Skocz do zawartości

Shimano - grupy osprzętu MTB i szosowego. Poradnik.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Bardzo często pytacie w różnych wątkach o różnice pomiędzy poszczególnymi częściami. Dla wszystkich, którzy składają swoje rowery z najwyższą pieczołowitością, ruszam z zestawieniem grup w formie wideo. Wątek będę aktualizował i oczywiście Wasze opinie będą tutaj cennym dodatkiem. Zaczynam od odcinka na temat KOMPATYBILNOŚCI, a potem kolejne grupy (od nowszych odcinków):

GRUPY SZOSOWE:

Shimano Claris R2000

Shimano Sora R3000

Shimano Tiagra 4700

Shimano 105 5800

GRUPA SHIMANO TOURNEY:

GRUPY MTB:

• Pomógł 3
Opublikowano

Często Acera i Altus prezentowane są na tym samy poziomie w hierarchii osprzetu MTB. Sam nie wiem dlaczego? Zawsze wydawało mi się, ze Acera jest wyżej w hierarchii. Czyżby Shimano już tak zamieszało się w tych swoich technologiach przesuwanych między poszczególnymi grupami?Czy może chodzi o jakieś szczegółowe dane techniczne?

Opublikowano

Jak kupowałem rower to sprzedawca przekonywał mnie do mojego modelu, bo ma pełną Acere a nie Altusa, zapytałem jaka to różnica to powiedział, ze to osprzęt klasę wyższy i to tyle :P

Nie wiem czy różnica nie jest tylko w wyglądzie, chociaż nie mam wiedzy i porównania do Altusa, niemniej jednak jestem bardzo zadowolony z działania Acery.

Z tego co wiem, to w Alusie nie ma hydraulicznych hamulców, a w Acerze już mam.

Opublikowano
Dnia 23.06.2017 o 20:24, Qane napisał:

Z tego co wiem, to w Alusie nie ma hydraulicznych hamulców, a w Acerze już mam.

BR-M315 to chyba altusowskie hydrauliki ?

Opublikowano

Racja - "Altus /Acera". Mój błąd. W takim razie nie widzę różnic

HTC & TT