Skocz do zawartości

Merida Big Nine 500 Lite 2020 Rama M czy L

Lukimetal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoję przed dylematem kupna Meridy Big Nine 500 Lite 2020. Mój wzrost to 178cm, a przekrok 84cm. Według kalkulatora Meridy wypadam pomiędzy rozmiarami M/L. Dodatkowo na ich stronie znalazłem taką informację:

"Jeśli Twój wzrost mieści się pomiędzy dwoma sugerowanymi rozmiarami ramy, powinieneś trzymać się następujących zasad:

do sportowej jazdy lepiej wybrać mniejszą ramę,

dla bardziej komfortowej pozycji lepiej wybrać większą ramę,

jeśli używasz regulowanej sztycy, odejmij ok. 3 cm albo 1 cal z sugerowanego rozmiaru ramy"

Osobiście, analizując informacje jakie udało mi się znaleźć skłaniał bym się ku ramie L, jako że raczej będę w 75% jeździł bardziej rekreacyjnie, ale po to pytam na forum, żeby poradzić się bardziej doświadczonych osób/użytkowników tej ramy, może akurat mojego wzrostu. Dodam tylko że przymiarka w sklepie nie wchodzi w grę (kupuję online), raz że najbliższe mnie sklepy oferujące Meridę nie posiadają akurat modeli z ramą lite na stanie, dwa z uwagi na obecną sytuację (covid-19) część z nich jest zwyczajnie zamknięta. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Edytowane przez Lukimetal
wradł się błąd :)

Cześć, mam 182 cm i podobny przekrok miałem podobny dylemat. Jestem w górnej granicy M i dolnej L, jeździłem ponad 2 godziny na zmianę na M i L i po długim namyśle wziąłem M (lepiej się na niej czuje a kontrola nad rowerem jest moim priorytetem) 

Mam podobny dylemat tylko oczko wyżej - pomiędzy L a XL (wzrost 186 cm, przekrok 89cm) - kalkulator pokazuje końcówkę L, ale dodanie cm i już mam XL :) do tej pory śmigałem na Accent Peak (L) ale koła 26" - i jest spoko. Myślę że rozmiar M będzie dobry - lepsza kontrola nad rowerem.

Witam. Ja kupiłem meride big nine 500 lite 2020 w rozmiarze M przy moim wzroście 178 cm i przekroku ok 84 cm. Już trochę km zrobiłem ale nadal nie wiem czy dobór ramy był odpowiedni. Niby jest zwrotny ale mógłby być w rozmiarze L. Już sam nie wiem. Jak wy dobieracie ramy do rodzaju jazdy. Jak stanę nad ramą to nad krokiem mam ok 5-6cm luzu do ramy, niby dobrze. Sztycę też mama dość mocno podniesioną. Czy wy też tak dobieracie rowery, itd????? 

Cześć,

I jak zakończył się ostatecznie temat wyboru tej ramy? Jestem dokładnie w tej samej sytuacji, mam 178cm wzrostu, przekrok ok. 82cm. Przymierzałem się i do Mki i do Lki, jeździłem wolno bo wolno, ale i na jednym i na drugim rozmiarze i miałem wrażenie, że wygodniejsza pozycja jest na Lce, na Mce byłem bardziej pochylony (a to nie do końca fajnie, obecnie jeżdżę na Rockriderze XC500 w rozmiarze M i mam wrażenie, że jest delikatnie za mały), ale za to rower prowadził się jakoś tak nieco zwinniej. I teraz dylemat który rozmiar wybrać, stąd moje pytanie jak w końcu zakończył się temat u Ciebie?