Harddzik Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Dzisiaj postanowiłem zrobić szybki serwis mojej Meridy Big Nine 300 2018. Po skończeniu wszystkiego stwierdziłem że dompompuje amortyzator. Ważę około 85 kg, więc założyłem że 100 psi będzie mi odpowiadało. Przykręciłem pompkę, zacząłem pompować i jakby całe powietrze zeszło w chwilę. Próbowałem dalej i nic, ciśnienie 0, amor opadł. Nie widziałem żeby ktoś miał już taki problem. Jakieś wskazówki? Bo nie mam czym jeździć
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Obstawiam że uszkodził się zaworek którym pompuje się amortyzator Możesz go wymienić to taki początek i najlepsze wyjście z sytuacji na początek
vdcmike Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Na górze masz zwykłego shreddera więc możesz podmienić ale może to też być ten trefny uszczelniacz na tłoku.
Accent_Szaj Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Dokładnie. Podejdź nawet do zwykłego samochodowego sklepu,albo i kup sobie wkład wentyla.
ACTIVIA Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 A ja podejrzewam że uszczelkę tłoczka szlak trafiło
Harddzik Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Dzięki, zacznę od wymiany wentyla. Będę aktualizował sytuację. Pompkę sprawdzałem, działa dobrze
Harddzik Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Zrobiłem pełny serwis amortyzatora według filmu Szaja (dzięki wielkie) i się udało! W końcu nie wymieniłem wentyla. Problem był prawdopodobnie w dolnej uszczelce komory powietrza, bo na części wystającej z tłoka znajdowało się mnóstwo smaru z olejem. W samej komorze oleju nie było prawie wcale. Wszystko odpowiednio nasmarowałem i wyczyściłem, a z serwisu napędu zrobił się pełen serwis roweru, przy okazji wymieniłem smar w łożyskach w główce. Wielkie dzięki za porady Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Harddzik
vdcmike Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Tam nie ma dolnej uszczelki komory powietrznej.
Harddzik Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Mam na myśli dolny otwór komory
Rekomendowane odpowiedzi