Skocz do zawartości

RockShox Recon - problem z blokadą skoku

Cinol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak zrobiłem dokładnie tak jak pisałes @piter614 . Wolałem dopytac kogos kto sie zna i przerabiał temat :) .  Czytajac instrukcje (ktora była po wpisaniu kodu seryjnego amorka )167ml- to byłby mega absur i raczej na 100% nie działałoby to dobrze ....

Amortyzator dzis złozyłem i chodzi jak nowka- mam nadzieje, ze nadal posłuzy w rowerze elektrycznym- przy 70 km/h ma troche ciezko  ale mysle, ze da rade:)

Jeszcze raz bardzo dziekuję !! :)

Opublikowano

Witajcie,

od niedawna przemieszczam się na hardtailu, który jest z przodu na reconie. Zauważyłem ostatnio problem z blokadą skoku, którą uruchamiam manetką.

otóż ta blokada nie działa płynnie. Na postoju, oraz gdy jadę po nieskazitelnie równym asfalcie (co się zdarza, choć rzadko) manetka i blokada działa bez problemów. 

problemy pojawiają się, gdy zablokuję amortyzator, a za chwilę trafię na nierówność, bądź przeniosę ciężar ciała nad kierownicę i dociążę przednie koło. Po takim ruchu manetka odbija zaledwie częściowo, a blokada nie zwalnia. Muszę dopiero szarpnąć lekko koło do góry, by blokada puściła. 
U mojej żony, która ma rockshoxa judy, nie ma w ogóle czegoś takiego.

Zastanawia mnie, co jest przyczyną takiej sytuacji. Wymieniłem linkę (bo myślałem, że tu jest problem), przeczyściłem ten cały dekielek na amorze, który blokuje (rozkręciłem go, przeczyściłem i lekko nasmarowałem) ale nic, ciągle problem się pojawia.

czy ktoś z Was spotkał się może z takim przypadkiem?

Gdzie szukać rozwiązania??

Opublikowano

Miałem to samo w Rebie swojej, próbowałem z różnym poziomem oleju, w sensie lałem 3ml mniej, 3 ml więcej. linkę czyściłem, smarowałem, niestety mi się nie udało tego rozwiązać. 

Opublikowano

Mi się udało :P 

Miałem dokładnie to samo.Jak zablokowałem i zostawiłem na dłużej,to albo musiałem

22 godziny temu, sznurry napisał:

szarpnąć lekko koło do góry

albo,przekręcić blokadę,bezpośrednio(nie z manetki).

Naprawa:Rozebrałem i przesmarowałem manetkę. Po czym odkręciłem linkę od blokady i nie naciągałem za bardzo linki,tylko tak aby nie była luźno.Dodatkowo śrubkę zakręciłem naprawdę delikatnie 2Nm.Tak jak jest napisane na amorze i teraz działa jak marzenie.Amor blokuje się na kamień,a bo zwolnieniu blokady,odbija za każdym razem.

Moje błędy.Przy zakładaniu linki.troszeczkę(1mm) przekręcałem blokadę i dopiero dokręcałem śrubkę,za mocno,gdyż bałem się że linka puści :/

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.04.2020 o 16:34, Kruk napisał:

Miałem to samo w Rebie swojej, próbowałem z różnym poziomem oleju, w sensie lałem 3ml mniej, 3 ml więcej. linkę czyściłem, smarowałem, niestety mi się nie udało tego rozwiązać. 

Dzis sprawdzam swoja blokade i u mnie zachowanie identyczne, musze koło szarpnac do gory zeby odblokowac :) Rock shox z jakoscia troche schodzi na psy... chyba co drugi tak ma...

Edytowane przez adriuns
Opublikowano

Albo to wina tego że amory są po prostu niższej półki i dlatego tak jest 

Opublikowano

Moja Reba była z roku 2012r. także to nic nowego z tą blokadą.

I niestety to nie był niski model bo to Reba RLT.

Opublikowano

Nie widać mojego wpisu? Miałem dokładnie to samo i teraz działa jak złoto.

Jutro zrobię filmik ;) 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Nie widać mojego wpisu? Miałem dokładnie to samo i teraz działa jak złoto. Amor ma jedynie 6 miesiecy, jest swiezo po serwisie

Jutro zrobię filmik ;) 

U mnie ten problem wystepuje nie majac linki blokady wiec raczej problem tkwi w srodku blokady...Amor ma 6 miesiecy i jest swiezo po serwisie

Edytowane przez adriuns
Opublikowano

Może za mocno skręconą masz blokadę.

Tak jak pisałem powyżej.

22 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Za mocno,gdyż bałem się że linka puści

41 minut temu, adriuns napisał:

Amor ma 6 miesiecy i jest swiezo po serwisie

Przed serwisem wszystko było OK?

Jak tak, to musisz tam szukać błędu.

Opublikowano

potwiedzam to, co pisał Accent_Szaj. BTW - dzięki za wskazówkę!

jak pokrętło blokady na amorze jest za mocno dokręcone, to zwalnianie blokady haczy... poluzowałem tego imbusa delikatnie i wszystko działa ok.

jedno mnie jeszcze zastanawia, mianowicie "skok" pokrętła blokady. mianowicie skok pokrętła jest dużo większy, niż skok manetki. czyli jak manetką zablokuje amortyzator, to jeszcze pokrętło niemalże o drugie tyle mogę przekręcić (sprawdziłem delikatnie)

identico ma moja żona w amortyzatorze judy (tyle, że ja mam kompresję w reconie, ona ma lockout).

dziwne to jest, bo myślałem, że skok blokady jest taki, jaki skok manetki i że manetkę tu się dobiera do tłumika...

dla mnie w ogóle te kwestie z amorem to trochę nie do ogarnięcia. Przerzutki, napędy itp ogarniam bez problemu, ale amor, ciągle mam wrażenie, że nie pracuje tak, jak powinien. I nie mam wiedzy, by to skonfrontować. jak zablokuję, nie jest twardy (a chciałbym, by był), ugina się... i taki w ogóle "galaretowaty" jest ten recon...

ja chciałbym, to był zerojedynkowy. jak zablokowany, to ma być twardy, a nie tam... takie nie wiadomo co...

Opublikowano

Amortyzator nie może się blokować na kamień gdyż możesz zwyczajnie uszkodzić tłumik 

Opublikowano

Nawet w Sidach z chargerami po zablokowaniu jest skok z 3-4mm 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałam ten sam problem po kupnie nowego roweru:) Spróbowałam tej metody z popuszczeniem śrubki i na sucho (w domu) wygląda OK. Jutro przetestuje w terenie:) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po niemal miesiącu problem wrócił że znacznie mniejszym natężeniem. Rower jestem w tej chwili w serwisie pozakupowym. Serwisanci kontaktowali się z producentem, który radzi odesłać amortyzator. Szczyt sezonu... Serwis podpowiada, by reklamować dopiero na jesień. Żal odsyłać na 3 tygodnie, jednak jazda na nie w pełni działającym sprzęcie może być chyba gwarancyjnie kłopotliwa? 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam  Czy uważacie , że  po zwiększeniu skoku w Recon RL  ze 100 na 120 mm powinienem zaleć większa ilością oleju tłumik . WG instrukcji 118 ale nie działa . Może 150 lub    ............ ?

Opublikowano

Jakoś tak chaotycznie napisałeś że nie wiadomo o co chodzi ?

Jak zwiększasz skok czyli z shaftu powietrznego np ściągasz podkładkę (dystans) nie ma to wpływu na tłumik MC 

Opublikowano

Tak jak napisałeś wyjąłem jeden dystans 20mm  z komory powietrznej . Niestety blokada nie działa. Spróbuję jeszcze raz rozebrać i  sprawdzę tłumik. Miałem wrażenie że  zwiększenie skoku pociąga za sobą zalanie większej ilości WT5  aby lustro oleju doszło do dna tłumika

Opublikowano

Nie. Tłumik zawsze napełniasz do poziomu dolnego oringu modułu kompresji przy shafcie (tłoczysku tłumika) w skrajnym dolnym położeniu.

Opublikowano

Jak napełnisz tłumik olejem poruszaj shaft góra dół by olej dobrze się dobrze przelał między góra a dołem
Druga sprawa czy ta blokada działa wcześniej?