dzojo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Witam. Taka sytuacja: Dałbym głowę że jesienią jak zrobiłem serwis amora to lagi wystawały około 11 cm od uszczelki. Reba SL dual air. Teraz jak ustawialem sag to ją zmierzyłem i mi wyszło około 9 cm... W międzyczasie miała miejsce taka sytuacja że niechcący spuscilem powietrze z górnej komory wtedy kiedy dolna była napompowana około 135 psi (ważę 93). Amor opadł. Czy wtedy mogło się coś przestawić? Cisnienie trzyma ok. Przyszło mi do głowy żeby teraz spuścić z dolnej jak góra jest napompowana (145 psi) ale może już nic nie będę sam kombinował...na razie... Amor pracuje wydaje się dobrze i po 2-godzinnym wypadzie do lasu gdzie spotkaliśmy się z korzeniami i kamieniami wyszło że go nie dobijam, zostało jakieś 1,5 cm brudu na górze... W drugim rowerze gdzie mam Recona silver tk jest te 11 cm wysokości lag. Na bank mi się nie pomieszało ze reba to recon bo Recona nie serwisowałem. Pomożecie?
Accent_Szaj Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Nie tykaj g... które nie śmierdzi Skoro,jak piszesz: 8 minut temu, dzojo napisał: .na razie... Amor pracuje wydaje się dobrze To zostaw
PiotrekGT Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Spuść ciśnienie z obu komór i napompuj od nowa
dzojo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zastanowię się czy ruszać 😁. Gdybym zdecydował się spuścić powietrze to w jakiej kolejności i w jakiej pompować później. Gdzieś kiedyś czytałem że w dolnej nie powinno być powietrza jak w górnej nie ma. Prawda to?
pecio Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Pierwsze to spuszczasz z dołu potem z góry.
PiotrekGT Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 54 minuty temu, dzojo napisał: Gdzieś kiedyś czytałem że w dolnej nie powinno być powietrza jak w górnej nie ma. Prawda to? Prawda ale to się dotyczy solo air, ty masz dual air więc masz 2 komory pompowane oddzielnie. Pompuj stopniowo, w 3 krokach najlepiej, trochę do jednej, trochę do drugiej i tak ze 3 razy aż osiągniesz wymagane ciśnienie. W komorach nie muszą być identyczne ciśnienia, to właśnie idea dual air, ciśnieniem w dolnej komorze możesz nieco wyregulować czułość amorka ale gdy właśnie jest tam za wysokie ciśnienie to amor będzie się zapadał (powszechny problem debon air, ale to inny temat).
dzojo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 A widzisz...to nie wiedziałem z tym zapadaniem... 6 minut temu, PiotrekGT napisał: właśnie jest tam za wysokie ciśnienie to amor będzie się zapadał (powszechny problem debon air, ale to inny temat). A to jest do wyregulowania pompką czy trzeba jak już się zapadnie jakoś przy nim grzebać? Bo to się trzyma kupy i by się zgadzało że duże ciśnienie w dolnej komorze spowodowało zapadniecie górnej...
PiotrekGT Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Pompką do amorków, na dole przy kole jest zawór od dolnej komory
dzojo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Tak tyle kumam 😁😁 dzięki 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Nie tykaj g... które nie śmierdzi Skoro,jak piszesz: To zostaw W tym sporo prawdy życiowej ale mnie trochę drażni że jest te 9 cm a nie 11 😁. To mniejszy skok mam jakby 😁. Sama świadomość pomimo dobrej pracy amora gdzieś tam w głowie przeszkadza 😁😁
Kruk Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W systemach dual air można pompować dół i górę do ciut innych ciśnień. Jeśli amor jest pusty, i zaczniesz pompować górę i lagi nie wysuną się do dawnej długości to znak że trzeba rozebrać sprężynę powietrzną. Ja w swoejej Rybce miałem góra 125psi a dół 110-115 psi.
dzojo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 16 minut temu, Kruk napisał: Jeśli amor jest pusty, i zaczniesz pompować górę i lagi nie wysuną się do dawnej długości to znak że trzeba rozebrać sprężynę powietrzną. Oby nie...zaraz sprawdzę... jeśli nic się nie zmieni to będę jeździł tak jak jest i rozwiąże problem przy okazji serwisowania 😉
Accent_Szaj Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Kruk napisał: Jeśli amor jest pusty, i zaczniesz pompować górę i lagi nie wysuną się do dawnej długości to znak że trzeba rozebrać sprężynę powietrzną. Ale on nie był cały pusty,tylko miał pustą górę 3 godziny temu, dzojo napisał: spuscilem powietrze z górnej komory wtedy kiedy dolna była napompowana Ja bym spróbował dac ciśnienie dokładnie takie Godzinę temu, Kruk napisał: góra 125psi a dół 110-115 psi. Bo @Kruk waży mniej więcej tyle co Ty. Hahaha ,no chyba ,że po prostu schudłeś i tu jest przyczyna zmiany sagu
dzojo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Schudłem z 96 na 93 to aż takiej różnicy nie ma 😁. Niemniej z rowerem mam zamiar zejść do okolicy 85 🤣🤣. Ale chciałbym wszystkim podziękować. Nie wiem co bym bez Was zrobił 😁. Podregulowalem to ciśnienie. Spuscilem wszystko po trochu na zmiane najpierw dół później górę. Na stojaku jak rower wisiał lagi od razu wyjechały do 12,5 cm (jesienią wyjąłem ogranicznik ze środka) pompowalem to w 3 etapach na zmianę najpierw góra później dół. Napompowalem góra 140 dol 130. I teraz zamiast 90 mm mam 125 i sag 25. Wydaje się że jest dobrze. Zbieram się do lasu przetestować 👍 125 góra 115-110 dół przetestuje. W reconie mam 125 zamiast zalecanych ponad 135 i wydaje mi sie ze jest lepiej 👍. Posmigam dzisiaj trochę po korzeniach i kamieniach to się sprawdzi 😉
dzojo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 No więc jestem po teście leśnym, trochę kamieni trochę korzeni, trochę nierówności, las w Górach Świętokrzyskich w sensie. I wszystko działa super, jestem bardzo zadowolony. Ale oczywiście jakiś tam dylemat się pojawił 😁 czy przypadkiem jednak nie powinienem zmniejszyć trochę ciśnienia żeby wykorzystywać więcej skoku...komfort jest ok, w takim terenie mi pasuje, ale jak patrzę na lagi ile zostaje...to nie wiem...
pecio Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Skocz, dobij i wtedy myśl o korektach ciśnienia . Po takim delikatnym "pyrkaniu" i tak dobrze jest. Jak chcesz czułość poprawić to "pompnij" trochu PSI od dołu. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez pecio
dzojo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 29 minut temu, pecio napisał: Skocz, dobij i wtedy myśl o korektach ciśnienia . Po takim delikatnym "pyrkaniu" i tak dobrze jest. Jak chcesz czułość poprawić to "pompnij" trochu PSI od dołu. Rozmyślałem rozmyślałem korcilo 😁 ale na razie zostawię. Jest ok nie ma co na siłę kombinować. Czułość jak na moje zdolności "wyczuwania" jest ok i w ogóle wszystko jest OK 😉👍. Zacznę grzebać jak mi coś przestanie pasować 😁
Rekomendowane odpowiedzi