_Michal_ Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Siema. Mam taki problem, że podczas wrzucania wyższego biegu nie przebiega to płynnie tylko gwałtownie przykładowo: jadę sobie prostą drogą chcę wrzucić na wyższe przełożenie i łańcuch zamiast przejść łagodnie w dół kasety robi to gwałtownie co bardzo wyprowadza z rytmu pedałowania.
elmapeto Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Napęd w dobrym stanie? Kaseta, łańcuch?
mareq Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Nie da się biegów zmieniać płynnie, bo przeskakujesz po koronkach i nie ma stanów pośrednich. Im większa różnica w ilości zębów tym wybicie z rytmu większe. Nie da się utrzymać płynności pedałowania, bo musiałbyś mieć przekładnię bezstopniową. Ja robię tak, że przed zmianą na szybszy bieg podnoszę mocno kadencję tak aby po zmianie wrócić do w miarę normalnej. Osobiście nie lubię efektu gdy przy szybkiej jeździe robię mocną redukcję przed podjazdem. Zdarzało mi się, że noga potrafiła opuścić pedał. To był jeden z powodów zakupu pedałów zatrzaskowych. Teraz mam święty spokój .
_Michal_ Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Problem pojawił się dopiero jakieś 100 km temu wcześniej takiego czegoś nie było. Teraz słychać taki głośny strzał przy tym. Napęd ma 380 km i nie jest zużyty. Dodam jeszcze, że pojawiło się to dopiero po przeglądzie gwarancyjnym.
leejoonidas Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Skoro to się dzieje od momentu przeglądu gwarancyjnego, to znaczy że serwisant przesterował śrubę na manetce zmiany biegów lub na przerzutce. Spróbuj wykręcić śrubę pokazaną strzałką na zdjęciu o pół obrotu i od razu przejedź się rowerem i sprawdź efekt.
_Michal_ Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2020 To raczej to, przekręciłem i jest chyba lepiej. Zobaczę po pierwszym treningu. Dzięki wam!
Rekomendowane odpowiedzi