Skocz do zawartości

Nowe opony. Pomocy ;)

GrubyLolek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , zwracam się do Was moi mili po poradę a mianowicie posiadam rower Rockrider 540ST (to moj pierwszy rowerek , nie byłem pewien czy złapie bakcyla a nie chciałem utopić za dużo siana) i jestem mega pozytywnie zaskoczony . Zrobiłem już prawie 1000km i powoli trzeba oponę przednia przełożyć na tył 😂 a ja powoli myśle o nowych gumach. I sprawa u mnie wyglada tak, śmigam po rożnym terenie czasem nad jeziorko czy po lesie ale myśle , ze jednak 70% mojej jazdy to asfalt i ścieżki rowerowe (jak mam wolny dzień i chęci to zrobię 60-80km) i tu pytanie do Was jakie opony możecie mi polecić ? zależy mi na zmniejszeniu oporów te laczki które tu mam są dość szerokie i maja konkretną kostkę (pomijam , ze opona ściera się od patrzenia). 

EDIT :

mysle , ze mogę dać za sztukę do 100zl. jak byłoby coś mega nieco drożej to tez (nie jest to palący problem to mogę kupić jedna a za miesiąc drugą, i tak chce skatować jeszcze te co są 😊)

Edytowane przez GrubyLolek
Opublikowano

Byłoby zdecydowanie łatwiej gdybyś podał budżet jaki możesz przeznaczyć...

Poza tym jeśli kończy Ci się tylna opona po 1000km to znaczy, że technika hamowania u Ciebie kuleje, za bardzo ją dożynasz...

Hamuj więcej przodem.

Ja w mojej trailówce zrobiłem już ponad 3500km na oponie tylnej i do jej końca jest jeszcze daleko...

Dobrym wyborem były by opony do XC, dość szybkie, na asfalcie nie spowalniające za bardzo, z twardszej mieszanki.

Polecę Ci Maxxis Ikon, oraz CST JackRabbit o szerokości 2.1", obie gumy użytkowałem w rowerze XC w kołach 29" i są całkiem w porządku.

Poza tym przejrzyj posty w tym dziale, na pewno znajdziesz to czego szukasz.

Opublikowano (edytowane)

Ok dzięki , i fakt opony tylnej nie szanuje zbytnio 😊 ale to dlatego , ze już od kupna sprzętu miałem w głowie zmianę tych opon bo poprostu są zbyt masywne i jest dużo za duża kostka jak na teren w którym głównie się poruszam .

Opublikowano

Znalazłem cos o tych gumach CST na bikeworld.

https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/czesci/opony/cst/48062/jack_rabbit_26_650b_29

Jeśli wybierzesz CST, to wersję EPS ze stopką folding, czyli zwijaną, co pozwoli Ci w niedalekiej przyszłości pozbyć się dętek i przejść na tych gumach na system tubeless.

Rozmiar: 27,5x2.10c, TPI: 60, ETRTO: 52-584, stopka: folding/zw, waga: 605 g, kolor: black, technologia: EPS

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widzę moje koła pozwalają na takie manewry, wiec przy zakupie i montażu nowych opon będę chyba pozbywał się dętek , muszę tylko sprawdzić jakie są różnice . Jestem jeszcze świeży w temacie 😊

EDIT

dzieki za podlinkowanie filmu już nawet nie muszę stukać w klawiaturę 😂

Opublikowano (edytowane)

Mistrzu a co powiesz na oponę tego typu ? Nie mówię , ze tą ale tego typu 😊 

https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-double-fighter-iii-pd3446/

Biorąc pod uwagę ze latam 70/30 po asfalcie (a czasami praktycznie sam asfalt  bo mieszkam 2km przy wiślanej trasie rowerowej, i chyba ona mnie zajawiła na rower) tereny jak już są to nie są mega ekstremalne . Jak mówiłem jeziorko , kamieniołom czy coś 😂😂 żadne ekstremy 

EDIT:

Chodzi mi głównie o to żeby opona była w miarę pod ścieżki utwardzone bo przeważnie tak latam , no i byłaby bajka nie mieć dętek skoro obręcze pozwalają , to już przy kupnie nowych opon żaden koszt 😉

EDIT2:

Tu chyba nawet znalazłem coś o co mi chodzi , czyli szerokość opony 2.0 ale żeby nie była całkiem gładka , i są tubeless ready 🙂

https://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/opony/27-5a-zwijane/opona-conti-race-king-ii-27-5x2-00-performance-zwijana-2-2-52552.html

D2C62B47-DFD9-43A4-898B-7AFA73A0C3BD.jpeg 22482BA9-A85A-44EA-8ECA-6E0BBFE1B8CB.jpeg FEDAC861-F0A6-429F-8AFC-AFF31FD1C006.jpeg