pegaz.mg Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Prośba o poradę. Każdy sprzedawca z którym rozmawiam mam wrażenie ze dobiera rozmiar roweru pod który chce sprzedać. Dla przykładu jeżdżę na habit 27,5 legły rozmiar L mam 188 cm i przy zakupie mi taki doradzali a żona na ghost xl ma 178 cm i nie wiem zy zostały dobrze dobrane Teraz chcemy zmienić sprzęt i jeden sprzedawca mówi ze jeździ na habit L i ma 180 cm a ja powinienem mieć xl. Mysle o skupie nowego jekyla 29 i nie jestem pewny czy L czy Xl lub gt force mowia ze raczej xl czy może L jak mam swojego habita? druga sprawa ze chcemy kulić przełaj o tu wybrałem cube crosrace na 105 i jeden sprzedawca mówi rozmiar xl tu rozmowie 61, inny sprzedawca 58 czyli pewnie L a dla żony jeden 53 a inny 56. I co tu zrobić? na stronach internetowych w doborze rozmiaru przy cube pokazuje dla żony 56 a dla mnie między 58 a 61 na granicy i co tu zrobić? Teraz chce kupić dwa cuby i jaki rozmiar? A później jekyl lub gt tylko jaki rozmiar ? Proszę o pomoc, jak ufać sprzedawcy, jaki rozmiar wybrać?
Shrink Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Myślę, że trzeba byłoby zacząć od edycji posta, żeby był bardziej po polsku napisany
Kruk Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Powiem tak, ja mam 190cm wzrostu i od lat jeżdżę na L'ce świadomie i jest mi bardzo dobrze. XL'ki nigdy nie chciałem bo czułem się na takiej ramie jak na słoniu, Lka jest optymalna. Oczywiście L'ka Lce nie równa i dokładnie zawsze na 20 calowej ramie jeździłem i myślę że L'ka 20cali u Ciebie też się spiszę, będzie wystarczająco duża ale też w miarę zwrotna. Oczywiście piszę o ramię MTB. Dodam że mostek mam 100mm i przy kombinacji z ramą 20 idzie spokojnie i dobrze jeździć To taka stara zasada że jak komuś zależy bardziej na zwinności, a jest na granicy rozmiaru M-L czy L-XL to lepiej wziąć mniejszą ramę i dłuższy mostek. Ale tak jak piszę, patrz na to że niektóre ramy są 18,5 cala i są L'kami a u innego producenta 19,5 czy 20 calowa rama będzie L'ką.
pegaz.mg Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Opublikowano 2 Maja 2020 5 godzin temu, Kruk napisał: Powiem tak, ja mam 190cm wzrostu i od lat jeżdżę na L'ce świadomie i jest mi bardzo dobrze. XL'ki nigdy nie chciałem bo czułem się na takiej ramie jak na słoniu, Lka jest optymalna. Oczywiście L'ka Lce nie równa i dokładnie zawsze na 20 calowej ramie jeździłem i myślę że L'ka 20cali u Ciebie też się spiszę, będzie wystarczająco duża ale też w miarę zwrotna. Oczywiście piszę o ramię MTB. Dodam że mostek mam 100mm i przy kombinacji z ramą 20 idzie spokojnie i dobrze jeździć To taka stara zasada że jak komuś zależy bardziej na zwinności, a jest na granicy rozmiaru M-L czy L-XL to lepiej wziąć mniejszą ramę i dłuższy mostek. Ale tak jak piszę, patrz na to że niektóre ramy są 18,5 cala i są L'kami a u innego producenta 19,5 czy 20 calowa rama będzie L'ką. Dzięki. Dziś byłem i chciałem kupić od ręki 56 dla żony crosrace cube, tak podpowiadały na internecie kalkulatory i jak objeżdżała to był za duży, lepiej czuła się na 53 a u mnie znowu 58 był jakiś nie do końca a niestety 61 nie mieli. I co się okazało, wpadłem do znajomych od cannondale i siadłem na caadx 56 i czułem się lepiej a żona na 54 i tez lepiej. Zrezygnowałem cube i kupuje 2 szt caadx cannondale ale jeszcze nie jestem pewny czy 56 czy 58 niestety tego ostatniego nie mieli. ??? Dalej mam problem jaki rozmiar wybrać l czy xl z Jekyll 2020 Carbon 29 na FOX lub gt 2020 force Expert 29 na FOX. Może ktoś podpowie jak jeździ na rozmiarówce do wzrostu. Mam 188, noga 89, ręka 65, żona 178, noga 84,5, ręka 58 ktos jeździł na expert i jekyll? 7 godzin temu, Shrink napisał: Myślę, że trzeba byłoby zacząć od edycji posta, żeby był bardziej po polsku napisany Nie wiem czego nie rozumiesz? Jeśli nie chcesz pomoc to nie komentuj zbędnie i zasmiecaj posta.
pegaz.mg Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Opublikowano 3 Maja 2020 18 godzin temu, Kruk napisał: Powiem tak, ja mam 190cm wzrostu i od lat jeżdżę na L'ce świadomie i jest mi bardzo dobrze. XL'ki nigdy nie chciałem bo czułem się na takiej ramie jak na słoniu, Lka jest optymalna. Oczywiście L'ka Lce nie równa i dokładnie zawsze na 20 calowej ramie jeździłem i myślę że L'ka 20cali u Ciebie też się spiszę, będzie wystarczająco duża ale też w miarę zwrotna. Oczywiście piszę o ramię MTB. Dodam że mostek mam 100mm i przy kombinacji z ramą 20 idzie spokojnie i dobrze jeździć To taka stara zasada że jak komuś zależy bardziej na zwinności, a jest na granicy rozmiaru M-L czy L-XL to lepiej wziąć mniejszą ramę i dłuższy mostek. Ale tak jak piszę, patrz na to że niektóre ramy są 18,5 cala i są L'kami a u innego producenta 19,5 czy 20 calowa rama będzie L'ką. Hej. Ktoś tu jest ?
KrzysiekMTB Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 W dniu 2.05.2020 o 20:38, pegaz.mg napisał: Może ktoś podpowie jak jeździ na rozmiarówce do wzrostu. Rowery pokroju Jeckylla dobiera się na podstawie długości tzw. Reach. Nie ma znaczenia czy to się nazywa S, M czy L bo tak jak napisał Kruk - nie ma wystandaryzowanego nazewnictwa wielkości ram. Ja mam 189cm i dla mnie minimalny reach 470 to podstawa w takim rowerze, najchętniej coś pod 500. Czyli akurat w Jeckyllu bym na bank brał XL. Pozdrawiam Krzysiek
Rekomendowane odpowiedzi