Skocz do zawartości

[Odbudowa/Remont?] Romet szosa/ gravel

jantar87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

nie wiedziałem gdzie umieścić temat, bo nie ma wątku typu 'nasze remonty'  czy 'drugie życie' 😉  Ewentualnie proszę o przeniesienie do Druciarstwa :)

Mam 187cm wzrostu , waga 85kg i rośnie w obecnej sytuacji epidemiologicznej 🤣 
Rowerem ze zdjęcia (ROMET jakiś :)  )przejechałem jakieś 5k kilometrów na przestrzeni dziejów, tak dla siebie bez napiny, nic się nie psuło ani nic ale już należy mu się remont a poza tym od kilku lat stoi nieużywany, raz mało jeżdżę a dwa jak już to na "góralu":)  Rower kosztował mnie 120zł.
Ale mam sentyment do niego i albo chciałbym go odświeżyć albo nie wiem co dalej z nim. Podstawą nie jest waga, ma być jak najtaniej części używane i nowe :)
Wymiary naniosłem na zdjęcie.  Poza nimi szerokość widelca przód/ tył : 90mm/ 140mm. Rozmiar opony przód/ tył: 32-630 (27x1 1/4) / 37-622 (28x 1 3/8 x 1 5/8)
Co wydaje mi się, że chciałbym zmienić KONIECZNIE:
- Jeżeli to możliwe wygodniejszą pozycję na siodełku (wyższy/ regulowany mostek?)
- Z tyłu 7/8 zębatek wolnobieg może być. W tej chwili jest 6.
- Większe koła ? W tej chwili średnica kół to około 64cm mierzone miarą ale muszę to zrobić dokładniej.
- Zmiana manetek, bo te mnie do szału doprowadzały 😀
- Hamulce

Sami widzicie, że wszystko tak ogólnikowo. Liczę na Was i na podpowiedzi jakie części będą doń pasować szczególnie koła i hamulce i co zrobić aby wykrzesać z niego jeszcze jakąś iskrę.

ROWER WYMIARY.jpg DSC_1808.JPG DSC_1806.JPG

Opublikowano

Od kół pewnie trzeba będzie zacząć - więc w tym momencie robi się już "drogo". Bez@kaido2 się nie obędzie ;)

Opublikowano

I właśnie to jest wyzwanie, żeby było tanio. Jeździłem na tym co jest i mi wystarczyło, nie jestem PRO :)   widziałem komplety na alle... za 120-150zł  z wolnobiegiem. Tylko nei opisane jaka szerokość montażu i czy będę mógł założyć inne hamulce do tego zamiast tych hebli, które są.

Opublikowano

Tylko widzisz. Kupisz najtańsze koła które będą z plasteliny za 150. Do tego dętki. Jakieś opony. I już masz lekko 300. Efekt ubgrejdu znikomy, a gdzie reszta.

Ja tam grubcio jestem - też nie pro. Bym na Twoim miejscu zostawił tego klasyka i na spokojnie po OLX czy allegro szukał używki bardziej współczesnej. Za 200 PLN z miesiąc temu kupiłem GT full cr-mo jeszcze na oryginalnych oponach i łańcuchu. Żonie za 250 PLN aluminiowego Authora Quanta też na ori oponach przed świętami. Prawie nie używane rowery co najwyżej poobijane. Czyszczenie, wymiana gum, klocków i w 500 PLN masz pełnowartościowy sprzęt kompatybilny z chociażby v brake :) Tutaj będziesz rzeźbił, a i tak nie przeskoczysz niestandardowej dziś mufy supportu.

Bym szukał na spokojnie jakiegoś trekingowego sprzętu na kółkach 28" z przełomu lat 95-05 :) Ludzie teraz się nudzą w pandemii i robią porządki. Są fajne okazje tylko trzeba cierpliwie czekać i często patrzeć.

Opublikowano

Również zastanawiałem się nad taką wersją aby poszukać czegoś nowszego. Gdyby coś się u mnie ruszyło dam Wam znać. Dzięki za pomoc. Trzymajcie się zdrowo.

Opublikowano
14 godzin temu, jantar87 napisał:

Większe koła ?

Większych tam już nie założysz to jest rama pod 28.

Tak na marginesie masz 2 różnej wielkości koła 27 i 28, gdzie 27 jest tym większym.

Ktoś już rozginał ta ramę, bo tył masz od trekkinga ( oś 135)

Kupno używanych części przewyższy taką kompletną używkę o dużo lepszych parametrach. Nie inwestowałbym specjalnie w ten rower.

Opublikowano

Mówiłem, że kaido wleci. Nawet nie zauważyłem, że są dwa różnej wielkości :D

Opublikowano (edytowane)

Ja bym zrobił serwis:

-weryfikacja stanu linek, ewentualne smarowanie/wymiana
-weryfikacja, nasmarowanie hamulców, wymiana gumek hamulcowych - to powinno dużo dać
-wolnobieg można zmienić na 7 biegów, ale wtedy trzeba zmienić manetki/klamkomanetki i przerzutkę najlepiej - a to już inwestycja, ewentualnie pozostać przy klamkach które są i dać manetke motylkową (myślę, że to dużo lepsze rowiązanie niż obecna bezstopniowa na ramie) https://allegro.pl/oferta/manetka-dzwignia-przerzutk-shimano-sl-a050-prawa-7-8081061493?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjw4dr0BRCxARIsAKUNjWTL2HHvZdgNosNWVy0e_ulVzKsJdlWZreRqIcWEKsLA53H6FmHtI8waAi48EALw_wcB

Edytowane przez kristof1666
Opublikowano
35 minut temu, kristof1666 napisał:

można zmienić na 7 biegów, ale wtedy trzeba zmienić manetki/klamkomanetki i przerzutkę najlepiej

On tam ma manetki ślizgowe na ramie, najprawdopodobniej Rometowskie, to obsłuży spokojnie 7s, Tylna przerzutka to Favorit Juka, obsługuje mi w pełni 8s pomimo, że  ten projekt Campagniolo był pod 5 rzędów. Wózek jak i kółka są wąskie i nie zdziwiłbym się gdyby to poprawnie pracowało z kasetą 9- tkową. Świetna przerzutka nawiązując.

Tu może wyjść inny problem z czasem-  korby są ZZR natomiast suport może by jeszcze nabijany ( no niestety zdjęcia są jakie są i ciężko rozszyfrować producenta ramy), a tych jest coraz mniej. Istnieje możliwość przeróbki na BSA, no ale to już jest rzeźba i też nikt tego za flaszkę nie zrobi.

Jak masz warsztat to sobie z ta ramą wszystko zrobisz, jak nie.. no właśnie.

Opublikowano (edytowane)

To jest Romet Pasat, w zasadzie wszystko można w tym rowerze po taniości zrobić jak się wie jak do tematu podejść, kwestia wymiany suportu nie jest problemem, są dostępne zestawy wbijane za kilkadziesiąt złotych nawet na łożyskach maszynowych. 

Najlepiej przeczytaj sobie artykuł z linku poniżej.

http://witoldmalecki.com/rowery/pasat/pasat.html

23 godziny temu, jantar87 napisał:

Cześć,

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Też w pierwszej kolejności myśl - Pasat. Suport zatem wbijany. Obecnie oferowane suporty tego typu - sorry, ale już wolę przerobić na BSA i nie chodzi tu o żadną sztywność. Inna rzecz, że te stare suporty się łatwo reanimuje.

Mam Pasata jeszcze w oryginalnym malowaniu i kiedyś może i bym inwestował w ten rower. Prawda jest taka - szkoda kasy. Rama z Ukrainy jest sztywniejsza, lżejsza i bezpieczniejsza i na tym można coś budować.

Opublikowano

Cześć,

dziękuję Wam za wsparcie swoją wiedzą :)  Odpowiadam poniżej ;

W dniu 15.04.2020 o 13:02, kaido2 napisał:

Tak na marginesie masz 2 różnej wielkości koła 27 i 28, gdzie 27 jest tym większym.

Tak wiem, że dwa różne a w tym przednie większe. Poprzedni właściciel mówił, że jak takie z przodu to jednocześnie trochę wyżej i wygodniej nieco. Nie dociekałem przy tej kwocie a jeździłem sporo jak już wspomniałem.

W dniu 15.04.2020 o 21:31, leejoonidas napisał:

Najlepiej przeczytaj sobie artykuł z linku poniżej.

Dziękuję za artykuł. Fajnie się czyta takie wspomnienia , nie mniej mało konkretów jakie by mnie interesowały. Chociaż była wzmianka o hamulcach.

Idąc dalej:
W przypadku gdybym wymienił przednie koło na 28" a tył zostawił z tym stożkiem, czy szczęki tych hamulców sięgną do obręczy ?  Dzisiaj postaram się zdjąć korbę i zająć się suportem. Mam już chemię do usuwania lakieru. Kupiłem taką jaką używał Pan Szaj w jednym ze swoich filmów :) Jakąś tam szpachlówkę jak będzie trzeba. Podkład, srebrna baza, lakier kolor, brokacik do bezbarwnego (aby był kolor metalizowany)   🤣   chociaż nie wiem czy ostatecznie go użyję.

W dniu 15.04.2020 o 20:20, kristof1666 napisał:

Ja bym zrobił serwis:

Zrobię :)    Fajna ta manetka, którą podesłałeś. Dam taką lub poszukam ślizgowych "ameliniowych" .

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

temat nie umarł :) Rama poszła po chemię. Wszystko rozebrane do ostatniej śrubki. Będę mieć kila(naście pytań do Was w międzyczasie) ;)   Na tą chwilę wszystko wyczyszczone na 90% na 100% będzie jak pod podkład będzie szlifowana. Usunąłem haczyk od montażu pompki i dorobiłem mocowanie do bidonów lub innych takich. Dzisiaj poszła szpachla tu i ówdzie. Niebawem ciąg dalszy, szlifowanie itd.  Mam pytanie co do suportu. Miski są wbijane, wymieniać na adapter aby móc wkręcić inny suport ?

goła rama.JPG DSC_2137.JPG DSC_2139.JPG DSC_2140.JPG DSC_2144.JPG DSC_2145.JPG
Opublikowano

Już po szlifowaniu i drugiej warstwie podkładu. Niestety wyszedł babok. Nie wspawała się jedna nakrętka. Trzeba będzie poprawić+szlifowanie+podkład.

DSC_2166.JPG DSC_2167.JPG
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

I mamy biały kolor. Chociaż na zdjęciach nie widać to taki satynowy ale poprawię dwoma warstwami FLUO białego taki oczobitny :P  Dalej pójdzie czerwień ale jeszcze nie wymyśliłem w jakim schemacie :)  Mam pytanie czy wiecie jakiej wielkości są kulki w supporcie i ile ich powinno być ? Te które są mają około 6,1mm przy 14sztukach na bieżni zostaje sporo miejsca pomiędzy ostatnią a kolejną ale nie na tyle aby weszła jeszcze jedna kulka.

Rama biały kolor.JPGDSC_2142.thumb.JPG.99313eb692e111420f4cf89e2b133658.JPG

Edytowane przez jantar87
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ostatnio postępów brak z braku czasu ale kupiłem siodełko w Azji na flash sale za nieco ponad ...7 zł :)

mms_20201029_141748.jpg