadczenia wynika że wymdzie mniej zbudowanie rowerka od 0 niż kupowanie nowego fulla i potem upgradowanie do tego czego oczekuje" a rozważasz skrajności rozstrzelone pod względem kategorii, geometrii, typu zawieszenia itp. Poza tym w fullach kluczową kwestią jest kinematyka zawieszenia. To nie działa tak, że sobie kupujesz ramę, która wymaga dampera np. 200x57, kupujesz więc damper 200x57 i załatwione.
trollu Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 w gruncie rzeczy dzisiaj wszystkie traile są projektowane pod powietrzne dampery więc progresywne. W enduro jest już inaczej bo są ramy pod sprężyny stalowe czyli o bardziej liniowej charakterystyce. Ale masz też dużo racji bo każdy zawias - czy to 1 zawias czy horst ma nieco inną pracę
kkoyot Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) W dniu 3.05.2020 o 21:05, Ares napisał: Prawie wszystko inne z przed 2015 to jakieś barachło gdzie na sam widok można było puścić pawia. Już któryś raz widzę demonizowanie rowerów z "poprzedniej epoki". Czy tamtejsze fulle aż tak nie nadawały się do czegokolwiek czy po prostu skok technologiczny jest taki wielki, że nie patrzy się na tamte rowery z sentymentem ale jednak dawały radę? Pytam, bo równocześnie zastanawiam się czy podobna opinia krąży nt. sztywniaków, sam cały zeszły sezon piłowałem cube'a race ltd z 2015 i złego słowa o nim nie powiem. Edytowane 19 Maja 2020 przez kkoyot
trollu Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 kiedyś czytałem jakieś wywiady żołnierzy, którzy służyli w Iraku - w pamięć zapadł mi opis "hardości" Irakijczyków na przykładzie drałowania po skalistych wzgórzach w gumiakach w upale przez cały dzień - dla nich to była normalka a dla nas - byłaby to raczej wycieczka z szybkim i bolesnym końcem. Myślę, że wszystko się da tylko pytanie czy jest sens. Cuby były i są kwadratowe więc ich czas się nie ima
Ares Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) 23 godziny temu, kkoyot napisał: Już któryś raz widzę demonizowanie rowerów z "poprzedniej epoki". Czy tamtejsze fulle aż tak nie nadawały się do czegokolwiek czy po prostu skok technologiczny jest taki wielki, że nie patrzy się na tamte rowery z sentymentem ale jednak dawały radę? Pytam, bo równocześnie zastanawiam się czy podobna opinia krąży nt. sztywniaków, sam cały zeszły sezon piłowałem cube'a race ltd z 2015 i złego słowa o nim nie powiem. Pierwsze fulle z tej "nowej lepszej epoki" weszły mniej więcej w 2014/15 roku na kołach 27,5. Bardzo było mało dobrych konstrukcji na kole 29er bo nie umieli tego jeszcze robić. Były wyjątki jak ktoś koniecznie chciał jak Specjalized dla przykładu ale dopiero od niedawna fulle 29er i wyglądają i jeżdzą jak należy. Tylko do tej kwestii się odnosiłem w komentarzu. Na temat HT się nie wypowiadam bo od wielu już lat nie jeżdzę na tym a co jeżdziłem to było 26". Edytowane 20 Maja 2020 przez Ares
Rekomendowane odpowiedzi