Skocz do zawartości

Merida O.Nine 5000 składak

magol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po dłuzszej walce w końcu udało się dotrwać do końca. Pierwotnie stary rower ( Merida MATTS Comp z 1998 r. ) miał mieć tylko wymieniony napęd i widelec, ostatecznie znalazłem za dobre pieniądze karbonowego O.Nine 5000. Miały zostać stare koła ( Sun Rims, DT Swiss, Deore XT ), ale niestety skusiłem się na DT Swiss Spline M1700. Ostatecznie wyszło to tak:

- Merida O.Nine 5000

- RockShox Reba RL 100 mm

- DT Swiss Spline M1700

- Deore M6000

- Magura MT Trail Sport

- Reszta gratów Pro, XLC, Selle Italia, FSA, Jagwire, Schwalbe

Nie obyło się bez problemów, jak np znalezienie przedniej przerzutki ( tutaj jest e-mount i górny ciąg), oraz okazało się że I-Spec II jednak nie jest kompatybiliny z adapterem Magury ( informacyjnie dla innych, adapter Magury nie pasuje do I-Spec II w M6000 i M7000).
Ostatecznie nazwałem to faza pierwszą, docelowo pewnie zmienię napęd na Eagle GX, a teraz jeszcze zmienię Star Ratchet na 56T, bo rzeczywiście bezwładność standardowego 18T jest irytująca. Wiem, że niektórzy powiedzą że to 26, jak dla dzieci, ale dla mnie (184 cm wzrostu)  na tym naprawdę bardzo dobrze się jeździ. Pozdrawiam

70C15D8D-21AA-46AF-89DA-7C3B6A582684.JPG
Opublikowano

Taka uwaga.

Eagle i koło 26" nie ma żadnego sensu...

Zostaw 2x10 max, ta korba co jest, ewentualnie kaseta 11-42t, przejedziesz i podjedziesz wszystko...

Eagle jest za duży i za nisko będzie wisieć przerzutka przy kole 26"

Opublikowano

O widzisz, dobrze wiedzieć. Korba jest 36/26, a kaseta 11-34. Zatem wiem, w jakim kierunku iść. Dzięki wielkie :)

Opublikowano

Kurde ale ładny ten rower. A kiedyś widziałem podobna ramę w kolorze biało-niebieskiej. Tyłko była możliwość oględzin na odległość i zrezygnowałem. A co do koła 26 witaj w klubie bo sam na takim kole śmigam i jest super:) Sam kiedyś się zastanawiałem nad Eagle kaseta ale to jest bez sensu i w końcu zostałem przy napędzie 3 * 9