Skocz do zawartości

Shimano 105 FD-R7000 - za bardzo cofnięta...?

Pripr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Pierwszy post na forum, tak więc jeśli podobny temat się pojawił, to z góry przepraszam.
Mam w rowerze zamontowaną przerzutkę przednią Shimano 105 FD-R7000.
Odnoszę wrażenie, że u mnie przerzutka jest wręcz nienaturalnie cofnięta do tyłu, że aż dotyka rury podsiodłowej, dlatego też wstawiam zdjęcia, jak u mnie wygląda sytuacja.
Chciałem się upewnić, czy w "naturalnym" położeniu, bez zamocowanej linki, bez wkręconych maksymalnie śrub regulujących wózek przedniej przerzutki powinien być ustawiony na wysokości dużej tarczy korby?
Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

Pozdrawiam

Whats-App-Image-2020-05-01-at-18-59-01.j

Whats-App-Image-2020-05-01-at-18-59-00-1

Whats-App-Image-2020-05-01-at-18-59-01-1

Whats-App-Image-2020-05-01-at-18-59-00.j

Opublikowano

Jak zamontujesz linkę to prowadnica przestanie dotykać ramy. 

Naciąganie linki powoduje wypychanie prowadnicy na zewnątrz. 

Opublikowano
3 godziny temu, Pripr napisał:

Odnoszę wrażenie, że u mnie przerzutka jest wręcz nienaturalnie cofnięta do tyłu, że aż dotyka rury podsiodłowej, dlatego też wstawiam zdjęcia, jak u mnie wygląda sytuacja.

Nawet jeżeli dotyka to jest z tym jakiś problem? Jak będzie dotykać jak przykręcisz linkę, wyregulujesz i nie będzie działać to jest dobry temat do przegadania.

3 godziny temu, Pripr napisał:

Chciałem się upewnić, czy w "naturalnym" położeniu, bez zamocowanej linki, bez wkręconych maksymalnie śrub regulujących wózek przedniej przerzutki powinien być ustawiony na wysokości dużej tarczy korby?

Czytałeś instrukcje? W internecie Shimano umieszcza obszerne opisy od montażu przerzutek, suportów aż do odpowietrzania hamulców. Ktoś włożył tyle pracy a nikt nie chce tego czytać.

PS. Są tam obrazki ;)