david1234 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Panowie a może i Panie;) mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi. Mój wkład suportu Shimano es 25 oryginalnie zamontowany w Giant talon 3 2012 kończy swój żywot. Chciałbym zamówić nowy po pomiarze wychodzi że mufa ramy ma 73mm a całkowita długość osi 126mm. Suporty dostępne są w tych wymiarach w 2 wersjach etype i zwykłej. Z tego co wyczytałem to etype to rodzaj montowania przerzutki przedniej i przy etypie podobno wykład jest asymetryczny (po jednej stronie wystaje więcej osi niż po drugiej). I w związku z tym mam zagwozdke ponieważ mam w rowerze przerzutkę zwykłą montowana do rury podsiodlowej (Acera) natomiast po pomiarze wychodzi że od strony napędowej oś suportu "wystaje" poza mufe 26mm a po stronie nienapedowej 21mm. Na tą chwilę nie mam jeszcze klucza żeby wykręcić wkładu odczytać jakieś symbole czy jest w stanie mi ktoś pomóc?? Z góry dziękuję i pozdrawiam:) Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez david1234
vdcmike Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zwykły. Przy czym dobierz dł osi do typu korby nie bardzo sugerując się tym co masz obecnie. Jeśli przeciwnapędowa korba jest bliżej ramy to oś jest za krótka (korba a nie wystająca oś suportu).
david1234 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Dzięki za odpowiedź, jeśli chodzi o te odległości to nie wiem czy dobrze kminie ale od strony napędowej siłą rzeczy ramię korby jest trochę bardziej oddalone (na odległość 3 zębatek). Natomiast odległość od najmniejszej zębatki (a dokładnie takiego plastikowego pierścienia na tej zębatce) do suportu jest praktycznie identyczna jak po stronie nienapedowej na której to ramię korby jest oddalone około 2mm od suportu. Czyli rozumiem że suport 73/126 w zwykłej wersji powinien być ok. A tak z ciekawości czym się będzie różnił suport etype o tych samych wymiarach??😉
vdcmike Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Suport e-type ma głębiej o 2,5mmj osadzoną oś od strony napędowej - między miskę a ramę wchodzi mocowanie przerzutki więc finalnie oś względem płaszczyzny symetrii ramy jest tam gdzie w suporcie tradycyjbym bez przerzutki e-t.
david1234 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Ok teraz wszystko rozumiem, dzięki kolego za pomoc, mogę spokojnie zamawiać 😁
Rekomendowane odpowiedzi