Skocz do zawartości

3x8 Shimano 11-32 na Sunrace 11-40

malkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pojemność tej przerzutki to 43 T , nie podałeś jakie masz tarcze na korbie

Opublikowano

@malkontent jeśli z przodu masz 3 blaty to nawet długi wózek nie ogarnie tej kasety,bo przeznaczona jest do kasety z maksymalnie 34 zębami. Zakładając, że producent nierofrmalnei dopuszcza przerzutkę do pracy z większym niż 34 blatem to może okazać się, ze skok do 40 to jest za dużo dla tej przerzutki. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dziękuję. Może trochę za bardzo kombinuję, ale prawdopodobnie i tak skończy się na nowym rowerze.

• 1 rok później...
Opublikowano

I jak działa czy nie?

To w końcu istnieje taka przerzutka co przy 3 tarczach z przodu 24x32x42 lub 20x30x40 ogarnie 11-40 z tyłu?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Działa, mam taką kasetę, współpracuje z przerzutką sram x4 z długim wózkiem dość dobrze/znośnie, z tego co wiem długość wózka nie ma tu znaczenia, przy napędzie 1x może być też średni wózek. Wcześniej było 3x8, kaseta 11-32, teraz jest 1x8, 11-40.

Jest to kompromis, przy wrzucaniu na największą zębatkę lubi zachrobotać ale nie metal o metal tylko łańcuch potrzebuje chwili żeby się ułożyć dobrze na górnym kółku przerzutki i przez chwilę ogniwa łańcucha nakładają się na zęby kółeczka przerzutki. Jestem zadowolony z tego rozwiązania, kultura pracy mogłaby być lepsza ale nie irytuje, jeździ się ok. Wyszedłem z założenia, że nie warto pakować w stary rower napędu d 1x10/11 a tego sunracea można dostac za ok 20$...