NieMaStrachu Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 Godzinę temu, vdcmike napisał: Jeśl i jest jak piszesz to jednocześnie lewe ramię korby ledwo co trzyma się na wielowpuście i to może być przyczyna dzwinych dźwiękow. Zamontuj suport jak należy dla danej dł. mufy. Zapewne masz mifę 73 a naładowałeś podkładek pod 68. No właśnie mufa 68 i jak montowałem bez podkładek to lewe fakt wchodziło do konca na wielowypust, byla bardzo duza przerwa miedzy lewa korba, a lewym łożyskiem supportu. Teraz na wielowypust wchodzi 3/4, ze zostaje ok. 1-2mm
vdcmike Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 A suport masz z całą penością mtb a nie szosowy? Odstep między miskami poprawnie zamonotwanego suportu jest zawsze taki sam i nie ma opcji żeby tulejka wewnętrzna nie połączyła misek.
NieMaStrachu Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 Wiesz co, no rower mtb wiec zakładałem, ze raczej mtb 🤷♂️ Fakt rower nie jest jakis super bo to Indiana Enduro 5.7, ale przed zamawianiem czesci, mierzyłem mufe i wyszlo mi 68mm. Zakladaja support bez podkładek wszystko sie łączy, ale os korby wystaje za duzo. Postaram sie podesłać zdjęcia jak wygląda zamantowane bez podkładek i z podkładkami.. Bo az wstyd jeździć jak tak trzeszczy.. Trochę mnie olśniło to co napisałeś, ze tuleja powinna laczyc sie zawsze, rozebrałem wszystko raz jeszcze, bo cos mi nie pasowało i z jednej strony ta tuleja byla jakby na "chama" wciśnięta w miske lozysk, wyciągnąłem ta tulejkę i włączyłem tak jak powinna byc, a bynajmniej tak jak to jest na zdjeciach tych supportów i teraz się wszystko ładnie zgrało. Jutro zobacze czy dalej trzeszczy bo bedzie ku temu dobra okazja na BM w Obiszowie. Takze dzieki za rozjaśnienie umysłu 😁
jacek_zet Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Cześć, Proszę o poradę... rower nowy, suport pressfit mt-800, korba FC-M5100 Przed pierwszą jazdą zauważyłem lekki luz na korbie, poluzowałem więc śruby ramienia i dokręciłem z wyczuciem plastikową nakrętkę tak że luz prawie niewyczuwalny. Podczas jazdy bez obciążenia i kręcenia korbą słyszalne obłędne dźwięki skrzypienia, trzeszczenia. Myślę że przyczyną jest jednak ten luz który tam pozostał i przy nierównościach pracuje na ścisku suport-ramię. Podczas pedałowania zupełna cisza i wszystko jak należy. Jak poluzuje nakrętke to dźwięk ustaje ale wtedy jest ten luz jakby skośny. Może ktoś się zmagał z czymś taki i jakoś sobie poradził, czy tylko wymiana suportu na np tokena? A może są jakies podkładki dystansowe, ślizgowe które można tam zainstalować? Z góry dzięki za pomoc
baki1991 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września W dniu 8.04.2020 o 22:38, Przemek1988 napisał(a): Witam, posiadam rower MTB dokładnie Rockrider XC 100 S z napędem Sram NX Eagle 1/12, może ktoś mi podpowie bo jestem kompletnym laikiem, chodzi mi o wymianę suportu na skręcany i może ktoś się orientuje z was czy będzie do tego napędu pasował suport Token Ninja, bo mój zaczął wydawać po przejechaniu ponad 1000 km dziwne odgłosy oddałem rower na gwarancje coś tam niby poczyscili ale nic to nie dało a nawet się pogorszylo dalej słychać trzaski dowiedziałem się od serwisanta że te suporty prossfit takie są liche na tym moim pisze coś B92 Dub Powiem z mojego doświadczenia bo też mam Rockridera 2x9 na suporcie BB i też się zastanawiam co strzela w korbie okazuje się np.na moim przypadku że po jedzie w deszczu na drugi dzień strzela co zrobiłem? Rozkręciłem korbę i ośkę nasmarowalem smarem nie pamiętam jakim i skręciłem ponownie i nie strzela mam nadzieję że ci w tej sprawie to pomoże
Rekomendowane odpowiedzi