Zigi32 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Mam pytanie czy da sie przerobić piaste z łożyskami kulkowymi i ośką z nakrętkami na łożyska maszynowe i ośke 9
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Pewnie tokarz weźmie tyle co będzie kosztowała druga Przetoczenie + łożyska sądzę że szkoda zachodu
Zigi32 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 A saml przerobienie pod ośke 9?
pecio Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Podejrzewam ,że piasta jest warta tyle co browar . Cena przeróbki przebije koszt piasty o kilkaset procent. Nie taniej kupić nową na maszynach ? A po za tym co złego w kulkach . W maszynówkach też są kulki.😉
Kruk Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Ogólnie ? Nie. konkretnie? Podaj model piasty. Tak jak piszą Koledzy wyżej, jest to robota głupiego ( chyba że masz DT piast np 350) .
Zigi32 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 To są wgl dt swissy z ośką na nakrętki?
vdcmike Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Są, stare 370tki (2-zapadkowe) ale łożyska w nich były zawsze "maszynowe". Swoją drogą całkiem przyzwoite - jeździło to po kilkadziesiąt kkm na fabrycznych łożyslach. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez vdcmike
kaido2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Toczenie jak toczenie, ale trzeba jeszcze pozbyć się misek, sam profil jest też pod miski, po wybiciu mięsa zostaje niewiele, więc trzeba kombinować we wbijane toczone profile i szukać łożysk bo 690 nie wejdą. Na końcu trzeba wykonać oś po dane łożyska i zacisk, zahartować..... Tak m/w wygląda przeróbka takiej piasty. Ile to kosztuje? Ze 2 komplety dobrych chińskich piast na maszynówkach. Nikt za piwo tego nie zrobi.
Zigi32 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Widze już że sie nie opłaca nie sądziłem że to takie trudne a zamiast chinskich piast lepiej kuoić używki
Kruk Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Niestety, nie ma tak łatwo. Jak się chce jakieś maszynówki to trzeba zainwestować.
vdcmike Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Za 300-350 kupi się komplet chińskich podróbek dt 350 (nawet ratchety wymiennie pasują z dt).
kaido2 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) 17 godzin temu, Zigi32 napisał: Widze już że sie nie opłaca nie sądziłem że to takie trudne a zamiast chinskich piast lepiej kuoić używki To nie jest trudne, tylko nikt za piwo tego nie zrobi. Każdy mechanik szanuje swój czas, swoją wiedzę i umiejętności, maszyny, narzędzia i poniesione inne koszty ( np materiał, a dobry też nie jest za darmo). Nie, lepiej kupić nowe. Mam kilka zestawów kół z Chin ( bo nawet nie opłaca mi się bawić w jakiekolwiek rzeźbienie z przeplataniem włącznie), obecnie koła są już z pewnym przebiegiem, niektóre z dość sporym + testy maja zrobione wytrzymałościowe. Rozbierałem w nich piasty ( jedne nie potrzebują nawet żadnych kluczy) nie ma się nawet do czego przyczepić pod żadnym względem. 13 godzin temu, vdcmike napisał: Za 300-350 kupi się komplet chińskich podróbek dt 350 (nawet ratchety wymiennie pasują z dt). Po co jak za niecałe 400 można kupić zestaw porządnych kół. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez kaido2
Zigi32 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Z rzeczami z chin jest tak że raz trafią sie porządne a raz rozwalą sie po pierwszej jeździe to taka loteria
vdcmike Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) 50 minut temu, kaido2 napisał: Po co jak za niecałe 400 można kupić zestaw porządnych kół. Niedookreślone jest pojęcie "porządnych". Dla mnie porządna obręcz szt. 1 kosztuje 300-400zł, porządna szprycha 2zł, nypel 1-2zł... a jeszcze musi zostać na piasty. Nawet jeśli zszedłbym do poziomu min. przyzwoitości to nowa obręcz będzie kosztowała 100zł, szprychy i nyple bez zmian - 2 obręcze, 64 szprychy i tyleż samo nypli da koszt 392zł bez piast. 46 minut temu, Zigi32 napisał: Z rzeczami z chin jest tak że raz trafią sie porządne a raz rozwalą sie po pierwszej jeździe to taka loteria Są w miarę pewne "marki" jak ZTTO, GUB, Meroca i kilka innych... Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez vdcmike
kaido2 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Dla mnie porządne to takie, które nie rozlecą się od samego patrzenia, tzn wytrzymają wszystkie moje szaleństwa, przebiegi i nie będą wymagały ciągłego serwisu/inwestowania. Przy obecnym doświadczeniu wynikającym z serwisowania ( też w warsztacie rowerowym) jak i przebytego różnorako dystansu na różnym sprzęcie, testowaniu go, dodatkowo biorąc jeszcze wykształcenie w tej dziedzinie pozwala mi dokładnie określić co się będzie nadawać a , czego należy unikać. Cena nie określa nigdy jakości,a w wielu przypadkach można określić iż jest to x krotna marża składająca się na daną markę, bo producent często jest równie chiński, nieraz ten sam, u którego kupuję koła, czy części po normalnej cenie. To nie te czasy kiedy cena miała jakieś odzwierciedlenie. 21 minut temu, vdcmike napisał: Meroca Passak, Jklapin Godzinę temu, Zigi32 napisał: Z rzeczami z chin jest tak że raz trafią sie porządne a raz rozwalą sie po pierwszej jeździe to taka loteria Nie wiem, nie trafiłem jeszcze na takie. A miałem koła za 120 pln komplet, na których przejechałem ponad 40 tys km i wszystko było by pięknie i koła jechały by dalej, tylko skończyła się powierzchnia hamowania na obręczach ( koła jeździły zimą)
Kruk Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 11 godzin temu, vdcmike napisał: Dla mnie porządna obręcz szt. 1 kosztuje 300-400zł, porządna szprycha 2zł, nypel 1-2zł... a jeszcze musi zostać na piasty. zgadzam się Nawet bym powiedział że dobre szprychy to 3-4 złotych za sztukę. Piasty to tak 400 złotych w górę.
Rekomendowane odpowiedzi