Skocz do zawartości

Serwis piasty, zużycie opon

paulonio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, wybaczcie za takie pewnie banalne pytania, ale jestem początkujący w kwestiach serwisowych.

Jestem szczęśliwym posiadaczem szosy Merida Scultura 500 (2017: https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/rowery/szosowe/merida/50574/scultura_500)

Słyszałem, że powinno się wymieniać przed każdym sezonem smar w piastach kół. To prawda? Jakich narzędzi będę potrzebować do tego? Co jeszcze powinno się robić regularnie poza podstawami: czyszczenie i smarowanie łańcucha, czyszczenie innych elementów, regulacja hamulców, przerzutek, sprawdzenie ogólnego stanu?

Drugie moje pytanie: na oponach powstały mi takie hmm, pęknięcia równolegle do obręczy jak na zdjęciu. Myślicie, że opony do wymiany?

IMG_20200318_194402.jpg
Opublikowano
2 godziny temu, paulonio napisał:

Słyszałem, że powinno się wymieniać przed każdym sezonem smar w piastach kół. To prawda? Jakich narzędzi będę potrzebować do tego? Co jeszcze powinno się robić regularnie poza podstawami: czyszczenie i smarowanie łańcucha, czyszczenie innych elementów, regulacja hamulców, przerzutek, sprawdzenie ogólnego stanu?

łooo jak każdy tak by robił to by piasty były wieczne :D 

Ale poważnie to raczej dobre zalecenie niż standard. Naturalnie można to zrobić . Musisz się dowiedzieć czy to koło na maszynówkach czy na kulkach.

Regularnie powinno się sprawdzać luzy: na sterach, kołach, korbie, wszystkie śrubki sprawdzać, stan opon, ciśnienie, stan łańcucha i napędu itd....

Noo i wydaję mi się że guma opony sparciała. 

Opublikowano

Guma nie sparciała, to normalna rzecz w tych jak i w wielu innych oponach szosowych.  Takie pękniecie po całej średnicy opony przed wskaźnikiem ( lub na nim) często jest od "nowości" ( wyłazi po pierwszym 100 km jak sobie opona popracuje na wysokim ciśnieniu).

15 godzin temu, paulonio napisał:

Słyszałem, że powinno się wymieniać przed każdym sezonem smar w piastach kół. To prawda?

Nie prawda, jednak dobrze jest upewnić się w jakim stanie piasty są w środku, podobnie reszta jeżeli nigdy nie było do środka zaglądane. W zależności jakie są tam piasty takie będą potrzebne narzędzia aby np zdjąć bębenek.

Po za tym j/w. Stan zużycia łańcucha, ew luzy ( na sterach, blatach i wszędzie tam gdzie może coś się odkręcić poluzować), choć ja to robię zazwyczaj po  jeździe ( nie zawsze ) zwłaszcza sprawdzam luz na suporcie i korbach.

Opublikowano
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Guma nie sparciała, to normalna rzecz w tych jak i w wielu innych oponach szosowych.  Takie pękniecie po całej średnicy opony przed wskaźnikiem ( lub na nim) często jest od "nowości" ( wyłazi po pierwszym 100 km jak sobie opona popracuje na wysokim ciśnieniu).

A to ciekawe O_O 

Opublikowano

Multum dostaje takich opon, od kumpla z warsztatu. Ludzie wymieniają, bo im z boku popękało, kumpel nawet nie dyskutuje, chcą wymieniać proszę bardzo. Niektóre niewiele przejechały, bo to od razu poznasz biorąc laczka do ręki. Nawet już nie pamiętam kiedy kupiłem opony, a mam chyba zapas dożywotni, szosowych, cx i w teren, podobnie łańcuchy i inny szpej rowerowy.

Zaraz na starcie ( bo nowe kiedyś też kupowałem), pękały przy znaczniku właśnie Ultrasporty, Micheliny Dynamic i Schwalbe Lugano.  GP4000 jak i stare GP zwijane potrzebowały już km, pierwsze z 8k ( a dojeżdżałeś je do 25k zanim oplot się poddał,choć wypłaszczone były już po 8-miu k ), drugie zaś 4. Schwalbe One jakąś 5-kę Nie oszukujmy się  cienka warstwa mieszanki po bokach  w oponach szosowych to aspekt wizualny, stare wyścigówki po bokach były gołe ( czysta szmata).

Jeżeli chodzi o tzw opony do lasu, to takie, a nawet gorsze spękania pojawiają się jak sobie rower postoi w piwnicy na niskim ciśnieniu. Boki popękają, ale oplotowi nic się nie stanie i można dalej cisnąć, aż przepracowany strzeli po naście tys km. Ścianki boczne tu są trochę grubsze, ale i tak szalu nie ma i czy są popękane czy nie, jak coś ma przeciąć to przetnie.

Najstarsze opony jakie mam założone to przełajowe Spece Tricross II 700x45 z 1994r- edycja japońska, z boku jest praktycznie szmata, ale guma na tyle dobra ( w ogóle opona nie jeździła, oplot nie przepracowany), że praktycznie jakbyś kupił nówkę bieżnik spoko, gruba 5mm warstwa,, pięknie sprawdza się w lesie, ktoś zmienił, no bo z boku praktycznie szmata ( jak w wyścigówkach z tamtego okresu). :)

Kto by teraz odważył się pojechać na tak starej oponie, a spokojnie można.

To tak trochę poza tematem jeżeli chodzi o opony i ich zdatność do dalszej eksploatacji.

• Lubię to! 1