Skocz do zawartości

Nawilżanie hamulców olejem ?!?!

GrzesiekCzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem dzisiaj rower i klamka od hamulca tylnego nie cofa się. Sprzedający powiedział, że wystarczy nawilżyć olejem nawet rzepakowym. Nie wiem czy to prawda. Jeśli tak to jak to zrobić ?

Wielkie dzięki !

Edytowane przez GrzesiekCzesiek
Opublikowano

Szczerze to nie wiem. Po prostu V brake. Coś można zrobić jak klamka hamulca nie cofa ?

Opublikowano

To znaczy że linki i pancerze są w marnym stanie lub gdzieś zakrzywione. Druga opcja to coś z samymi zaciskami, jesteś by warto wyczyść i nasmarować.

A sprzedający to pie... jakieś smuty.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Podejrzewam, że to używany rower.

Wymień pancerze, linki i przesmaruj piwoty.

Opublikowano

Nic dodać nic ująć, wymień linki i pancerze i będzie normalnie.

Fakt można wlać troszkę oleju czy rzadkiego smaru do pancerza aby linka płynniej działała. 

Opublikowano

Już tutaj spytam. Łańcuch jest "podtrzymywany" na kawałku węża ogrodowego przymocowanego taśmą. Rower używany do jazdy bo trasach leśnych i do skakania

Opublikowano

Wrzuć fote.

Kupiłeś rower z Vkami i poprzedni właściciel na nim "skakał"? Interes życia... Ile za niego dałeś?

Opublikowano

800 ale byłem zbyt podjarany no i wyszło jak wyszło aczkolwiek jestem zadowolony. Z przodu tarcza z tyłu V-brake.

Jestem w sumie już gotowy na wydatek ok. 200 zł, tj.:

- Kaseta SHIMANO Altus CS-HG31
- Łańcuch KMC Z8.3
- Zestaw linek i pancerzy hamulcowych SHIMANO
- Opona KENDA K898

W zasadzie będę po mieście świrował to takie będą chyba ok. Szczególnie przy małej skarbonce.

Opublikowano

Nie w tym rzecz. Jak gość na nim "skakał" to rower może być złomem i skarbonką bez dna.

Opublikowano

jak wymienię te rzeczy to do jazdy po mieście będzie dobrze ? na ramie nic nie ma, a amortyzator wygląda i działa według mnie dobrze. Rower oczywiście dam do serwisu .

Opublikowano
31 minut temu, GrzesiekCzesiek napisał:

jak wymienię te rzeczy to do jazdy po mieście będzie dobrze ? na ramie nic nie ma, a amortyzator wygląda i działa według mnie dobrze. Rower oczywiście dam do serwisu .

Serwis to kolejne 200 zł.

Opublikowano

zdjęcia dam niestety jutro. Może dogadam się z nim że zrobi przelew bo nie bedę znów 20km jechał. Ile mógłby mi opuścić ? 100zł ? bo w zasadzie to jego wola i sumienie bo w ogłoszeniu nic nie pisał. wypisał tylko części więc raczej na regulamin jakis go nie złapie. chyba że łańcuch trzyma się na wężu ogrodowym trzymanym taśmą, a na zdjęciach nie ma.

https://pastebin.com/ZdDLZw60 skrócone ogłoszenie 
i zdjęcia z ogłoszenia jutro zrobię "realne"

rower-1.jpg rower-2.jpg rower-3.jpg rower-4.jpg

a drugi taki rower też na olx był za 850 więc chyba jakoś zbliżone
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-CID767-IDElkLk.html - drugi rower

Opublikowano

Lekkiego życia nie miał. Trochę roboty przy nim będzie ale jak się przyłożysz to jeszcze pojeździ. Oceniam na podstawie zdjęć, więc czy mechanicznie poza heblem wsio gra nie jestem w stanie stwierdzić.

Opublikowano

a ten wąż ogrodowy to do skakania hop był. myślałem że coś z łańcuchem. Ale i tak go też zmienie chyba że znajde inny wydatek

I jeszcze jedno. Uszczelka chyba albo coś gumowatego jest luźne przy sterach znaczy ta guma lekko wystaje. jest to dużyy problem ? na jutro zrobię zdjęcia więc wtedy poproszę o odp ;) poza tym wielkie ogromne dzięki