Skocz do zawartości

Napęd przeskakuje na dużym obciążeniu

vorleserin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Część,

mam rower Scott ascpect, który używam dosyć rzadko, na co dzień jeżdżę na rowerze szosowym. Dwa lata temu wyjechałam na wycieczkę po lasach, po dwóch dniach coś w napędzie zaczęło przeskakiwać przy dużych obciążeniach, do tego stopnia, że pod górkę nie dało się w ogóle jechać (łańcuch przeskakiwał, zamiast obracać koło).

Co dziwniejsze, przed tym wyjazdem wymieniłam w rowerze kasetę i łańcuch (po taniości, rower miał być używany rzadko, kaseta najtańsze Shimano 11-32, łańcuch HG-40). Korba nie wyglądała źle, więc ją zostawiłam. Wszystko przez pierwsze dni było ok, ale na koniec właśnie zaczęło się to przeskakiwanie.

Po powrocie zapomniałam o temacie, dzisiaj wsiadam na rower i jest jeszcze gorzej.

Wygląda na to, jakby przeskakiwalo coś z tyłu. Jak jeżdżę na większych zębatkach z tyłu to jest lepiej, na najmniejszych nie da się jechać. Zmiana zębatki w korbie nie pomaga, dlatego uważam, że to wina tyłu.

Tylko czy po przejechaniu maks 100 km kaseta mogła się zużyć? Fakt, że tania, ale chyba 100 km powinna wytrzymać...

Zastanawiam się też czy to nie wina piasty w tylnym kole (ta jest od nowości ta sama), ale nie wiem czy uszkodzenie jej powodowałoby przeskakiwanie.

Wstawiam fotki korby i kasety, doradzcie co mogę zrobić.

20200503_134249.jpg

20200503_141951.jpg Edytowane przez vorleserin
Opublikowano

kasetę masz na 9 rzędów a łańcuch pod 5/6/7/8, wymień na hg53 albo lepiej hg93 i powinno być ok.

Opublikowano

Oo, pomylilam sie, lancuch mam HG-53, wiec to nie ten problem

Opublikowano

zdejmij łańcuch i sprawdź czy każde ogniwko rusza się swobodnie bo widzę że może też być z tym problem, przede wszystkim wyczyść ten napęd, łańcuch szejk w benzynie, kasata, blaty korby, kółka przerzutki pędzelkiem z benzyną, do tego regulacja

Opublikowano

Wina może leżeć po stronie bębenka, tym bardziej że rower długo stał.

W dniu 3.05.2020 o 14:15, vorleserin napisał:

Zastanawiam się też czy to nie wina piasty w tylnym kole

Ale fakt.Zacznij od czyszczenia łańcucha, bo przy rowerach "Do tyrania" często zapomina się, że łańcuch po zakupie trzeba wyczyścić i nasmarować

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć,

Nie chcę rozpoczynać tematu na nowo wiec się podłączę.

Mam podobny problem przeskakuje łańcuch na dużym obciążeniu z tym że mam wrażenie że staje się to na korbie.

Napęd Sora 3x9, wymieniłem łańcuch.

Prośba o poradę czy który element jest według was do wymiany korba czy kaseta a może problem wynika z czegoś innego ?

Dzięki za pomoc.

20220314_131420.jpg 20220314_131440.jpg 20220314_131529.jpg 20220314_131607.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Są ludzie którzy wymieniają łańcuch trzy razy na sezon dlaczego ? Dlatego że w ten sposób oszczędzają na kupowaniu całego układu napędowego co sezon w ten  sposób wydłużają żywotność sprzętu. Jeśli długo nie wymieniałeś kasety i blatów w swoim rowerze to musisz się liczyć z wymiana wszystkich zębatek moim zdaniem