nyto123 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Witam Na powierzchni hamującej mam takie ślady po obu stronach obręczy w różnych miejscach oczywiście posiadam klocki do karbonu dt swissa ktoś może powiedzieć co to?
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 16 minut temu, nyto123 napisał: ktoś może powiedzieć co to? Normalny ślad użytkowania.
nyto123 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Koła mają 400 km przebiegu to co będzie dalej całe białe będą?
Kruk Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Niestety to jest minus karbonowych kół do szosy nie na tarcze. Po prostu tak się będzie karbon ścierał. Może warto popatrzeć za miększymi klockami do karbonu ? A i popatrz w klocki, może coś się wbiło w klocka i szybciej ściera obręcz dlatego.
lukaszzsch Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Man używane zippy po grupie kolarskiej, sam przelatałsm na nich kilkaset kilometrów, w tym ulewę. Zero śladów podobnych do zdjęć. To nie jest norma dla karbonu.
Kruk Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 No to może Koledze coś wpadło w klocki i rysuje obręcz? Lub są za twarde?
lukaszzsch Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ewentualnie, co przyszło mi do głowy później, nowiutkie koła maja jakaś warstwę lakieru o ten się w pierwszym okresie wyciera.Ale generalnie powierzchnia hamująca jest u mnie równa i bez przebarwień.
nyto123 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Tylko mam tak na obu kołach gdyby to było na jednym to bym mógł podejrzewać ze się dostało coś pod klocki ale tutaj sytuacja występuje w przednim jak i tylnym kole a klocki jakie posiadam to jedna para była w raz z kołami a drugą kupiłem na cyklomani także klocki są oryginalne Spróbuję ściągnąć klocki i delikatnie papierem że szlifować
Kruk Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Nyto123, a jakie to koła tak w ogóle?
Kruk Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Skoro to nie jest jakiś noname;owy Chińczyk to napisz do producenta i daj zdjęcia i zobaczysz co napisze. 1
Argi Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 9.04.2020 o 20:44, nyto123 napisał: posiadam klocki do karbonu dt swissa ktoś może powiedzieć co to? Jeżeli masz Black Prince, to są one tak miękkie, że nie są w stanie niczego zarysować. Zrobiłem na nich jakieś 3500 km i żadnych śladów na karbonie. Jedynie rozmazany osad po jeździe w deszczu. Próbowałeś to przemyć spirytusem, albo benzynką ekstrakcyjną? Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez Argi
nyto123 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Taki wygląd to norma, można to oczywiście przeczyścić, ale będzie to w jakimś stopniu tak wyglądało. Taka odpowiedź dostałem od producenta także mogę spokojnie jeździć
Kruk Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Noo widzisz, także najlepiej z takimi akcjami do producenta
kbn Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 witam, Mam koła karbonowe i były przy nich korkowe klocki hamulcowe. Hamuje, jak hamuje, ale przejechałem na nich 2500 km. Postanowiłem je zmienić bo ponad połowa już się zużyła i zamówiłem wszędzie polecane Swissstop black prince, ale ja nie o tym. Po tych klockach korkowych, zostają brązowe wytarcia na obręczy oraz rysy (wiem, normalna kolej rzeczy). Aczkolwiek zastanawiam się jak takie coś wpływa na żywotność tych kół. Może ktoś się na ten temat wypowiedzieć? (W załączniku wrzucam zdjęcie) Pytam ponieważ chcę jeszcze zużyć obecne klocki i potem założyć nowe Swissstopy.
Kruk Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 niestety każda obręcz pod vki, szczęki itp, kiedyś umrze z przetarć na obręczy od klocków ( zakładając że wcześniej id czegoś innego nie pęknie) dlatego dzisiaj nowe szosy są przeważnie na tarczówkach.
kbn Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 To pozostaje pytanie czy takie korkowe okładziny będę szybciej zużywały obręcz niż klocki Swisstop (ponoć zdecydowanie lepiej hamują, czyli mocniej będą zużywać obręcz)?
lukaszzsch Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Dobrze hamują, bo są miękkie. Akurat wczoraj myłem koła i z klocków urywałem stopione frędzelki. Na obręczach zero śladów.
PrzemoBB Opublikowano 13 Września 2023 Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) ......... Edytowane 13 Września 2023 przez PrzemoBB
Rekomendowane odpowiedzi