Skocz do zawartości

Rozsądny amortyzator przedni 120-130mm skoku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześc wszystkim,

Jako, że rama już do mnie jedzie należałoby się zająć kompletowaniem części. Stąd moje pytanie jakie modele amortyzatorów powietrznych można zaliczyć do tych rozsądnych, czyli ani wypas ani szajs i o w miarę dobrym stosunku cena/jakość? Rower będzie raczej służył do turystyki niż hardkorowego upalania. Koło 29 cali. Rama Trail oczywiście więc golenie pewnie od 34mm w górę.

PS. Pewnie jak spróbuje gór to się wkręcę więc proporcje upalania mogą się trochę zmienić.

Edytowane przez Fimala
Opublikowano (edytowane)

@FimalaZapytałeś w innym wątku ale odpowiem tutaj :P

Na allegro i olx'ach był ich wysyp, wszystko to była ta sama dosyć stara i podstawowa wersja ale jak za 530zł to chyba nie ma na co narzekać :D. Konkretnie kupiełem u użytkownika velo16 na allegro, ma też sztyce KS e30i za 400zł jakbyś był zainteresowany

Sztywny, nie czuć żadnych luzów jak na Raidonach. Niestety to były tylko 27,5 z osią 15x100. na 29 ciężko będzie Ci wyrwać go za taką kasę. Na olx jest sporo używek w stylu "zdemontowany z nowego roweru", są foxy 34, aiony, RS revelationy. Zajrzyj do velo16 może coś ma, on sprzedaje sprowadzane nadwyzki montażowe. Raczej pewne.

Edit: teraz sprawdziłem ale co jakić czas on "uzupełnia zapasy" więc warto obserwować

Edit2: no i poniżej 34mm bym nie schodził

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiotrekGT napisał:

@FimalaZapytałeś w innym wątku ale odpowiem tutaj :P

Na allegro i olx'ach był ich wysyp, wszystko to była ta sama dosyć stara i podstawowa wersja ale jak za 530zł to chyba nie ma na co narzekać :D. Konkretnie kupiełem u użytkownika velo16 na allegro, ma też sztyce KS e30i za 400zł jakbyś był zainteresowany

Sztywny, nie czuć żadnych luzów jak na Raidonach. Niestety to były tylko 27,5 z osią 15x100. na 29 ciężko będzie Ci wyrwać go za taką kasę. Na olx jest sporo używek w stylu "zdemontowany z nowego roweru", są foxy 34, aiony, RS revelationy. Zajrzyj do velo16 może coś ma, on sprzedaje sprowadzane nadwyzki montażowe. Raczej pewne.

Edit: teraz sprawdziłem ale co jakić czas on "uzupełnia zapasy" więc warto obserwować

Edit2: no i poniżej 34mm bym nie schodził

Staram się patrzeć na rowery o podobnym przeznaczeniu i np. taki Smooth Trail czy Pure Trail miał ładowaną Rebe albo Recona 120mm zależnie od rocznika. Zastanawiam się czy właśnie konieczne jest ładowanie sie w lagi 34mm.

Edytowane przez Fimala
Opublikowano

W tanich trailówkach często widywany jest recon gold. Nie wiem czy bierzesz pod uwagę kupno używki takiej jak pisałem wczesniej, jeśli tak to do 1500zł mozna miec nawet foxa 34. Jeśli nie to wolałbym aiona od raidona. Tak dla swietego spokoju.

Opublikowano
21 minut temu, PiotrekGT napisał:

W tanich trailówkach często widywany jest recon gold. Nie wiem czy bierzesz pod uwagę kupno używki takiej jak pisałem wczesniej, jeśli tak to do 1500zł mozna miec nawet foxa 34. Jeśli nie to wolałbym aiona od raidona. Tak dla swietego spokoju.

Pytanie może głupie może mądre, ale czy amor dedykowany do koła 27.5+ można użyć również do koła 29? Natrafiłem właśnie na takiego Aiona. Niby dedykowany do 650b+, ale przecież 27.5+ to praktycznie to samo co 29. Amor oczywiście z boostem.

Opublikowano (edytowane)

Raczej można takiego uzyć, te 27,5+ to chyba są po prostu amorki 29

Suntour jest jeszcze spoko ze względu na idiotycznie prosty zabieg zmiany skoku

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
7 minut temu, PiotrekGT napisał:

Raczej można takiego uzyć, te 27,5+ to chyba są po prostu amorki 29

Suntour jest jeszcze spoko ze względu na idiotycznie prosty zabieg zmiany skoku

Właśnie ciekawą sprawą jest to, że Suntour sprzedaje dwa warianty oddzielnie 27.5+ i 27.5+/29.

Opublikowano

Koło 27.5+/3" ma tę samą średnicę co 29"/2.2", więc koło wejdzie.
27.5+ chyba powinno mieć oś boost 15x110, więc sztywniejsze koło.

Opublikowano
7 godzin temu, Fimala napisał:

Rower będzie raczej służył do turystyki niż hardkorowego upalania.

Trail do turystyki? Pomysł bardzo oryginalny, ale wcale nie znaczy że jest to niemożliwe, w końcu sam kiedyś wpadłem na taki pomysł i do dzisiaj jeżdzę trailem i robię wycieczki po 60 i więcej kilometrów w bardzo zróżnicowanym terenie.

Nie kupuj amora z goleniami 32mm tak jak kolega moderator coś tam wspominał że może wystarczy, przy skoku 140mm taki amor w trailu będzie się zachowywał jakby był zrobiony z gumy, miałem amor Reba od RS i wydawało mi się że jest to świetny uginacz ale jak przesiadlem się na Pike-a od RS to po pierwszej jeździe piałem z zachwytu, im większa średnica goleni tym amor jest sztywniejszy i ma większą komorę powietrzną co wpływa na lepszą pracę i czułość na nierównościach. Podstawą w amorze który będzie użytkowany w typowej turystyce jest to aby miał mocną blokadę skoku, w trakcie jazdy po asfalcie taka blokada bardzo się przydaje, również przydaje się na stromych podjazdach w terenie.

Moim zdaniem najlepszym wyborem obecnie pod względem cena/jakość to jest Suntour Aion, najnowszy model ma golenie 35mm i jest w bardzo przystępnej cenie. 

IMG_20200501_230211.jpg
Opublikowano
36 minut temu, leejoonidas napisał:

Trail do turystyki? Pomysł bardzo oryginalny, ale wcale nie znaczy że jest to niemożliwe, w końcu sam kiedyś wpadłem na taki pomysł i do dzisiaj jeżdzę trailem i robię wycieczki po 60 i więcej kilometrów w bardzo zróżnicowanym terenie.

Nie kupuj amora z goleniami 32mm tak jak kolega moderator coś tam wspominał że może wystarczy, przy skoku 140mm taki amor w trailu będzie się zachowywał jakby był zrobiony z gumy, miałem amor Reba od RS i wydawało mi się że jest to świetny uginacz ale jak przesiadlem się na Pike-a od RS to po pierwszej jeździe piałem z zachwytu, im większa średnica goleni tym amor jest sztywniejszy i ma większą komorę powietrzną co wpływa na lepszą pracę i czułość na nierównościach. Podstawą w amorze który będzie użytkowany w typowej turystyce jest to aby miał mocną blokadę skoku, w trakcie jazdy po asfalcie taka blokada bardzo się przydaje, również przydaje się na stromych podjazdach w terenie.

Moim zdaniem najlepszym wyborem obecnie pod względem cena/jakość to jest Suntour Aion, najnowszy model ma golenie 35mm i jest w bardzo przystępnej cenie. 

IMG_20200501_230211.jpg

Właśnie Aion wyrasta mi na faworyta na ten moment. Mówiąc o turystyce miałem na myśli, korzenie, kamulce i innego rodzaju gruz. Wszędzie tam gdzie gravelem nie ma sensu się pakować bo ani to nie będzie przyjemne ani szybkie :)

Opublikowano

To tym bardziej nie ma sensu sie bawić w widelce XC wyciagniete do 130mm.