Skocz do zawartości

Accent Peak 26 2014 Barszcza

Barszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, swój rower kupiłem w 2015 roku. Zbudowany na ramie Accent Peak 26.  Za tą cenę (ok 1400) wydawało się, że to całkiem udany zakup. Przez pierwsze lata udawało się od czasu do czasu pojeździć po mniej ujeżdżonych ścieżkach, później tylko ścieżki rowerowe i parki, a 2019 przestał w piwnicy.  

rama: Accent Peak 26 2014
koła: Mavic CrossRide 2009-10 centerlock
amortyzator: Suntour Epicon 2008
hamulce: Avid Elixir 3
korba: Deore FC-M590 3x9
kaseta: Deore CS-HG50 10rz
łańcuch: Deore HG54 10rz
przerzutka tył: SLX RD-M670
przerzutka przód: SLX
sztyca, mostek: Accent
kierownica: Giant Connect 
opony: Continental Race King 2.0 

Niestety niektóre części są już mocno zjechane i wymagają wymiany. Najpilniejsze są
-wymiana kół
-nowe opony
-nowe chwyty
-wymiana korby na 2x10
I tu moja prośba o poradę, czy przy okazji wymiany kół nie pójść w 29" lub 27,5"? Mam 183cm, a co do zastosowania to chcę w tym roku pojeździć trochę po górach (np. wjechać na Turbacz) i po mazurskich pagórkach. Jeśli zmieniałbym na 29er chciałbym się zmieścić  ze wszystkim w 2500zł. Rowerzysta 183cm 80kg.

large.DSC_1253.jpg.68fa6b0575f7c5e2cdb38354a47ed9e3.jpg

Edytowane przez Barszcz
Opublikowano
5 godzin temu, Barszcz napisał:

Jeśli zmieniałbym na 29er chciałbym się zmieścić  ze wszystkim w 2500zł. 

Czyli tak naprawdę wymieniasz WSZYSTKO a zostawiasz sobie siodełko, pedały i koszyk na bidon.

Opublikowano

Za małe fotki dałeś i ciężko ocenić twoją maszynę ;) 

W dniu 17.04.2020 o 01:53, Barszcz napisał:

czy przy okazji wymiany kół nie pójść w 29" lub 27,5"? Mam 183cm, a co do zastosowania to chcę w tym roku pojeździć trochę po górach

Jak zmienisz koła na większe,to przy budżecie 2500,nie wróże Ci maszyny do pojeżdżenia po górach.

Jedyne opcje jakie Ci zostają,to zakup używanego roweru,lub....

Modernizacja Peak'a.Tu masz duże pole manewru,bo koło 26"(niestety) wymiera,ale co za tym idzie ceny podzespołów są dużo tańsze.

Ja bym wstrzymał się i dozbierał więcej kasy i poczekał do jesieni(będą wyprzedaże),aby twoja nowa maszyna była o niebo lepsza 

Opublikowano

Co do kół to duże obręcze 622 zmieścisz z oponami max 35mm. Średnie 584 rama przyjmie bez problemu i ładnie wypełni tylny trójkąt nawet z oponą 54mm. Więc koła zwiększysz tylko o rozmiar. Części tylko używane lub wszystko z Chin. Jak lubisz remontować to działaj, ja lubię. Inaczej sprzedaj i kup coś o klasę lepszego. Pierwszy i drugi wariant to wydatek minimum 1500zł.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za rady. Chyba rzeczywiście poczekam do jesieni z zakupami rowerowymi, zwłaszcza w obecnej sytuacji.  Do tego czasu będę się uczył jeździć z wyższą kadencją, bo nie ukrywam, że brak przełożeń to jeden z powodów chęci zmiany na 29". 

Opublikowano

Ja to bym go wyremontował i dalej jeździł.