Skocz do zawartości

Mniejsza korba i problem z przerzutką przednią

benmal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

zmieniłem korbę z 48-28T na 42-22T. Jest sporo mniejsza. W związku z tym pojawił mi się problem z przerzutką. Spokojnie działała na 1 biegu. Jeśli chciałem wrzucić na drugi to musiałem naciskać manetkę prawie na 3 a na 3 bieg już nie wchodziło. Troszkę poszerzyłem zakres pracy wózka i na 3 zaczęło wchodzić ale nie chce teraz przerzuciać spokojnie na 2 bieg. Muszę zejść aż do 1 i na niego wskakuje. Potem wrzucić 2 bieg i dopiero na niego wchodzi. Nie wiem co mogę zrobić. 

Czy w związku z tym, że korba jest sporo mniejsza, powinienem nieco niżej zamontować całą przerzutkę? Co mogę z tym zrobić? 

Dzięki za wszelką pomoc. 

Opublikowano

Obniżyłeś przerzutkę? Sprawdziłeś w jej opisie na jakich zakresach powinna pracować?

Opublikowano

W sensie pytasz czy obniżyłem ją fizycznie na ramie? Bo właśnie pytałem czy to powinienem zrobić. Jej zakres się nie zmienił. Wcześniej to było 20T i obecnie też jest 20T

Opublikowano
13 minut temu, benmal napisał:

czy to powinienem zrobić

Tak.

Opublikowano

jeśli duży był 48 a masz teraz 42 to logiczne że trzeba obniżyć. Szaj robił o tym filmik.

2-3mm łyżka powinna być od ząbka największego blatu w korbie.

Opublikowano

Pewnie logiczne ale nie wszyscy mają doświadczenie.
Macie gdzieś linka do tego filmiku? Szukam i nic... obejrzałem już ze trzy filmy o regulacji przerzutki przedniej...
dzięki za pomoc.

Opublikowano

No to teraz już wiesz :) Serio  to żadna tajemna wiedza, tego jest mnóstwo w necie, wystarczy wpisać regulacja przedniej przerzutki na YT:

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki wielkie! Zrobiłem jak jest w filmie i jest lepiej ale nie jest do końca dobrze.

Zmieniłem korbę i nie wiem dlaczego ale nie wchodzi ona na suport tak głęboko jak poprzednia. Jest na tyle daleko, że wrzucając 3 bieg przerzutka jest już na granicy możliwości. Wciśnięcie 3 biegu nie zmienia samego biegu. Muszę manetkę cisnąć poza ten „klik” oznaczający zmianę biegu. Dopiero wtedy wchodzi. Manewrowałem śrubkami ale nic.

Korba jest na kwadrat. Wiem, że tam jest delikatny stożek, ale nie rozumiem dlaczego nie wchodzi tak daleko jak poprzednia. Obawiam się ze będę musiał zmienić przednią przerzutkę.

Macie jakieś pomysły?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Dobrze napiszę konkretnie.

Przy takiej zmianie korby przerzutką :

1. musi być dostosowana do korby, jeśli ma inną pojemność, mniejsza lub większą mogą być problemy z przerzucaniem

2.Przerzutka musi być zamontowana 2-3mm od ząbka jak na filmiku

3.musi być zamontowana idealnie równolegle do blatów korby

4.Linka musi być dobrze poprowadzona

5.Pancerze i linki czyste

6.Regulacja musi być zgodna ze sztuką.

Jeśli to wszystko jest spełnione powinno działać prawidłowo. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jaką masz przerzutkę?

Opublikowano

Przerzutka Shimano fd-c102

Poprzednia korba Shimano fc-m191

Obecna korba Shimano fc-m311

Opublikowano

Przerzutka nie jest przystosowana do korby z małymi blatami.  Inny kształt klatki ma. Nie będzie to nigdy działać idealnie.

Opublikowano

O kurka...

Wiesz może na jaką można ją wymienić? Żeby była kompatybilna z małymi blatami?

I czy to jednak nie jest kwestia suportu a nie przerzutki? Bo jak napisałem wcześniej ewidentnie nowa korba siedzi jakieś 2 mm dalej od ramy niż korba oryginalnie zamontowana. Podobnie lewe ramie. I ewidentnie gdyby korba wchodziła głębiej jak poprzednia nie byłoby problemu.

Kruk, zrobiłem wszystko wcześniej jak opisałeś. Ale to nie działa. Po prostu teraz przerzutka nie sięga.

Opublikowano

To tak jak pisał Vdcmike, przerzutka musi być inna, zresztą ja też o tym pisałem.

Musisz mieć przerzutkę o pojemności co najmniej 20T i największym blacie 42 lub 44T 

Opublikowano

Rozumiem... a jesteś w stanie doradzić jaką przerzutkę najlepiej tu zastosować? I czy będę musiał zmienić też klamkomanetki?
Pytam bo jeśli będą dochodzić kolejne zmiany to chyba wole już zainwestować w pełną nową 9-rzędową grupę Alivio gdzie wiem że wszystko będzie kompatybilne.

Opublikowano

Po zmianie korby troszkę kilometrów zrobiłem i dziś udało się zrobić niecałe pół obrotu śruby na korbie i nieco ją docisnąć. Niby niewiele ale już przerzutka zaczyna wrzucać trójkę. Nie jest to idealne rozwiązanie ale może jakoś tak przez jakiś czas pociągnę. Zmieniłbym przerzutkę ale teraz z kolei się obawiam ze będę musiał manetki zmieniać. I tak cały osprzęt na czuja zmienię.

Poszukałem, podzwoniłem i zamówiłem przerzutkę Shimano FD-M311, z tej samej grupy co korba i pasującą do blatów 42T. Sprzedawca zapewnił ze pasuje do tej korby oraz do mojej manetki. Dam znać jak zamontuje.

Tymczasem dzięki Wam za pomoc!

Przerzutka Shimano fd-m311 zamontowana i sprawuje się świetnie. Dziękuje Wam wszystkim za pomoc i podpowiedzi.