Skocz do zawartości

Problem z owijką

Zigfir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W lutym przy okazji fitingu miałem wymienianą kierownicę i co za tym i owijkę. Założona została owijka Bontrager Perf Line. Na początku wydawała się całkiem sensowna - mięsita i wygodna, ale dość szybko pojawił się problem widoczny na zdjęciach. A z owijką tą przejechane mam raptem w okolicach 1100 km

20200415_223125.thumb.jpg.d336fe935c1157c09e25d10fa33f3856.jpg20200415_223151.thumb.jpg.1788b0d3c7f4d1a3794f711f522840d6.jpg

To rozwarstwienie pojawia się tam, gdzie trafia nadgarstek. Mocno oparta dłoń spycha wierzchnią gumę. Da się to po podgrzaniu ułożyć, ale chyba nie tak powinno to działać 🤔.
Klejenie nie przynosi efektu. Choć nie próbowałem kleju do dętek, ale on chyba pianki nie złapie...
Pobiegłbym na gwarancję, ale obecna sytuacja nie sprzyja za bardzo wizytom w serwisach.
Zastanawia mnie, z czego wynika ten problem. Bontrager raczej bubli nie wypuszcza, a te owijki lądują w rowerach Treka za ciężką kasę.

Opublikowano

Na moje to owijka była za słabo naciągana podczas zakładania i stąd ten efekt.

Podobnie miałem u siebie gdy sam zakładałem owijkę i nie naciągałem wystarczająco. Bardzo szybko miałem efekt jak na tych zdjęciach. Przy wymianie kierownicy owijkę (taką samą) założyła ogarnięta w temacie osoba i teraz jest miodzio.

• Pomógł 1
Opublikowano

Niestety owijkę trzeba odwinąć i spróbować ułożyć raz jeszcze jeśli nie to wymiana na nowa.

Jeśli chcesz miękką owijkę to są takie wkładki pod owijki żelowe :) 

Opublikowano

Owijka wygląda na dobrze założoną tylko rozwarstwia się. Jak na 1,1k km to fatalnie to wygląda. Ogólnie to nie znam nikogo kto jeździ z owijką Bontragera także nie mam o nich żadnych opinii. A tak w ogóle jaki to konkretnie model ?

Opublikowano
8 godzin temu, Nemrod napisał:

Owijka wygląda na dobrze założoną tylko rozwarstwia się. Jak na 1,1k km to fatalnie to wygląda. Ogólnie to nie znam nikogo kto jeździ z owijką Bontragera także nie mam o nich żadnych opinii. A tak w ogóle jaki to konkretnie model ?

Bontrager Perf Line.
Też wątpię, aby to wynikało z samego naciągnięcia owijki, bo na dolnych chwytach wydaje się być solidnie uciągnięta. Tu przesuwa się cienka gumowa warstwa, która powinna być nie do ruszenia w stosunku do piankowej bazy. Sama jest zbyt plastyczna, aby się utrzymać co zresztą widać po naciągnięciu się otworków. Samo ułożenie jej niewiele daje, bo ona już się po prostu nie trzyma, jak powinna i z każdym wyjazdem odłazi coraz dalej - dlatego myślałem o klejeniu, ale klej shoe goo (mimo że gumę powinien lepić) jej nie trzyma.
Co ciekawe kolega z taką samą jeździ (tyle że rocznikowo starszą) i nie ma takich problemów. 

Może mam żrący pot... w sumie taki lekko wyalienowany się czuję 😉.