Skocz do zawartości

Rower mtb dla 6-latka

Anton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Jaki powinienem wybrac rower mtb dla 6-cioletniego chlopca? O jakich duzych kolach:20 czy 24 cale i jak duza rame?

Obecnie rower ma na kolach 16 cali

• 3 tygodnie później...
michael rc viedos
Opublikowano

Aha dobrze
To w takim razie nie za bardzo będzie wybór
Radzę wydać trochę więcej pieniędzy :)

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, michael rc viedos napisał:

Aha dobrze
To w takim razie nie za bardzo będzie wybór emoji14.png
Radzę wydać trochę więcej pieniędzy :)

Szybko wyrosnie z takiego rowerka wiec szkoda az tak drogo inwestowac.

michael rc viedos
Opublikowano

No, być może

Opublikowano
Przed chwilą, michael rc viedos napisał:

No, być może

No raczej na pewno.starczy na 2 lata. A 9 stow sie straci.

Przed chwilą, Anton napisał:

No raczej na pewno.starczy na 2 lata. A 9 stow sie straci.

Nie ma tanszych?

michael rc viedos
Opublikowano

Być może, ale takim czymś dziecko bardziej się będzie cieszyć, bo będzie lżejszy i łatwiejszy w prowadzeniu niż tańsze. Mój brat ma kitera 30 a ma 11 lat i dalej jest dopasowany do niego.

Opublikowano
7 minut temu, michael rc viedos napisał:

Być może, ale takim czymś dziecko bardziej się będzie cieszyć, bo będzie lżejszy i łatwiejszy w prowadzeniu niż tańsze. Mój brat ma kitera 30 a ma 11 lat i dalej jest dopasowany do niego.

No,byc moze.pozdrawiam.☺

pL

michael rc viedos
Opublikowano
1 godzinę temu, Anton napisał:

No,byc moze.pozdrawiam.☺

pL

NA pewno :)

Brat bardzo sie cieszył z zakupu roweru.

kupiliśmy go, gdy miał 8 lat, i jeździ do dzisiaj.

Jest taki film SzajBajka, jak powinno się ustawić siodełko.

wybraliśmy tą najdokładniejszą metodę, i siodełko nie jest jeszcze wysunięte na maksa, więc taki rower 4 lata spokojnie :)

Więc na twoim miejszcu wybrałbym roer dziecki nie poniżej 700 zł :) 

I dobrze, że nie ma jakiś chinskich przeżutek tylko shimano.

Może tourney, ale dla dziecka wystarczy :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, michael rc viedos napisał:

NA pewno :)

Brat bardzo sie cieszył z zakupu roweru.

kupiliśmy go, gdy miał 8 lat, i jeździ do dzisiaj.

Jest taki film SzajBajka, jak powinno się ustawić siodełko.

wybraliśmy tą najdokładniejszą metodę, i siodełko nie jest jeszcze wysunięte na maksa, więc taki rower 4 lata spokojnie :)

Więc na twoim miejszcu wybrałbym roer dziecki nie poniżej 700 zł :) 

I dobrze, że nie ma jakiś chinskich przeżutek tylko shimano.

Może tourney, ale dla dziecka wystarczy :) 

Te rowery sa na kolach 24 cale,wiec obecnie za duze. A moze kellys radler na kolach 20?

michael rc viedos
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Anton napisał:

Te rowery sa na kolach 24 cale,wiec obecnie za duze. A moze kellys radler na kolach 20?

Nie znam, ale jeśli chcesz koła 20, to popatrz na kallys lumi, czyli mniejsza wersja kitera.

jest lumi 30, 50 i 70

Tu link do 50 (jest różowy ale myśle że gdzieś oprócz allegro go gdzieś znajdziesz :) ) : http://allegro.pl/kellys-lumi-50-rower-dzieciecy-20-i6882395559.html

Edytowane przez michael rc viedos
michael rc viedos
Opublikowano
Przed chwilą, Anton napisał:

Dzieki za pomoc.pozdrawiam☺

Nie ma za co :)

Opublikowano

Ja kupiłem dziecku Author Cosmic na 20". Syn pojeździł kilka lat, później córka i na koniec go jeszcze dobrze sprzedałem. Świetny rowerek dla dziecka, niby zabawka, a nie zabawka. Dodatkowo ten, którego kupiłem ważył nieco ponad 7 kilo. Teraz popatrzyłem na obecny model i waży 9 kg. Albo ja się mylę, albo przytył.

PS. 24" cale dla sześciolatka, to chyba byś go musiał bardzo nie lubić. :)

michael rc viedos
Opublikowano
2 minuty temu, Pietern napisał:

Ja kupiłem dziecku Author Cosmic na 20". Syn pojeździł kilka lat, później córka i na koniec go jeszcze dobrze sprzedałem. Świetny rowerek dla dziecka, niby zabawka, a nie zabawka. Dodatkowo ten, którego kupiłem ważył nieco ponad 7 kilo. Teraz popatrzyłem na obecny model i waży 9 kg. Albo ja się mylę, albo przytył.

PS. 24" cale dla sześciolatka, to chyba byś go musiał bardzo nie lubić. :)

ten author to ciekawa propozycja :) choć ja dalej stoje za kellysem :) 

Opublikowano

Stań za wagą. To rower dla dziecka, ma mieć radość a nie się zniechęcić.

Kiedy kupowałem Cosmica był najlżejszy z dostępnych na rynku. Nie widzę ile waży ten Lumi, nie chwalą się parametrem.

michael rc viedos
Opublikowano
15 minut temu, Pietern napisał:

Stań za wagą. To rower dla dziecka, ma mieć radość a nie się zniechęcić.

o tym mówie :)

Cytat

Nie widzę ile waży ten Lumi, nie chwalą się parametrem.

tu jest waga do lumi 30: 10

tu do 50: 11

a do 70 nie znalazłem :( lecz pewnie coś około 11,5 czy 12

podane w kg

i rzeczywiście, cosmic tu wygrywa, jest o troszke mniej niż kilo od lumi 30 a o 1,5 kg lżejszy 50

a dlaczego

przerzutka taka sama.

rozmiar ramy taki sam

cena taka samo ( chyba różnica o 100 czy 70 zł czyli bardzo mało)

i pytanie, dlaczego lumi 50 waży więcej, niż author?

Author nie ma widelca z przodu.

będą wykrzyki że to straszny słabiak, że dzicko nie potrzebuje amortyzatora itd.

Słaby może jest. skok 5 cm więc zawsze coś da, ale od suntoura.

A to, że dziecko nie potrzebuje amortyzatora, to czasami jeżdżą po gorszych terenach niż my ;) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.7.2017 o 11:13, Anton napisał:

Szybko wyrosnie z takiego rowerka wiec szkoda az tak drogo inwestowac.

tez kiedys tak myslalem i robilem.

Teraz zalegaja mi w piwnicy "tony" sprzetu niskiej jakosci/wartosci ktorego nikt juz nie chce kupic.

Kupujac markowca, sprzedasz go za rok czy dwa za 70% ceny. Dolozysz troche i znowu kupisz mlodemu wiekszy, markowy rower.

Temat przerabialem niejednokrotnie.

Edytowane przez windman
Opublikowano

@ widman

Jest dokładnie tak jak piszesz. Kupiłem młodemu używanego gianta za 800 zł, pojeździł 3 lata i dokładnie za tyle samo odsprzedałem. Jak kupisz badziewie, to się przez trzy lata rozleci, a nawet jak nie, to nikt tego nie będzie chciał kupić za rozsądne pieniądze.

Opublikowano

Witam serdecznie.
Podłączę się do tematu, ponieważ sam poszukuje roweru dla prawie 6 letniego syna,
Niewątpliwie, będzie to coś na 20" kołach.
Wstępne rozeznanie już zrobiłem - nie jest dobrze :)
Zawężając widełki cenowe do powiedzmy 1000-1200 PLN ciężko znaleźć coś sensownie
zaprojektowanego. W większości rowerów montowane są pseudo amory, które ważą
swoje, ale pozostają nieugięte. Tzn może i by się ugięły, ale młody musiałby podwoić masę :)

Na żywo widziałem rowery Gianta, Krossa, Speca, Unibike, Scotta, Kellysa, Authora, Rometa i może to
ze mną jest coś nie tak, ale wszystkim im strasznie daleko do ideału. Najbliżej chyba Authorowi z wspomnianym
tu modelem Cosmic 2-3 kilo lżejszy od reszty stawki (tutaj mam właściwie dwie uwagi: klasyczne stery,
a poprzedni rowerek syna utwierdził mnie w przekonaniu, że to ZŁO, no i trochę taki za ascetyczny wygląd )
Całą reszta, albo niepracujące kowadło z przodu, albo aluminiowa rama i do tego wszystko stalowe, albo
ogólne wrażenie, że pomimo markowej naklejki to w kontenerze z ryżem przypłynęło, Zdaje sobie
sprawę, że jakość idzie wraz z ceną, ale skoro za 1600-1800 da się kupić w miarę sensowy "duży" rower,
to za 75% tej ceny taki dwa razy mniejszy powinno też dać się zbudować. Może jestem malkontentem,
może za dużo oczekuje, może syn ważąc 5x mniej niż ja powinien mieć rower ważący tyle co mój jednoślad...
Jeżeli ktoś czuje się na siłach niech mnie zawróci z tej drogi, bo sezon się skończy,
a syn dalej będzie jeździł na za małym rowerze :)

Z ciekawych opcji które zwróciły moją uwagę:

- GT Stomper Prime 20
na plus: 9,5 kg wagi, stery ahead, fajny wygląd
na minus: znowu musiałbym zwiększyć budżet, na żywo nie widziałem, brak śrub na koszyk,
a bidon ważna rzecz :)

- Cube Kid 200
na plus: 9,9 kg i to co poprzednik, da się go kupić poniżej górnej granicy cenowej, no i ma śruby
pod bidon :)
na minus: chyba tylko to że nie widzieliśmy na żywo

- Head Ridott I
na plus: 9,9 kg i to co poprzednik, do kupienia poniżej 1000, ma śruby
pod bidon :)
na minus: nie widzieliśmy na żywo, a Head tylko z nartami mi się kojarzy

Wszelkie uwagi, sugestie i porady będą bardzo mile widziane.

Opublikowano (edytowane)

Ładny ten Cube z 2017 roku ale kilo od Authora cięższy. Cube jest demonstrowany bez pedałów, więc różnica może być jeszcze większa. Stery w Authorze nie sprawiały żadnych problemów.

Edytowane przez Pietern
literówka
Opublikowano (edytowane)

Jak ma być tanio i dobrze to Rockrider Racingboy 320, do tego kupisz amorka Suntour 7500 za 50zł i dziecko będzie miało klasa maszynę do nauki poważniejszej jazdy.

Ja mojemu synowi oprócz tego wymieniłem tę nieszczęsną przerzutkę na starego Altusa, bo miałem takowego. Śmiga aż miło.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dlaczego klasyczne stery to zło? W dziecięcym rowerze mają ten plus, że możesz regulować wysokość kierownicy, i rower przez jakiś czas "rośnie" razem z dzieckiem

Opublikowano
Dnia 2.08.2017 o 08:03, Pietern napisał:

Ładny ten Cube z 2017 roku ale kilo od Authora cięższy. Cube jest demonstrowany bez pedałów, więc różnica może być jeszcze większa. Stery w Authorze nie sprawiały żadnych problemów.

Widziałem dzisiaj na żywo, rama ładna, ale faktycznie wydaje się, że waga podana bez pedałów i jeszcze kilku rzeczy, bo rower wyraźnie cięższy niż Author :)
Chyba znowu wracam w stronę Authora, poza wagą ma dużo sensowniejsze oponki, niż ten Cube.

Dnia 2.08.2017 o 09:58, SpiderMAN napisał:

Jak ma być tanio i dobrze to Rockrider Racingboy 320, do tego kupisz amorka Suntour 7500 za 50zł i dziecko będzie miało klasa maszynę do nauki poważniejszej jazdy.

Ja mojemu synowi oprócz tego wymieniłem tę nieszczęsną przerzutkę na starego Altusa, bo miałem takowego. Śmiga aż miło.

Fajnie, że u Was się sprawdza, ale to zaprzeczenie tego czego szukam. Sam rowerek jest raczej z tych cięższych, to jeszcze dokładanie do niego amora, to nie ta droga którą chciałem podążać.

Dnia 2.08.2017 o 22:52, Nurek_ napisał:

Dlaczego klasyczne stery to zło? W dziecięcym rowerze mają ten plus, że możesz regulować wysokość kierownicy, i rower przez jakiś czas "rośnie" razem z dzieckiem

W obecnym rowerku nawalczyłem się z badziewnymi sterami, ale może to ogólnie podłe wykonanie, bo problem był od początku.