Skocz do zawartości

SPD Shimano PD-M9120 XTR

iTryton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem się podzielić moimi wrażeniami z jazdy na topowych SPD-kach Shimano PD-M9120 XTR. Przede wszystkim działają tak, że nie widać różnicy do PD-M530 (3 razy tańsze), czyli bardzo dobrze! Zapytacie więc: Po co przepłacać? A ja odpowiem: Nie wiem :). Kupiłem je wychodząc z założenia, że kupię raz i będę miał na 10 lat. W końcu XTRy słyną z legendarnej jakości i żywotności. Po pierwszej jeździe wyszły z nich uszczelki kurzowe, no to się wkurzyłem i je wepchnąłem z powrotem. Taką zabawę powtarzałem przez pierwsze 150-200 km. Potem już przestały wyłazić, może się wreszcie zaklinowały na kurz :) Rozczarowało mnie to...w końcu XTRy za ok. 500 zł. Też tak mieliście?  

6k1gnh7tkf03.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, iTryton napisał:

W końcu XTRy słyną z legendarnej jakości i żywotności. 

W sprzęcie "R" jak race (chyba) nie chodzi o żywotność. No bo jak aluminiowe zębatki od korb 9100 mają być bardziej żywotne od stalowych z grup niższych.

Opublikowano (edytowane)

Mam te xtr"ki od maja zeszłego roku. ..Miałem podobnie co Ty z tym uszczelnieniem , jednak odziwo, tylko z jedną sztuką...użyłem wykałaczki i wepchnąłem, po przejechaniu około 200 km, zauważyłem ponownie lekkie wysunięcie  (tej samej strony )... Ponownie użyłem wykałaczki :)

Jest teraz nowy sezon, lasy otwarte, może w końcu się ułoży 😆

Co do zakupu. ..

Waga, jakość materiału, dezign,smukłość w porównaniu do 530 i innych modeli, przewyższa i to zadecydowało o zakupie. 

PS:Na Twoim zdjęciu widać całkowicie wysunięty ten uszczelniacz,  w moim egzemplarzu, było około 3mm

Edytowane przez AHABI ONE
Opublikowano

Niestety XTR'owe pedały to nic specjalnego, nawet Szaj był nimi zawiedziony.