Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) . Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Gość
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Aliexpress to dobra droga. Jeśli o wzrost chodzi, odnalazłbyś się wśród Azjatów
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 10 minut temu, zibi_j1 napisał: odnalazłbyś się wśród Azjatów Stary. Wśród Chińczyków mógłbym nawet uchodzić za wiesz... "to ten przystojny, wysoki Europejczyk"... 😎
Nemrod Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Ogólnie trzeba pytać i szukać. Sam gdy miałem szosę na Shimano to miałem korbę 105 165 mm. Kupiłem nową na OLXie. Zresztą krótsze korby to ostatnio taki trend w szosie jak szersze opony. Ogólnie przeszło to z triatlonu. Okazało się, że dzięki krótszej korbie kolano pracuje w mniejszym zakresie co zmniejsza obciążenie stawów i ścięgien Krótsza korba umożliwia też wyższe podniesienie siodełka. Daje to też jakieś ułamki watów zyskane na aero. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Nemrod
Motke Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 47 minut temu, Łabędź napisał: to nigdzie nie znalazłem. Ktoś ma patent? Udaj się do lokalnego sklepu rowerowego lub napisz e-maila do internetowego czy takie coś mogą zamówić. W sklepie stacjonarnym pewnie uzyskasz informację od ręki czy to jest do dostania w Polsce (oficjalny kanał). Na bikester.pl widzę, że są 165 a nawet 160.
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 15 minut temu, Nemrod napisał: Ogólnie przeszło to z triatlonu. Owszem. Trochę poczytałem na ten temat i mam ochotę spróbować. A że mam "naturalne predyspozycje" wynikające z kurduplowatości do stosowania krótszej korby, to tym bardziej widzę sens. Zresztą, ze wzorów na wyliczanie długości korby przy mojej nodze wychodzi właśnie gdzieś pomiędzy 165 a 170. A już całkiem zachciało mi się spróbować po przeczytaniu tego: https://www.cyclingweekly.com/news/product-news/are-shorter-cranks-better-188288 10 minut temu, Motke napisał: napisz e-maila do internetowego czy takie coś mogą zamówić Tak zrobię chyba, choć z drugiej strony jak mają mi to zacząć z łaską specjalnie sprowadzać, to już nie wiem czy nie lepiej sobie samemu sprowadzić od Majfrienda... Na pewno taniej wyjdzie. 😜
lukaszzsch Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Na próbę jak znalazł:https://www.olx.pl/oferta/korba-shimano-fc-rs500-11rz-50-34-t-CID767-IDCO3Xu.html
Nemrod Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Teoretycznie mógłbym Ci podesłać na próbę 105 5800 52-36 165 mm. U mnie leży w gratach w garażu i kurz zbiera. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Nemrod
lukaszzsch Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Gdyby Kolega nie był zainteresowany to ja chętnie bym ja od Ciebie odkupił.
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Nemrod napisał: mógłbym Ci podesłać na próbę 105 5800 Super. Pozwoliłem sobie napisać priv.
IOO Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ja mam LX jak coś i jestem z KRK. Jak coś to pisz, tylko nie wiem jaki model.
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 No i jestem po pierwszych testach. Korba 165 mm, którą dzięki uprzejmości @Nemrod mam okazję próbować, idealnie mi pasuje. Raz, że właśnie w stopniowaniu 52/36 szukałem, a dwa, że krótsze ramię to jest jednak to, czego ewidentnie potrzebowałem. Dzięki krótszym ramionom korby, a zmiana była z 172,5 na 165, siodełko mogło pójść trochę do góry, więc zyskała pozycja. A przy okazji kolano w górnym położeniu korby odsunęło mi się znacznie od bebechów, więc przy sprintach zniknęło wrażenie biegu przez płotki i kopania się w bbęben. Zdecydowanie i zauważalnie zyskała kadencja, choć nie wiem czy to nie bardziej zasługa 52/36 po przesiadce z 53/39 niż długości korby. Na podjazdach? Nie zauważyłem utrudnień związanych z krótszym ramieniem dźwigni w krótszej korbie. Choć to może też kwestia innych zębatek. Tak czy siak, po pierwszej jeździe wszystkie odczucia co najmniej na plus. U mnie już na pewno korba zostaje krótsza, @lukaszzsch. 👍
ahaja Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Azali takowe kuse korbki występują jedynie do sportsterów czy do terenowych kukuruźników również? Szperam za czymś takim 160/165mm z wymiennymi blatami dla młodego ... w normalnej cenie oczywista, bez wchodzenia w hajendy ... 😉
KonradTrek800 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Jest problem. Chcialem zamienić żonie na 165mm i żółtki sprzedają tylko popularne 170 i 175. Każdy producent ma w ofercie 165 ale za mały wolumen dla sklepu. Prosiłem kilka sklepów z ali o sprowadzenie i każdy odmówił.
IOO Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, ahaja napisał: Azali takowe kuse korbki występują jedynie do sportsterów czy do terenowych kukuruźników również? Szperam za czymś takim 160/165mm z wymiennymi blatami dla młodego ... w normalnej cenie oczywista, bez wchodzenia w hajendy ... 😉 Mam LX, jak jesteś zainteresowany to sprawdzę dokładnie co to za wersja. Jak pamiętam to korba jest bez blatów.
ahaja Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 To proszę napisz mi na PW co to za model, jaka długość ramion, suport i jakieś zdjęcie.
IOO Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 4 godziny temu, ahaja napisał: To proszę napisz mi na PW co to za model, jaka długość ramion, suport i jakieś zdjęcie. Spoko, jak będę miał chwilę to się do niej dokopie.
limak206 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Odkopuje temat, poszukuje 105 na 165 mm, ktoś wie gdzie dostane? Płace jak za prezydenta :)
Rekomendowane odpowiedzi