Skocz do zawartości

Szosowa opona ( zwijana vs drutowa )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaletą opony zwijanej jest bez wątpienia jej niższa masa w porównaniu do jej odpowiednika drutowego. Zastanawia mnie czy to jedyna zaleta owego cudu współczesnego przemysłu rowerowego. Może ktoś wie więcej w tym temacie to fajnie by było jak by podzielił się swoją wiedzą na tym forum.

Opublikowano

Dodam coś od siebie zarówno na przykładzie mtb i szosy.  Opona zwijana łatwiej się zakłada i układa. 

• Pomógł 1
Opublikowano
29 minut temu, egzo23 napisał:

Dodam coś od siebie zarówno na przykładzie mtb i szosy.  Opona zwijana łatwiej się zakłada i układa. 

Czyli następny plus.

Czytałem gdzieś że opona zwijana z racji braku druta ma gęstszy oplot, ale nie wiem czy to prawda.

Opublikowano (edytowane)

Nie zawsze tak jest.  Piszę z głowy więc mogę się machnąć . Maxxis crossmark co mam w MTB występuje w wersji zwijanej i drutowej i ma taki sam oplot lub różnica była bardzo mała. 

Edytowane przez egzo23
  • Pomógł 1
Opublikowano

Podobno zwijaną oponę można też zabrać w dłuższą wyprawę jako zapasową bez ryzyka że się odkształci tak czytałem w jednym opisie osobiście nie mam tego potwierdzonego:)

• Pomógł 1
Opublikowano

To jest prawda. Ona jak jest przechowywana, czy jak ją kupujesz, to jest zrolowana niemal. 

• Pomógł 1
Opublikowano
7 minut temu, Azzader napisał:

Podobno zwijaną oponę można też zabrać w dłuższą wyprawę jako zapasową bez ryzyka że się odkształci tak czytałem w jednym opisie osobiście nie mam tego potwierdzonego:)

Jak najbardziej. Zwijana może przybrać płaską formę, np. jak tu 

vittoria-saguaro-26x2-0_38503.jpg

Ja przed pierwszym założeniem formuję rękami takiego placka aby przypominała oponę i dopiero wówczas nakładam na obręcz. "Zwijka" jest lżejsza, a w przypadku niektórych firm zrobiona z innych, lepszych, materiałów. Nie mam zbyt dużego porównania bo miałem tylko tanie druciane opony Authora Spanker a potem już tylko "zwijki" Vittoria/Geax ale "zwijki" wydają mi się bardziej elastyczne, lepiej "kleją" się do podłoża w terenie.

• Pomógł 1