psck Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Hej, zastanawiam sie na krotszym mostkiem do mojego Treka (X Caliber 2019 XL). Mam 187 cm wzrostu, dlugie łapy, jeżdżę nim tylko w terenie (las wolski, beskidy), preferuje xc, single, bardziej cisne mocne podjazdy niz szybkie zjazdy i hopy, w dol jade raczej czujnie, wole stabilnosc i kontrole niz mega prędkośc. Co byscie polecali zamontować i pod jakim katem?
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 A jaki masz mostek obecnie? Pod jakim kątem - najlepiej pod jak największym, czytaj: jak najniższym, ale to zależy od pozycji jaką masz na rowerze. Przede wszystkim na pewno ustawiłbym mostek na negatyw, ale to, zakładam, masz już zrobione. Obniżyłbym mostek podkładkami ile się da (to znaczy - na tyle, na ile nie zaburza to komfortu pozycji). Te patenty bardziej pomogą Ci przykleić przednie koło do ziemi podczas podjazdów i uniknąć uczucia odrywania przedniego koła na pionowych górkach, niż skracanie mostka. A jaki mostek - do Treka najlepiej wyglądają mostki Bontragera. 😉 A jak krótki - to zależy, kwestia dopasowania do Ciebie, do pozycji.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Najpierw piszesz: 2 godziny temu, psck napisał: Mam 187 cm wzrostu, dlugie łapy, Czyli dłuższy mostek,ale potem: 2 godziny temu, psck napisał: wole stabilnosc i kontrole niz mega prędkośc. Czyli krótki Z tego wynika,że dobrze pisze @Łabędź.Najpierw pokombinuj z ustawieniami. Godzinę temu, Łabędź napisał: Przede wszystkim na pewno ustawiłbym mostek na negatyw, ale to, zakładam, masz już zrobione. Obniżyłbym mostek podkładkami ile się da (to znaczy - na tyle, na ile nie zaburza to komfortu pozycji) Dopiero jak to zawiedzie spróbuj wymiany. Na deser masz stronkę o geometrii roweru. https://www.1enduro.pl/geometria-roweru-mtb-enduro/ https://www.1enduro.pl/geometria-progresywna/ Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Accent_Szaj
psck Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Dzięki, to najpierw pokombinuje z ustawieniami tak jak piszecie
Accent_Szaj Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Dobra decyzja, tym bardziej że od poniedziałku możesz to zrobić legalnie. Otwierają las Wolski
psck Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Nie napisałem wcześniej - u mnie jest 90 mm i 7 stopni. Obniżenie wyszło słabo, kombinowałem jeszcze znowu ze zmianą na plus/minus, ale cały czas coś nie pasi. Kumpel w swoim X Calibrze 9 zmienił z 80 mm na 45 mm i wychwala pod niebiosa. Też się jednak ku temu skłaniam.
Rekomendowane odpowiedzi