łuszn Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam ostatnio kupiłem gravela na Clarisie, jędzę głównie po drogach nie utwardzonych i leśnych ścieżkach i tu pojawia się mój problem, łańcuch trzęsie się jak szalony i obija ramę dlatego rozważam wyminę tylnej przerzutki na taką, która będzie mocniej napinać łańcuch. Prosił bym o propozycję, które będą działać z pozostałymi elementami osprzętu. Zastanawiam się nad Altusem RD-M2000 jednak nie wiem czy będzie on kompatybilny. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez łuszn
Kruk Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Niestety chyba żadna przerzutka 8 rzędowa nie jest stabilna i jest na miękkich sprężynach. dopiero wyższe grupy mają lepsze sprężyny.
łuszn Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Wiem dlatego chciałem zapytać czy po wymianie na tego Altusa albo Alivio RD-M4000 będzie mi to razem działać? ewentualnie czy poleciał byś coś lepszego tj. bardziej stabilnego, co zadziała z tą przerzutką.
Kruk Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Niestety ja się nie znam tak dobrze na szosowym osprzęcie, więcej robię w MTB, nie mniej miałem parę rowerów szosowych na serwisie a ostatnio tiagra 4700 i 105 r7000 i dopiero ta przerzutka z 105 moim zdaniem była coś warta, reszta to straszna guma z majtek. Wątpię abyś cokolwiek dobrał pod 8 rzędów. A czy mtb przerzutka 8/9 rzędowa pasuje ciągiem do 8 rzędowej sory? tego nie wiem.
łuszn Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Ok rozumiem myślałem, że może ktoś pomoże. Wiem że Claris, Sora i Tiagra to dolna półka ale idea mojego gravela jest taka, że jest to ujadacz do tłuczenia , opierania o wszystko i zostawiania w rożnych miejscach, ma nie być mi szkoda gdy się porysuje itp. dlatego Claris (do dbania i chuchania mam szosę na Chorusie) a kolejny krok to pomieszanie go z Alivio. Wiem że gravele Fuji składane są na Sora R3000 i Alivio i to razem fajnie działa dlatego zastawiam się czy zadział z Clarisem. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez łuszn
Nemrod Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Uciąg linki w Clarisie i Sorze jest taki sam. Alivio będzie działało tak samo z jedną jak i drugą klamkomanetką.
Rekomendowane odpowiedzi