Skocz do zawartości

Bike fiting na moim canyon endurace

Godson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Zrobiłem wstępny bike fiting w domu (mam 180 cm) 72 kg , rozmiar ramy M. Włożyłem książkę między wiadomo co:-) wyszło 86 cm , odległość od środka siodła do środka suportu 76 ..kurcze wydaje się że jest okej. Długość mostka to 10

Jak oceniacie po zdjęciu?

received_548308542733566.jpeg
Opublikowano

Noga jest ok jeśli chodzi o wysokość siodła. Nie wiem czy jest ok jeśli chodzi o pozycję siodła przód - tył: daj zdjęcie, gdzie korbę masz "na godzinie 9" tak żeby było widać czy wirtualna pionowa linia z kolana w dół przecina idealnie oś pedała. 

Trudno też coś powiedzieć o reachu, jeśli siedzisz na rowerze w takiej pozycji. Zakładam, że jednak zazwyczaj będziesz jeździł z rękoma na kierownicy. 😉 Mam bowiem wrażenie, może to tylko kwestia foty, że przy 180 cm rozmiar M jest na Ciebie jakiś za mały, ale faktycznie ten wynika z rozmiarówki Canyona dla Twoich parametrów, a jak doszukałem w geometrii tego modelu, górna rura ma tam aż 547, więc powinno być ok. Choć 10 cm mostka to używam ja, kurdupel ze 168 cm wzrostu. 😜 

Przydałoby się więc zdjęcie jeszcze w pozycji z rękoma na kierownicy (i najlepiej w dolnym chwycie) żeby zobaczyć czy nie jesteś zbytnio skulony - jak na rower w geometrii typu endurance, w geometrii typu race wygląda to inaczej. Zawsze można jakby co podratować coś mostkiem. 

Pozdro!

Opublikowano (edytowane)

Okej, zrobię fotki i podeślę tutaj w temacie. Sam się zastanawiam nad mostkiem 12 cm. Co do rozmiarowki też myślałem że może M będzie za mały , ale jednak patrząc na rurę i jej długość to wydaje się być ok. Dziękuję Łabędź za odpowiedź i liczę na pomoc 

🙂

Edytowane przez Godson
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Fotka jak jadę 

received_224177445554547.jpeg

Myślałem o dłuższym mostku , obecnie 10 cm a może jednak lepiej 12 cm