Accent_Szaj Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 17 minut temu, Genzo napisał: Pierwsza próba ominięcia dziury na drodze i dance, dance, dance... Eeeeee no nie aż tak Przecież masz ciężki silnik z przodu i jak by były aż tak duże opory, to prędzej odleciał by bagażnik Godzinę temu, Genzo napisał: Hak - odpada. Dlaczego?
Seba_sl Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 Ja mam Aguri Advance 3 i o ile na hatchbackach nissan almera byłem bardzo zadowolony o tyle teraz posiadając skodę octavię 1 w wersji hatchback używam tego bagażnika w ostateczności. Rower wystaje mocno powyżej dachu auta jak bym przymocował kawałek materiału do roweru to z wiatrem miał bym zerowe zużycie paliwa.Opory powietrza są tak duże że przy niewielkim wietrze, przy jeździe pod wiatr miałem wrażenie jak bym ciągną przyczepę kempingową za sobą, a przy mocniejszych podmuchach jak bym zarzucił kotwicę , o wyprzedzaniu kogoś mogę zapomnieć (silnik 1.6 też robi swoje). Przy dwóch rowerach jak jechałem po nierównej drodze to bałem się że mi klapę urwie albo zderzak tylny połamie (bo na nim opiera się bagażnik). Dla takich samochodów jak Octavia polecam jednak montowanie na hak ( mój następny bagażnik będzie właśnie taki)szwagier ma taki na pasacie i jak jechaliśmy na zawody to nic nie czułem podczas jazdy (z ciekawości w jedną stronę ja prowadziłem a warunki atmosferyczne też nie były super) .Jeżeli jednak nie chcesz dopłacać dodatkowo do zamontowania haka to chyba brałbym jednak dach pomimo że opory też duże to bardziej będzie to odczuwalne przy bocznych wiatrach (tak mi się wydaje bo niestety nie miałem możliwości sprawdzenia) a i mocowanie rowerów na dachowym jakieś pewniejsze mi się wydaje.
Genzo Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 2 godziny temu, Seba_sl napisał: Ja mam Aguri Advance 3 i o ile na hatchbackach nissan almera byłem bardzo zadowolony o tyle teraz posiadając skodę octavię 1 w wersji hatchback używam tego bagażnika w ostateczności.... Dzięki, ta wypowiedź rozwiewa wszelkie wątpliwości. Z pewnością mniejsze opory będą na dachu niż na klapie (w przypadku Octavii) 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Dlaczego? Hak odpada, ze względu na koszty. Piszemy sobie tu o bagażniku za 500zł. alternatywnie 1000zł w przypadku dachowego, a dochodzimy do bagażnika na Hak, za który de facto zapłaciłbym te 1200-1500zł, ale doliczając montaż haka robią się koszty przewyższające moje plany. PS. Montaż haka w mojej skodzie w ASO to koszt 6000zł (ASO nie zamontuje haka, bez przerobienia układu chłodniczego. aktualny zagotowałby silnik przy ciągnięciu przyczepy. Nie pomoże gadka, że to tylko pod rowery)
fenix_85 Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Witam, planuje zakup bagażnika AGURI ADVANS 3 (3 rowery), posiadam VW Golf 5 o ile klapa bagażnika jest metalowa to w górze klapy jest plastikowa część do której będzie mocowany bagażnik i tutaj moje pytanie: czy z racji, że to plastik to nie ulegnie zniszczeniu ta część? I drugie pytanie czy orientuje się ktoś może czy w tym samochodzie po założeniu rowerów będą widoczne światła auta (kierunkowskazy, światła stop)? i ostatnie pytanie do osób używających tego modelu bagażnika jakie macie rozwiązanie z tablicą rejestracyjną i światłami jeśli są zasłonięte przez rowery?klapa Od razu zaznaczam NIE interesuje mnie bagażnik na hak czy dach Edytowane 17 Maja 2020 przez fenix_85
kkoyot Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 W dniu 5.05.2020 o 09:15, vdcmike napisał: Opory bez zmian - cholernie duże Czy jest szansa, że opory są mniejsze, jeśli skorzysta się z tych bagażników do których się mocuje rower przednią osią? A tak poza zawodami - próbował ktoś przewozić rower położony na boku? Może brzmi głupio i absurdalnie, ale przy bocznych wiatrach mniejszy były strach, że dojedziemy na miejsce bez rowera
vdcmike Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Boczne wiatry nie są wielkim problemem. Jak jedziesz pod wiatr wiejący z prędkością 100 a sam masz na budziku 140 to samochód jak latawiec. Te trzymające za oś sporo poprawiają bo rower staje się kilkadziesiąt cm niższy, odpada koło i ramię trzymające za ramę. Rower nie buja się też na boki (w tych "klasycznych" przednie koło potrafi złapać coś a'la rezonans i często strasznie telepie przednim kołem na boki (dlatego też niektóre rowery z premedytacją jeżdżą u mnie tyłem). Z minusów jest więcej zabawy z samym rowerem przy zakładaniu czy zdejmowaniu a i koło gdzieś trzeba przetransportować. Miałem taki przez 3 lata jak jeszcze jeździłem gdzieś sam na szlak. Teraz trzeba zabrać 3 rowery a 3 koła 29 w bagażniku jednak są sporą trudnością. Jak jadę sam w dalszą trasę to bez przedniego koła zmieszczę rower pionowo w bagażniku po złożeniu tylnego siedzenia. Co roku jeżdżę jednak z rowerami na dachu kilka tyś km po autostradach. Po takiej jednej trasce 500km jestem zwykle wypruty fizycznie i psychicznie (samochód przestaje jeździć, ciężko się wyprzedza, spalanie od 14l/100km w górę...). Jeździłem też z uchwytem na hak i jest praktycznie to samo z tym, że zamiast martwymi owadami rowery są ulepione piachem i pyłem. Opory takie same.
kkoyot Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) I tak źle i tak niedobrze. Czyli wychodzi na to, że najlepszym rozwiązaniem jest zakup jakiegoś mercedesa vito czy innych minivanów, żeby pomieścić jakąś sensowną ilość bagażu i rowery bez narażania na czynniki zewnętrzne Edytowane 22 Maja 2020 przez kkoyot
vdcmike Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 No to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie jeśli się dużo z rowerami jeździ. Szaj też stosunkowo niedawno odkrył szajbusa i zapewne obecnie nie wyobraża sobie transportowania rowerów w inny sposób.
konop90 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Żeby nie zakładać nowego tematu chciałbym się was poradzić na temat przewozu rowerów. W te wakacje udało mi się namówić żonę na wzięcie rowerów żeby "bąbelek" też mógł coś pozwiedzać w foteliku i pooddychać świeżym powietrzem. Zastanawiałem się nad kupnem bagażnika na klapę ale czytając opinie i widząc ryzyko spotkania z policją zostałaby opcja rowery na dach. Jako, iż mam kombi z relingami (Seat Leon ST) ciekaw jestem do jakiej kwoty udałoby mi się coś złożyć. Chodzi mi o wersję w miarę budżetową gdyż będzie używany maks 2-3 razy w roku i to na odległości nie większe niż 300km spokojnej jazdy. Sam myślałem nad czymś takim Belki mniej więcej takie: https://allegro.pl/oferta/bagaznik-dachowy-do-seat-leon-st-iii-kombi-14-8847545047?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NjZjNDE2YjItOWE1YS00MzA2LWIwYzQtYTE0ZTk1NWU3NzA2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=75bc9b13-36a3-47ca-88a3-7f87ef62c4af Mocowania rowerówhttps://www.e-bagazniki.pl/bagazniki-rowerowe/na-dach-za-rame/bagaznik-rowerowy-acuda-ii,12279.html
Jaco Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 W dniu 20.06.2017 o 14:16, SpiderMAN napisał: To przemyśl założenie haka. Ja tak rok temu zrobiłem... Rowerów wożę sporo bo 4ry, komfort załadunku/rozładunku oraz samej jazdy nie ma najmniejszego porównania do klapy czy też dachu. Platforma InterPack na 4ry rowery kosztowała mnie 649zł, hak niecałe 300zł, auto to Ford Focus 2003 rok. No zapomniałem, przegląd i tablica, to niecałe 200zł dodatkowo. Ale jazda jest nieporównywalna, zrobię foty na aucie niedługo się wybieramy na urlop. Nie no przewaga uchwytu na haku, nie do podważenia. Jest to rozwiązanie najlepsze i basta. Jednak proponuję przeanalizować koszty zakupu haka + wiązki i montażu. Podaję mój przykład: Hak do Audi Q5 - od 2400 do 5500zł. Do tego konieczność zakupu uchwytu na 2 rowery od 500 do 1400zł. Uchwyt na klapę od 300 do 1500zł Belki na relingi + uchwyt na 2 rowery - od 600do 1600zł Prawda, że jest o czym rozmawiać?
Kris Kolecki Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 a ktoś wie jak się sprawdzają te uniwersale na paski ( Decathlon 320, lub Aguri Advans 2) do bagażników tylnych pionowych drzwi 50/50 a nie na klapę (choć to powinno być analogicznie z zaczepami pasków jak sądzę) Moje auto to Fiat Scudo. Sprzedawcy Aguri mówią "producent nie da odpowiedzialności za to" a w decathlonie mówią że niby spoko?
GustawGustaw Opublikowano 20 Stycznia 2022 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Z bagażnikami na klapę jest ten problem, o którym wspomniano wyżej iż nie zależnie od marki bagażnika klapa w samochodzie nie jest przystosowana do przenoszenia obciążeń typu bagażnik (5kg) oraz 2/3 rowery (30kg/45kg). Pozostaje jeszcze praca bagażnika w trakcie jazdy. Przez pierwsze dwa lata +/- wszystko działa dobrze. Później na klapie mogą pojawiać się pęknięcia lub wgniecenia na lakierze. Klapa może się przestać poprawnie domykać a dowiemy się o tym jak znajdziemy wodę w bagażniku. Problemy nie muszą wystąpić zawsze i w przypadku każdego samochodu. Na tylnej klapie często w samochodach SUV lub kombi pojawia się takie przedłużenie dachu. Jest to element aluminiowy, który nie lub obciążeń a bagażnik będzie zakotwiczony w jego obrębie. Chyba bym zainwestował w bagażnik na dach. Hak jest dobrym rozwiązaniem ale kosztownym + platforma na hak, która w zależności od modelu może sporo kosztować.
Rekomendowane odpowiedzi