Skocz do zawartości

Przetarta oś korby

lukaszzsch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Właśnie dojrzałem ciekawą rzecz. W trakcie lekkiego serwisu zdemontowała korbę i na jej osi zobaczyłem przytarcie od łożyska. Jest to jednak świeżo założony suport tokena.

Co poszło nie tak?3c5c5a3ecd8aee5bf7f72015d5fff984.jpg

d440076e0b8252588be300e922181ba4.jpg

Opublikowano

Syf sie dostał lub/i korba z chin. Nawal smaru z obu stron łozyska dla jakiegotakiego uszczelnienia

Opublikowano

Shimano 105, ale fakt, że złożyłem na sucho. Teraz plywa w towocie.

Sprawdzę za jakiś czas

Opublikowano

To normalne, ja we wszystkich ta korbach miałem czy to suport był shimano czy inny. Przesmaruj ośkę, złóż i dobrze za kontruj. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Bo ten system jest wymyślony przez jakiegoś ogrodnika czy w porywach księgowego. Odrobina luzu i oś obraca ten plastik na zasadzie tocznej. Shimano ma najviaśniejsze te plastiki i tam postępuje to najdłużej ale i tak się to dzieje.

Opublikowano

Efekt przetarcia na osi korby jest spowodowany ciężką pracą łożyska, zdemontuj kołnierz plastikowy z łożyska suportu i spróbuj palcem pokręcić wewnętrzną bieżnię łożyska, jeśli obraca się z oporami to igłą podważ uszczelkę łożyska i spróbuj je dokładnie wyczyścić naftą, benzyną, po tym zabiegu powinno być lepiej, nasmaruj łożysko i złóż do kupy. Jeżeli nie pomogło to łożysko do wymiany.

Inną przyczyną może być zbyt mocne skręcenie korb co w przypadku łożysk maszynowych powoduje duże opory w toczeniu i szybsze zużycie.

Opublikowano

NIe kumam, po co dawać jakiś plastik między korbę a łożysko, ja łożysko ma się opierać na osi, zwłaszcza że są pokrywki na łożyskach między ramionami korby a łożyskiem, które się podczas dokręcania śruby kontrującej, kompresują i łożysko trzyma się dobrze osi, aaa jak nawet się tam coś ruszą to bez przesady.  

Opublikowano

Jak to po co? Właśnie po to aby metal nie tarł o metal gdy łożysko padnie w korbie, siła z jaką naciskasz na pedał jest tak duża że nawet nie zauważyłbyś że wewnętrzna bieżnia łożyska wyciera oś korby i tworzy się rowek i w konsekwencji luz którego potem już nie zredukujesz i korba jest do wyrzucenia, a tak tulejka plastikowa która jest miekka powoli się wyciera a nie oś korby. Ot i cała prawda o tym niby niepotrzebnym plastiku Panie Kruk.

Opublikowano

A noo jak padnie to tak fakt. Nie mniej dla mnie to całkowicie zbędne, bo ja sprawdzam wszystkie łożyska dość często. Nie twierdzę w takim razie że to takie głupie, zwłaszcza jak wiem jak co nie którzy dbają o rower :)

Opublikowano

Ten suport tokena ma około 700 km przebiegu.

Opublikowano

Łożyska które są krzywo wprasowane potrafią paść po 500-set kilometrach, nie ma znaczenia że to jest suport Token, nawet te suporty padają. Błędy montażowe sieją spustoszenie w najlepszych i najdroższych podzespołach.

Opublikowano

Ja uważam ,że jest to norma. Aby złagodzić takie przetarcie , wystarczy smar,bo jak nie będzie tarcia ,to oś bedzie zużywać bardzo wolno.Można kabinowac z jakąś taśmą.

@leejoonidas naprawdę nie masz nawet śladu na osi korby?

Opublikowano
Łożyska które są krzywo wprasowane potrafią paść po 500-set kilometrach, nie ma znaczenia że to jest suport Token, nawet te suporty padają. Błędy montażowe sieją spustoszenie w najlepszych i najdroższych podzespołach.

Sęk w tym, że ono kręci się wciąż idealnie. Gdybym wyczuł cokolwiek podejrzanego w ich pracy to nie zakładałbym tego tematu.
Opublikowano

Podstawową "bolączką" systemu z osią zintegrowaną jest brak wzdłużnego podparcia wewnętrznych bieżni łożysk od wewnątrz główki ramy. Dzięki temu przy skręcaniu korby powstaje siła wzdłużna na łożyskach które są do tego nie przystosowane. Pomiedzy bieżniami powinba być wstawiona aluminiowa tulejka, która załatwiłaby sprawę (czyli jak w niektórych piastach przednich). Poza tym oś korby powinna być w jakiś sposób osadzana w łożyskach w sposób zapewniajacy brak luzów (wyobraźcie sobie taki system z plastikowymi miskami w sterach ;)). Mój ojciec (swoja drogą również robił w branży aczkolwiek byl przez 30 lat konstruktorem maszyn w stalowej woli) jak zobaczył ten mechanizm jak tylko się pojawił to mało nie umarl ze śmiechu. Zawsze powtarzał, że w rowerach stosuje się różne uproszczenia ze wzgledu na brak dużych sił ale toto coś na pewno żadnemu mechanikowi nie zeszłoby z deski.

Opublikowano
3 minuty temu, vdcmike napisał:

Byl przez 30 lat konstruktorem maszyn

Pewnie lata temu,co maszyny konstruowali inżynierowie, a nie marketing ;)

Opublikowano
22 minuty temu, leejoonidas napisał:

Aaa to wiadomo, ja swoje łożyska sam wprasowywałem także nie mam strachu :)

13 minut temu, vdcmike napisał:

Podstawową "bolączką" systemu z osią zintegrowaną jest brak wzdłużnego podparcia wewnętrznych bieżni łożysk od wewnątrz główki ramy. Dzięki temu przy skręcaniu korby powstaje siła wzdłużna na łożyskach które są do tego nie przystosowane. Pomiedzy bieżniami powinba być wstawiona aluminiowa tulejka, która załatwiłaby sprawę (czyli jak w niektórych piastach przednich). Poza tym oś korby powinna być w jakiś sposób osadzana w łożyskach w sposób zapewniajacy brak luzów (wyobraźcie sobie taki system z plastikowymi miskami w sterach ;))

Też prawda, te tulejki zawsze są w piastach  między łożyskami. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, vdcmike napisał:

Podstawową "bolączką" systemu z osią zintegrowaną jest brak wzdłużnego podparcia wewnętrznych bieżni łożysk od wewnątrz główki ramy. Dzięki temu przy skręcaniu korby powstaje siła wzdłużna na łożyskach które są do tego nie przystosowane.

No i po wywodzie kolegi mogę powiedzieć że ma 100% racji. Firma Shimano chyba wie o tym i dlatego do tej pory produkuje piasty z ruchomymi łożyskami, czyli konus, kulki, bieżnia.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Nooo jak wchodzi w sferę piast to prawdopodobnie tak, nie mniej proszę nie rozwijać tutaj tego tematu. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lukaszzsch napisał:

Sęk w tym, że ono kręci się wciąż idealnie. Gdybym wyczuł cokolwiek podejrzanego w ich pracy to nie zakładałbym tego tematu.

Czarną plastikową śrubę należy dokręcać z wyczuciem tak aby zredukować tylko luzy, śruba nie może być zbyt mocno dokręcona gdyż generuje to siły wzdłużne powodujące opory toczenia łożysk czego efektem jest jego blokowanie się a w efekcie ślizganie się plastikowej tulejki i wycieranie osi korby. Podobne zadanie spełnia kapsel w sterach kierownicy który też dokręca się do momentu gdy zostaną zredukowane luzy w łożyskach.

IMG_20200425_163317.jpg

Godzinę temu, vdcmike napisał:

wyobraźcie sobie taki system z plastikowymi miskami w sterach

Tak się składa że wyobrażam sobie taki system i robiłem takie rzeczy, a nawet istnieje od lat w górnych łożyskach sterówki.

Ludzie dość sporo sprowadzają karbonowych widelców z Chin, czasami trafiają się sztuki ze zbyt małym wymiarem średnicy rury sterowej w miejscu montażu dolnej bieżni i górnej, po zmontowaniu widelca w ramie okazuje się że występuje mega luz którego nie można nijak zredukować. I co wtedy zrobić? Zastosować przekładki plastikowe między bieżnię, rurę sterową a łożyska.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Tak, zawsze to powtarzam, że tą plastikową śrubę należy mocno skręcić po czym odkręcić o 1/4 obrotu aby zniwelować naprężenia.

To nie jest kwestia że łożysko stoi. Elastyczny element wewnątrz sprawia, że oś korby nie ma kontaktu z całym obwodem tylko w punkcie (linii równoległej do osi) gdzie wektor siły przecina oś/tulejkę (patrz rysunek). Wektor siły oczywiście się obraca (wraz z obrotem korby) co powoduje, że linia styku osi z plastikiem też. Dodatkowo jego długość się zmienia i dlatego ślady na osi mają różną intensywność na obwodzie. Tym zapewne dochodzi do sytuacji, że oś toczy się po prostu w plastiku.

HT2.jpg
Opublikowano
4 godziny temu, Kruk napisał:

Aaa to wiadomo, ja swoje łożyska sam wprasowywałem także nie mam strachu :)

Moje też?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CoolBreeze napisał:

Moje też?

Twoje też :D 

Co do tematu,to @lukaszzsch weź nasmaruj dokładnie miejsca styku łożysk z osią.Złóż to wszystko i co jakiś czas sprawdzaj ;) 

Teraz części nie robią inżynierowie,ale znowu nie ma się co dać zwariować w drugą stronę. Rower,to nie prom kosmiczny i zanim oś się urwie,to wcześniej zrobi się taki luz i bicie,że na pewno to zauważysz.W tym miejscu,to będą lata ,nie dni

Ps.zastosuj się również do tego co piszę @leejoonidas i @vdcmike z wyczuciem, przy dokręcaniu czarnej nakrętki 

4 godziny temu, vdcmike napisał:

tą plastikową śrubę należy mocno skręcić po czym odkręcić o 1/4 obrotu aby zniwelować naprężenia.

i

5 godzin temu, leejoonidas napisał:

Czarną plastikową śrubę należy dokręcać z wyczuciem tak aby zredukować tylko luzy,

Edytowane przez Accent_Szaj
  • Lubię to! 1