qlypsky Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Witam, Jako że w ostatnim czasie postanowiłem wymienić napęd, a podjęcie natychmiastowej decyzji ułatwiło mi zepsucie gwintu przy ostatnim wykręcaniu korby to pomyślałem, że może warto byłoby pobawić się w nową konfigurację napędu. Sytuacja prezentuje się następująco: od poprzedniego sezonu wiem, że chcę wymienić suport i przejść z systemu octalink na coś lepszego. Więc wraz z nowym suportem oraz korbą pojawiają się nowe możliwości. Aktualnie jestem posiadaczem napędu 3x9. Przyszłościowo celowałbym w 2x10, ale w międzyczasie spróbowałbym 2x9 - mniejszy wydatek przy zbliżających się zakupach (zmiana na 10 biegów to nowa piasta i nowa przerzutka na tył, jeśli dobrze myślę). I teraz pojawia się kilka pytań: 1. Czy w takiej kombinacji wszystko będzie działało jak należy? 2. Jaki łańcuch stosować przy nowej korbie (Shimano Deore FC-M615 2x10 38/24T), która dostosowana jest do napędów 10-cio biegowych i 9-cio biegowej kasecie (również zmiana na nową z odrobinę większą ostatnią zębatką - 34 zęby)? 3. Czy dotychczasowa przerzutka (Shimano Alivio FD-M430, Top Swing, 34.9mm) będzie współpracowała z wyżej wspomnianą korbą po odpowiedniej regulacji? Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Tylnej piasty nie musisz zmieniać.Łańcuch 10 rzędowy bardzo ładnie pracuje na kasecie 9 rzędowej.Przerzutka bez problemu powinna pracować z inną korbą i/lub blatami. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 tak jak wyżej pisał kolega wyżej wymień tylko korbę na nową, łańcuch może być 9 lub 10 rzędowy , ewentualnie może trzeba będzie wymienić przednią przerzutkę na dwurzędową ale to wyjdzie podczas regulacji starej przerzutki , wiecej nic nie musisz robić. Sam wymieniałem napęd z 3x8 na 2x8 i zmieniłem tylko korbę na deore dc m615 i przednią przerzutkę tez deore 615 i działa bez problemu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi