Skocz do zawartości

Buty triathlonowe zamiast butów kolarskich

Tomek Gromół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Właśnie kupiłem pierwszą szosę i teraz pozostaje przed wyborem butów do pedałów szosowych. Dysponuję dość ograniczonym budżetem, do 300 pln i ogólnie wszystkie buty w tej cenie wydają mi się dość masywne i słabo oddychające, a na tym zależy mi najbardziej. Mam bardzo duży problem z poceniem się stóp, w każdych butach jest mi ciepło i boję się, że po kilku godzinach w upale po prostu będę cierpiał. I tutaj pojawia się temat butów triatlonowych, które wydaję się o wiele lżejsze i bardziej oddychające. I pytanie czym różnią się od normalnych butów szosowych? Czy kupienie ich zamiast butów szosowych jest dobrym pomysłem? 

Mam na oku te:

https://sklep.airbike.pl/buty-triathlonowe/8888-buty-triatlonowe-triseven-white-49594037.html

buty-triatlonowe-triseven-white.jpg
Opublikowano

Te buty powinny pozwolić na założenie kiedy są zapięte w rowerze. Po prostu wskakujesz na rower, wkładasz paluchy i zaciągasz piętę.

To nie są buty szosowe.

Opublikowano
1 minutę temu, IOO napisał:

Te buty powinny pozwolić na założenie kiedy są zapięte w rowerze. Po prostu wskakujesz na rower, wkładasz paluchy i zaciągasz piętę.

To nie są buty szosowe.

Ale czy Twoim zdaniem będą zdawały egzamin podczas normalnego jeżdżenia na szosie w skarpecie? Wiem, ze trochę gorzej trzymają stopę, ale tak jak pisałem wcześniej boję się, że w normalnych butach będzie mi za ciepło.

Opublikowano

Raczej nie, z tego co wiem w triathlonie jeżdżą bez skarpetek. A te buty są przewiewne żeby schły na mokrej nodze po pływaniu.

Kup podstawowe Shimano i po za +30 stopni powinno być spoko, możesz też poszukać butów żeby miały wentylację na palcach na podeszwie, przed blokiem.

Weź też pod uwagę że na szosie jedziesz szybciej i masz lepsze chłodzenie niż w MTB. 

Opublikowano

W butach takich pojeździsz zarówno w skarpetkach jak i bez.  W tym budżecie nie wyglądają źle.

Sam od 2 lat jeżdżę w S-Works Trivent. Zdecydowanie najwygodniejsze i najlepiej wentylowane buty rowerowe jakie miałem/testowałem. 

Opublikowano

Główną różnicą pomiędzy butami tri i zwykłymi jest sposób zapinania. Nie znajdziesz butów na klarmę czy na boa - przeważnie są to rzepy, które maja kierunek do wewnętrznej strony buta. Jeśli chodzi o wentylację to dobry pomysł bo buty do tri przeważnnie są robione pod zawody, które odbywają się w przyjemnych temperaturach, a także założenie na wilgotne stopy :) Można jeździć w skarpetka i bez.

Opublikowano
6 godzin temu, DiamondDog napisał:

Główną różnicą pomiędzy butami tri i zwykłymi jest sposób zapinania. Nie znajdziesz butów na klarmę czy na boa - przeważnie są to rzepy, które maja kierunek do wewnętrznej strony buta.

Akurat właśnie w S-Worksach jest boa. Ogólnie system zakładania i zapinania jest ciekawy. Buty posiadają ruchomą, odchylaną piętę. A Boa reguluje zapięcie na całym obwodzie w okolicach kostki.

6388_12623.jpg
Opublikowano
56 minut temu, Nemrod napisał:

Akurat właśnie w S-Worksach jest boa. Ogólnie system zakładania i zapinania jest ciekawy. Buty posiadają ruchomą, odchylaną piętę. A Boa reguluje zapięcie na całym obwodzie w okolicach kostki.

6388_12623.jpg

Bardzo się cieszę że masz takie super wspaniałe wypasione buty S-WORKS, ale mówimy tu o przedziale cenowym maks do 300 PLN, nie 1600 PLN ;)

Opublikowano

Ja mam buty Sidi T3, które też są triathlonowe, a kupiłam je właśnie dla dobrej wentylacji na szosie. Spokojnie jeżdżę w nich w skarpetkach i nic mi nie jest. Podeszwa jest sztywna, a dwa duże rzepy wystarczająco mi stopę trzymają. Do tego te buty są bardzo wygodne.

sidi-womens-t3-air-shoes.thumb.jpg.4e1be8168f0eaa0ea15e1c6be3f3b013.jpg

Opublikowano

buty triathlonowe, trzeba dodać, nie posiadają języka, mają za piętą uchwyt na palec (do łatwiejszego naciągania na tą piętę) i zazwyczaj mają uchwycik na gumkę recepturkę. Są to dodatki (w przypadku języka ubytki) które nie mają w jeździe na szosie żadnego zastosowania. Ale nie powinny w tej jeździe przeszkadzać (skoro nie przeszkadzają w triathlonie).

Odnośnie konkretnego modelu, to nie widzę tutaj rzepa z przodu buta. Może być problem z dopasowaniem go do stopy właśnie w tym miejscu. Ale może przez swoją budowę i materiał z jakich jest zrobiony i tak się ułoży fajnie.

• Pomógł 1
Opublikowano

W takich butach prosi jeżdża full IronMana czyli 180km. Po szosie. A potem biegną. Jakby takie buty nie były wygodne, to by nikt ich nie stosował ;)

Opublikowano

Wybrzmiewa jakby mieli też biec w tych butach

Opublikowano
3 godziny temu, Grzegorz_Macko napisał:

Wybrzmiewa jakby mieli też biec w tych butach emoji3.png

Nie biegną w tych butach, ale są potem w stanie biec w innych :)