Skocz do zawartości

Marin Muirwoods - opinie.

MajQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj u naszych czeskich przyjaciół skonfigurować sobie rower na wyprawy.

https://www.kolosbikes.com/gravel-bike-no4

IMG_20200502_111109.jpg

Póki co to BREEZER RADAR jest na ten moment najlepszym wyborem.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
38 minut temu, leejoonidas napisał:

Póki co to BREEZER RADAR jest na ten moment najlepszym wyborem.

miesiąc temu się nad nim już zastanawiałem ale osprzęt mi nie pasował (hamulce głównie). ale chyba na nim jednak zakończę poszukiwania. sprzedam koła, hamulce i włożę coś na novatecach i alexrims. może się uda w 3500 zamknąć i zostanie sporo na sprzęt bagażowy :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.04.2020 o 18:51, Fimala napisał:

Ja bym poszedł w Gianta Toughroad na prostej kierze z napędem 2x10 deore. Heble faktycznie mechaniki jeśli to ma być typowo wyprawówka.
https://www.giant-bicycles.com/pl/toughroad-slr-1-2020

Oczywiście szukałbym używki i indywidualnie zrobił upgrade.

Używki nie kupisz bo nie ma a o NOWYM MOŻNA POMARZYĆ. Obdzwoniłem całą Polskę i ten rower jest nie osiągalny w GIANT POLSKA powiedzieli mi, że rower jest już nie produkowany i nie osiągalny. 

Opublikowano
W dniu 26.04.2020 o 11:25, MajQ napisał:

głównie z powodu serwisowania. nie znam się wcale na hydraulikach i jakby coś się rozwaliło na zadupiu to linkę łatwiej wymienić niż wyciek oleju. choć nie wiem czy tam coś pada tak często bo jeździłem tylko na V-kach i na nich przez ponad 80 000km nie miałem ani razu awarii.

mógłbyś mi sprecyzować o co chodzi z regulacją po założeniu koła? czyli jak złapię gumę to muszę potem regulować hamulce?

W dniu 26.04.2020 o 10:30, MajQ napisał:

Jestem tutaj nowy więc witajcie!

jako, że mój Kelly's Magic po 16 latach wspólnej przygody zmienił właściciela po moim wypadku więc próbuję poskładać coś nowego pod siebie. Z bardziej wygodną pozycją, raczej na ramie stalowej bez amortyzacji.  na długie podróże nie tylko po różnym terenie.  Na początku poszukiwań już prawie kupiłem Breezera Radar Cafe ale osprzęt mi nie pasuje. potem zastanawiałem się czy nie szarpnąć się na frameset Genesis Longitude ale stwierdziłem, że jak rower będzie za drogi to nie zasnę w namiocie ;)

na chwilę obecną znalazłem używaną ramę z widelcem, mostkiem i sztycą Marin Muirwoods. i do tego próbuję skompletować części. i czym więcej czytam to więcej dylematów (nawet z pedałami :) )

co powiecie o takiej konfiguracji:

- rama, widelec, sztyca, mostek - Marin Muirwoods
- koła 29" Alexrims MD21, Novatec D041, D032
- napęd Shimano SLX M7000 1-11 (korba 32t, kaseta 11-42t, przerzutka, manetka), support bb52 (podczas ostaniego wyjazdu używałem prawie wyłącznie  blatu 32 i tylko na przedpolach Himalajów mniejszego więc stąd pomysł na 1-11)
- hamulce Avid BB7 + G2 + klamki Deore (żeby manetke podczepić bez osobnej obejmy, nie wiem czy są inne klamki z i-spec b, używane XT ciężko dorwać w dobrej cenie)
- kierownica Humpert Ergotec Space lub M-Wave H Bar (miał być On One Geoff ale niedostępna), chwyty piankowe lub korkowe
- pedały Dartmoor Candy Pro (wizualnie lepiej podchodzą mi platformy od chińczyka GOB, RockBross ale jak czytam opinie to rozrzut straszny co do ich jakości, nie chciałbym żeby ni też podeszwy butów niszczyły za mocno bo czasem w cieniutkich sandałach jeżdzę)

- opony może Schwalbe SmartSam 2.1 (jak pojadę gdzieś daaaleko to myślałem nad Marathon MTB ale strasznie ciężkie choć po indyjskich bezdrożach i kolcach które przebijały mi Marathony Mondial to nie wiem czy nie warto się "poświęcić")
- co do siodełka nie mam pojęcia jeszcze... używany Brooks C17? coś wygodnego bym chciał bo jeżdżę bez pampersa.

jak to wygląda jako całość wg bardziej obytych w temacie? :)

W dniu 26.04.2020 o 11:17, Yan napisał:

Dlaczego chcesz kupić hamulce mechaniczne? BB7 jeździłem i są dobrym wyborem jeżeli szukasz dobrych mechaników ale nadal to są mechaniki. Wolałbym poszukać czegoś na hydraulice np m6000. Mnie doprowadzało do szewskiej pasji jak po każdym założeniu koła trzeba było regulować hamulce. Hydrauliki oczywiście też ocierają ale same się regulują.

Do turystyki mimo wszytko pomyślałbym o dwóch blatach z przodu bo przy dużym obciążeniu i stromych podjazdach będzie problem.

W dniu 26.04.2020 o 11:25, MajQ napisał:

głównie z powodu serwisowania. nie znam się wcale na hydraulikach i jakby coś się rozwaliło na zadupiu to linkę łatwiej wymienić niż wyciek oleju. choć nie wiem czy tam coś pada tak często bo jeździłem tylko na V-kach i na nich przez ponad 80 000km nie miałem ani razu awarii.

mógłbyś mi sprecyzować o co chodzi z regulacją po założeniu koła? czyli jak złapię gumę to muszę potem regulować hamulce?

Ja bez 2 zdań wybrałbym hydrauliki. Zrobiłem 10 tys. km ma rowerze z hamulcami hydraulicznymi shimano br-m506 (dwutłoczkowe, tarcze 160 mm), po różnych drogach, również w górach i nigdy nie miały żadnej awarii. Szczerze polecam. Dodatkowo, do roweru pod wyprawy założyłbym sztycę cane creek thudbuster. Ja mam w wersji LT i to jest to, co pozwala komfortowo podróżować w trudnym terenie. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Po nietrafionym zakupie Breezer Radar Cafe w rozmiarze XXL znów jestem w punkcie wyjścia. Nie odpowiadała mi geometria więc dalej szukam stalowej wyprawówki bardziej MTB. Na olx są 2 Surly Karate Monkey, starsze wersje z piwotami, jeden gotowy ale drogi, drugi zrobiony na mieszczucha do przeróbki. Jest jeszcze Soma Wolverine, wypasiony ale pakowanie się w podobną geometrię mi nie odpowiada.

Więc myślę o nowym framesecie Genesis Longitude. Już są dostępne. I co myślicie o takiej konfiguracji pod dalekie podróże?

Napęd 2x9 prawdopodobnie Alivio bo nic innego nowego już nie ma. Hamulce hydrauliczne Deore, manetki może XT 3x9 z olx (będą działać z przednią przerzutka 2 lub 3s i korba 2x?), Koła na novatec'ach i może DT Swiss 553d (nie będą za wąskie na opony 2,25-2,35?).

Reszta to już kosmetyka. Na razie mam tylko siodełko Brooks C17 🤪

Edytowane przez MajQ
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na wstępie witam wszystkich użytkowników.

Po 20 latach zamierzam zmienić sprzęt i analizując mój styl jazdy i potrzeby - z MTB alu 26" na rower Trail Hardtail 29"er. Poszukuję roweru na stalowej dobrej ramie (lub samej ramy). Mój typ to Kona Honzo st lub ewentualnie Explosif, Chromag stylus, Kross Puretrail. Problemem jest nieaktualna wiedza na temat nowych ram St.

Jeżeli mógł by ktoś coś mi wskazać, jakieś inne marki warte poszukiwania, miejsca gdzie ich warto szukać był bym wdzięczny. Zastanawiam się również czy koła 27,5 " jak w Kona Explosif nie wystarczyły by czy lepiej zainwestować w 29er- mam 186 wzrostu i jeżdżę spokojnie tyle że lubię trudne tereny (błota, liście, bezdrożna) takie katowanie siłowe w terenie.

Fimala -  widzę że poszukujesz stali i na pewno Twoja wiedza jest bardziej aktualna niż moja.

Oczywiście rady wszystkich bardzo cenię.

Pozdrawiam.

Opublikowano
58 minut temu, Radar77 napisał:

Poszukuję roweru na stalowej dobrej ramie (lub samej ramy). 

Aktualnie to produkt bardzo, bardzo niszowy. Od 20 lat wiele się zmieniło.

A czemu boisz się aluminium?

Opublikowano
17 minut temu, Motke napisał:

Aktualnie to produkt bardzo, bardzo niszowy. Od 20 lat wiele się zmieniło.

A czemu boisz się aluminium?

Motke - nie boje się aluminium - jeżdżę na aluminiowym MTB GHOST 26". Jak piszesz od 20 lat wiele się zmieniło, napędy, rozmiary kół, geometria ramy i chciałem skorzystać z postępu. Nie zamierzam brać Fula więc Cr-Mo rama wydaje mi się rozwiązaniem lepszym - tłumi drgania, jest wytrzymałe co przy moich rzadkich zmianach sprzętu jest ważne. Mój starszy rower - SCOTT Cr-Mo przeszedł na ojca i mogę sobie porównać - rama drobna i odczuwalne tłumienie drgań. Widząc nowe ramy Cr-Mo które wymieniłem od razu poczułem ze to dla mnie dobry moment na postęp technologiczny. Jednak ceny i dostępność mogą przesadzić o aluminiowej ramie.