Skocz do zawartości

Korba do napędu 3x10

GF Ziggurat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Właśnie zmieniam napęd z 3x9 na 3x10 pod korbę 48/36/26 . Obecnie mam korbę XT m771.  Skorygowałem linię  łańcucha podkładkami przy supporcie  a nadal słyszę terkotanie łańcucha na na 6,7,8 trybie kasety. 
Zastanawiam się czy muszę wymienić mało używaną korbę aby była dedykowana do 3x10?

Cała reszta napędu jest nowa. Może powinien się ułożyć , rozciągnąć ?

Bede wdzięczny za poradę .

PS Rower to Gary Fisher Ziggurat 

Edytowane przez GF Ziggurat
Opublikowano

Nie musi być dedykowana pod 10s obecna może być.

Zmieniałeś linie podkładkami a ile powinna wynosić przewidziana przez producenta? Sprawdziłeś.

Jeśli kaseta i łańcuch są nowe to mogą wymagać dotarcia się.

Opublikowano (edytowane)

Co rozumiesz pod stwierdzeniem "skorygowałem linię łańcucha przy suporcie podkładkami " . Rozwiń temat. Bo nie ma czegoś takiego. Masz mufę 68  lub 73 i w zależności od tego wkładasz tyle podkładek i po tej stronie jak specyfikacja suportu nakazuje. Offset  to już realizuje korba.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz . Rower/rama  jest mocno stara i nie wiem gdzie szukać informacji o linii łańcucha szczególnie ze w owych czasach nie było napędy x 10. 
Ogólnie ustawiłem linie łańcucha pod środkową zębatkę korby i środek między 5i6 ryb kasety.

Od poniedziałku będzie można jeździć wiec postaram się go trochę ułożyć . Will see;)

Opublikowano

Dzięki za link . Jutro zweryfikuje czy jest Ok. 

Opublikowano

Jaka linia łańcucha przy 3x? Linią przejmujesz się przy 1x

@pecio dobrze napisał, podkladki są ściśle związane z szerokością mufy.

Masz najzwyczajniej w świecie źle ustawiona przerzutkę. 

Na którym blacie masz łańcuch jak zaczyna terkotać? 

Co to znaczy terkotać? Nie chce wejść na kolejny bieg?

Opublikowano

Linie łańcucha mierzy się od połowy mufy suportu do 2 blatu (w korbach 2 i 3rzedowych).

Linia łańcucha przy wieloblatach też ma znaczenie. Przesuciecie o 2-3 mm w prawo lub lewo może zrobić diametralną różnice w precyzji działania przedniej zmieniarki.

Opublikowano

Nie chce mi się wierzyć żeby się komukolwiek udało zepsuć linię łańcucha przy 3x.

Jeszcze o takim nie słyszałem ;)

13 minut temu, PrzeLuka napisał:

może zrobić diametralną różnice w precyzji działania przedniej zmieniarki

Przecież on piszę że "terkota" na kasecie 

Godzinę temu, GF Ziggurat napisał:

słyszę terkotanie łańcucha na na 6,7,8 trybie kasety. 

@GF Ziggurat napisz co znaczy to "terkotanie". Co terkota (Kaseta, Korba, Przednia/tylna przerzutka)

Opublikowano

Przerzucanie działa bez zarzutu . Terkotanie zaczyna się przy mocnym naciskaniu gdy łańcuch jest na środkowym lub górnym blacie korby i 6,7,8 ej koronce kasety . Nie da się lepiej wyregulowaćtylnej  przerzutki . Przednia jest Ok ( nic nie ociera) . 

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Nie chce mi się wierzyć żeby się komukolwiek udało zepsuć linię łańcucha przy 3x.

Jeszcze o takim nie słyszałem ;)

Raz wkładasz tą samą korbę do ramy boost a raz nie. W którejś ramie na pewno jest zepsuta.

Opublikowano (edytowane)

@Motke do ramy boost 3x ??? No co Ty mówisz? ;)

Wiem,że się da zepsuć,ale mówię, że się nie spotkałem. 

2 godziny temu, GF Ziggurat napisał:

środkowym lub górnym blacie korby i 6,7,8 ej koronce kasety .

No i masz odpowiedź. 

Na 3 blacie 8 koronka :o? Za duże przekosy!

Masz pewnie to co u mnie jak miałem 3x.Ustaw przerzutke

Zdejmij linkę z przedniej przerzutki i wrzuć na największą koronkę z tylu. Ustaw srubką L tak aby łańcuch nie ocierał .  Baryłkę przy manetce skręcasz na Max i odkręcasz  pół obrotu.

Teraz zakładasz linkę. Wrzucasz na największą z przodu i najmniejszą z tyłu. Ustawiasz srubką H.

Sprawdź czy nie trze.Jak trze to wyreguluj baryłką;) 

No i nie zapomnij o nasmarowaniu łańcucha 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Dokładnie tak robiłem ( zresztą jak zawsze) przed i po przesunięciu korby na suporcie .  Poczekajmy aż zrobię w poniedialek pare km i może się dopasuje .

Natomiast czy ktoś może sprawdzić czy zębatki w korbie XT 8000. (3x10) są może cieńsze niż w XT 771?   Niby w opisie jest ze 8000 jest do 3x10.

Opublikowano
Godzinę temu, GF Ziggurat napisał:

Natomiast czy ktoś może sprawdzić czy zębatki w korbie XT 8000. (3x10) są może cieńsze niż w XT 771?   Niby w opisie jest ze 8000 jest do 3x10.

Korba, o którą się pytasz to FC-T8000 trekingowa. Jest jeszcze FC-M8000 40-30-22T 3x11 i jest to korba MTB.

Pytając się musisz to wyraźnie sprecyzować czy "T" czy "M".

Seria T8000 jest wyłącznie na 3x10 a M8000 na 1,2,3x11.

Opublikowano

Z korbami jest o wiele płynniej w doborze, można mieć 9 i napęd 10, napęd 11 i korbę 10 , Ja bym stawiał albo na złą zmianę biegów, lub po prostu zużycie łańcucha lub/i kasety.

Opublikowano

@KrukDokładnie! Ja właśnie,obstawiam to samo.Skoro pisze,że na 6,7,8 koronce ma 3 blat,to jak można się dziwić,że Chrobota przy mocnym dociśnięciu?

Przy ustawieniu przerzutki na "sucho",wcale nie znaczy,że przy pracy i mocnym naciśnięciu, łańcuch będzie w tym samym miejscu.

Tu masz filmik Admina(@SzajBajk)gdzie pokazuje jak prawidłowo zmieniać bigi.

Chyba temat jest idealnie skrojony pod ten temat :D 

Opublikowano

Ja właśnie to wiem,że jest nowe!

Dlatego napisałem ci:

10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

No i nie zapomnij o nasmarowaniu łańcucha

To jest bardzo ważna rzecz przy nowym łańcuchu.

Zrób to tak:

Jeżeli jeszcze nie usunąłeś sklepowego smaru,to zrób to teraz.Dokładnie oczyść łańcuch.

Obficie go nasmaruj. Obróć korbą do tyłu około 100x(im więcej tym lepiej)

i zostaw na co najmniej 2h-3h(najlepiej na noc)

Teraz dopiero wytrzyj go do sucha.

Opublikowano

No i trochę podreptałem pedały i jest o niebo lepiej . Wydaje mi się ze nowy i słaby łańcuch musiał się dopasować do kasety deore i twardych zębatek  XT . Teraz już śmiga niezłe i cicho . Tylko jeszcze przekory znacząco chrupią . Ale to normalne ;).

D1FE5242-E2B2-41AE-9F50-3A38DAC7F39A.jpeg

Zapomniałem podziękować za rady . Napewno to smarowanie tez poprawiło sytuacje . Dzięki !