Tomaszk Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Po przesiadce na MTB 29 cali, zastanawiałem się co zrobić ze starym "góralem". Dodatkowo często używam roweru na co dzień - jak nie muszę, nie odpalam auta. Dojazd w jakikolwiek teren to kilkanaście km, więc krótsze wycieczki zaczynają się i kończą na "twardym" - ścieżki rowerowe, asfalt. Był pomysł na trzeci rower - szoso-turystyk w stylu Tribana 520, ale miejsce w garażu powoli się kończy, a większą satysfakcję niż z wydanych pieniędzy daje mi zrobienie czegoś samemu. Powstał więc pomysł przeróbki niskim kosztem starego Rockridera 5.2 26" z 2007 roku na rower do turystyki po utwardzonych nawierzchniach. Stan wyjściowy widać na zdjęciu (po maratonie MTB Poland Bike Urszulin 2019) i zawierał on już pewne modyfikacje: Nie będę opisywał jak rower ewoluował będąc jeszcze "góralem", ale obecnie składa się z: z oryginału pozostały: rama, sztyca, kierownica oryginał RR 5.2 2007, rozmiar L (chyba 19") mostek Rockrider krótszy (100 mm) - zamieniłem się z synem, który ma mniejszą ramę, a podrósł obecnie 80mm siodełko B'Twin Sport 900 Light korba Shimano Deore FC-M590 170 mm napęd 10s - manetka Ltwoo A7, przerzutka Deore, kaseta 11-42 (Shimano Deore) klamki Shimano Alivio Do tego momentu rower był jeszcze "góralem", z amortyzatorem, na V-brake'ach itp. Zmiany do obecnej wersji: widelec Elita One - karbon, do mtb 26" (Aliexpress) tarcza Ekfan 36t 42t 104 BCD narrow-wide alu (Aliexpress) hamulce i tarcze: zestaw Tektro Novela, mechaniczne, tarcze 160 mm (Allegro) koła kupiłem używane w moim serwisie rowerowym - aluminiowe, od roweru Giant 29", łożyska kulkowe, osie na zaciski opony budżetowe na początek - Mitas Gripper 35-622, choć weszłyby nawet 40 mm i takie będą następne. Dętki również Mitas. (Allegro) Waga bez pedałów 11.13 kg 10.95 kg, pedałów używam na zmianę oryginalnych metalowych Rockrider / Crank brothers Egg beater - zależy czy dłuższa wycieczka, czy "po bułki" do sklepu. Dokupiłem bagażnik Accent RC-26 z mocowaniem do osi koła na zacisk. Obecny wygląd: tu jeszcze w trakcie składania, bez linek hamulcowych, z mniejszą tarczą (32t). Podczas składania i docierania wyszło kilka "kwiatków", ale je opiszę w kolejnym poście. Edytowane 28 Maja 2021 przez Tomaszk 2
Tomaszk Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Problemy jakie napotkałem: Najpoważniejszy to precyzja wykonania widelca. Jest to widelec karbonowy 26" https://pl.aliexpress.com/item/32767306125.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.46435c0fj7YEg2 - kupiony ze sklepu firmowego Elita One (chwalą się, że dają 3 lata gwarancji). Zresztą w drugim rowerze mam ich sztycę, tu nie było zarzutów. 238 zł - wysyłka z Niemiec, kupiony 26 marca, doszedł 31 marca. Waga ok. 475 g. Tu plusy się kończą. Minus #1 - brak klipsa do mocowania pancerza hamulca, tylko 2 otwory wywiercone w widelcu. Nie chciałem zwracać widelca, poprosiłem o dosłanie klipsa i nitów - wysłał, czekam Minus #2 - ciężko było wcisnąć bieżnię sterów do końca - pomogła drobna interwencja papierem ściernym Minus #3 - w trakcie montażu okazało się, że mocowanie osi koła nie jest idealnie równoległe -> po dociśnięciu zacisku ramiona się lekko obracają -> szczęki hamulcowe ustawiają się skośnie do tarczy. Musiałem dać pomiędzy zacisk i widelec podkładkę, którą zeszlifowałem po grubości w kształt klina. Teraz jest ok. Zrobiłem nawet rysunek dla "majfrenda" ukazujący problem - oczywiście skala problemu jest mocno przerysowana: Po korekcie podkładkami jestem zadowolony. Klocki są równolegle do tarczy, udało ustawić się minimalny odstęp klocków. Drugi problem do końca nie rozwiązany to przerzutka LTWOO A7. Skusiłem się opiniami o tej firmie, że to lider Chińskiego rynku, wystawiał nawet się u nas na targach (Kielce?). Fabryka założona ponoć przez pracowników SRAM-a, po likwidacji ich fabryki. Kupiłem zestaw przerzutka, manetka 10s, kaseta 11-42 i łańcuch za 188,33 PLN, czyli w cenie samej przerzutki Shimano Deore RD-M6000. Z plusów: precyzyjnie zmienia biegi, bardzo fajnie pracuje - ale tylko w zakresie przełożeń 2-10. Minusy: 1. Konstrukcja: plastikowy korpus, śruby ograniczające zakresy H i L są to wkręty wkręcone w plastik, tak samo śruba regulująca odchylenie od haka. Na razie działa, ale nie budzi zaufania. Kupiłem model ze średnim wózkiem, przeznaczony ponoć do maks. 42 zębów. Istnieje wersja z długim wózkiem, obsługująca kasety 11-50, na zdjęciach widać wyższą jakość wykonania i śrubki zamiast wkrętów. Gdybym teraz znów kupował LTWOO A7, brałbym tą. 2. Aby obsłużyć najniższe przełożenia, musiałem odchylić wózek maksymalnie od haka za pomocą kolejnego wkręta. Być może jest to przyczyna kolejnego problemu. 3. Na najniższym przełożeniu 42t wózek na tyle się wygina, że przerzutka ma tendencję do zrzucania na drugi bieg. Zwłaszcza pod obciążeniem. Zdjąłem łańcuch, przyłożyłem listwę do przedniej tarczy i wyszło mi, że linia łańcucha 50 mm wypada nie na środku kasety (pomiędzy 5 i 6), tylko pomiędzy 6 i 7 biegiem. Mam korbę Shimano z podkładkami pod suportem. Przesunąłem ją w lewo o 2.5 mm i jest lepiej, ale nie do końca. Na drugim biegu - 36t jest już cicho i stabilnie, było tak również przed zmianą linii łańcucha. Na jedynce - jeśli podjazd jest krótki - dopycham przerzutkę manetką trochę poza zakres i jest wtedy dobrze. Sprawdzę też, czy nie mam wygiętego haka, ale sądzę, że 42t to trochę za dużo dla tej przerzutki (nazwa modelu to GS-40tT). Kolega @KonradTrek800 ma kasetę 11-36 i nie ma tego problemu. Wniosek: tej kombinacji (czyli A7 średni wózek i 11-42) nie polecam. Spróbowałbym wersję z długim wózkiem, albo kasetę 11-36, albo po prostu Shimano. Chyba jak zajadę tą kasetę, spróbuję z kasetą 11-36.
Tomaszk Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dziś pierwsza pięćdziesiątka. Z przerzutką się uporałem. 1
Krys007 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 W dniu 16.04.2020 o 10:53, Tomaszk napisał: Waga bez pedałów 11.13 kg Rozumiem, że to już waga roweru po zmianach?
Tomaszk Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 Tak. Przy czym nie byłem pewien co z tego wyjdzie, więc żeby nie przeinwestować dałem opony Mitas Gripper po 25 zł. Z jakimiś lekkimi gravelowymi jeszcze trochę by się urwało. Stwierdziłem też, że nam za lekkie i za wolne przełożenia wiec zmieniłem tarczę z przodu na 42t. Podczas montażu dopiero sobie uświadomiłem, że może ocierać o ramę, ale na szczęście ma ze 3 mm odstępu. Co do krzywego mocowania hamulców na widelcu, to też chyba zbyt pochopnie wydałem wyrok. Hamulce w moim drugim rowerze MTB mają kulowe podkładki pod zaciski (jak pod klocki w v-brakach), po zastosowaniu takich samych problemu by nie było.
Tomaszk Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Opublikowano 28 Maja 2021 Rower po ponad roku użytkowania i ok. 4000 km (najdalszy dystans dzienny 140 km). Przerzutkę tylna zmieniłem jednak na DEORE RD-M6000 GS 10s SHADOW. Manetka została chińska L-Twoo A7, sprawdza się bez zarzutu. Kaseta i łańcuch chińskie ZTTO umarły dość szybko, weszła kaseta Deore 11-42 i łańcuch x10 KMC. Mostek dałem jeszcze krótszy 80 mm. Całość waży obecnie 10.95 kg bez pedałów (w konfiguracji "sklepowej" - bez koszyków na bidony, lampek itp.). Opona Mitas z tyłu jesienią na tyle wyłysiała, że każdy okruch szkła powodował dziurę w dętce. Zmieniłem na Schwalbe CX Comp - 35mm z odblaskowym paskiem.
Tomaszk Opublikowano 13 Lipca 2021 Autor Opublikowano 13 Lipca 2021 Finał - rower powrócił do konfiguracji MTB i pojechał do syna, któremu ukradli jego Rockridera. Ja kupiłem gravela, który okazał się cięższy od ww. roweru !!! Gdyby ktoś był zainteresowany podobną konwersję to zastanawiam się na sprzedażą "zestawu": - widelec karbonowy elitaone - waga około 500 g wraz z "gwiazdką" i kapselkiem, dość długa sterówka, mogę zmierzyć jak ktoś będzie zainteresowany https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=a2g0s.9042647.6.2.dc9d5c0fPsnGXq&orderId=3003518906516202&productId=32767306125 - gwarancja u Chińczyka do marca 2023, wersja na koła 26", bez sterów - koła 28-29" Giant, szybkozamykacze, łożyska kulkowe, taśmy (bez dętek i opon), koła tylko pod tarcze! - hamulce tarczowe mechaniczne Tektro Novela, wraz z linkami i tarczami (w zależności od ramy może być konieczna wymiana tylnej linki i/lub jej pancerza)
Kuljo Opublikowano 14 Marca 2022 Opublikowano 14 Marca 2022 Hej. Czy te koła masz jeszcze? Mam podobna ramę albo taką sama i zamierzam zamontować coś większego niż 26 cali.
Tomaszk Opublikowano 20 Września 2022 Autor Opublikowano 20 Września 2022 W dniu 14.03.2022 o 22:25, Kuljo napisał: Hej. Czy te koła masz jeszcze? Mam podobna ramę albo taką sama i zamierzam zamontować coś większego niż 26 cali. Hej, koła służą u mnie w nowym gravelu na zmianę z oryginalnymi 27.5".
sm1980 Opublikowano 27 Października 2022 Opublikowano 27 Października 2022 Cześć. Czy masz jeszcze ten widelec i zestaw hamulcowy?
Rekomendowane odpowiedzi