Papynsky Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Patenty antyprzebiciowe do szosy. Stosujecie jakieś rozwiązania mające zminimalizować ryzyko złapania kapcia? Jesteście w stanie coś polecić/odradzić/podzielić się swoimi przemyśleniami? Myślałem nad jakimiś taśmami antyprzebiciowymi, ale nie wiem czy warto się w to bawić. Da się znaleźć opinie, że przecierają dętki. Zastanawiałem se tez chwilę nad oponami Tannus, ale cena trochę spora. Miał ktoś z tym styczność, warto?
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 @Papynsky nie lepiej po prostu zainwestować w lepsze opony.
kaido2 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Schwalbe Durano Plus i możesz sobie spokojnie po gwoździach postawionych na sztorc przejechać. Żywotność opon też spora - przejechałem jakieś 12kkm i są jak nowe. Zdjąłem, bo opony z taką ochronnością ( w skali Schwalbe 6 czyli największej) są dobre w okresie późna jesień- wczesna wiosna. Jak ktoś boi się szkła - Vittorie z grafenem 45 minut temu, Papynsky napisał: Da się znaleźć opinie, że przecierają dętki. Powertape przyjacielem w takich sytuacjach, ale jeżdżę nawet na gołych łatkach PET i nic się nie przeciera. Kapeć to najczęściej pech ( wadliwa dętka, puszczenie oplotu...), jednak w wielu przypadkach częsta przyczyna jest niewłaściwe ciśnienie zwłaszcza w oponach, które mają tendencje do łykania śmieci.. 1
Papynsky Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) 39 minut temu, Gregory34 napisał: @Papynsky nie lepiej po prostu zainwestować w lepsze opony. Nie wiem co lepiej, dlatego chciałem zasięgnąć rady tutaj. @kaido2 z jednej strony te schwalby wydają się ciekawe. A wagowo stoją prawie tak samo jak Tannusy. Swoją droga, mamy tu kogoś kto miał styczność z Tannusami? Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Papynsky
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 41 minut temu, Papynsky napisał: Swoją droga, mamy tu kogoś kto miał styczność z Tannusami? Szajbajk:
Papynsky Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Tak, widziałem te filmy. Ale szukam, może ktoś jeszcze. Gdyby to było takie dobre rozwiązanie, to na pewno byłoby łatwiej znaleźć użytkowników tych gum, a tak jakoś mało się o nich słyszy.
kaido2 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zapewne cena robi swoje. Za tą kasę mam konkretne opony wyścigowe, na których i tak rzadko złapiesz kapcia, bo mają często podwójne oploty o dużej gęstości + wkładki vectran, czy grafen co jest bardzo skuteczne i trzeba mieć z jakiegoś powodu pecha aby złapać defekt, lub coś nie tak jest na linii opaska obręcz . A na okres który wspomniałem mam w tej cenie komplet wspomnianych Schwalbe, gdzie całkowicie zapominam o czymkolwiek, chyba, że dętka po x latach umrze śmiercią naturalną ( zgnije), co może być równoznaczne, że ten Tannus się w środku rozsypie, bo nie jest w pełni z mieszanki zewnętrznej, bo ważył by "tonę" ( podejrzewam z opisu jakąś lekka mieszankę "piankową"). Żywotność - wszystko też zależy ile mieszanki wlaściwej zostało użyte na powierzchni styku, oraz oplotu ( jakości jak i gęstości) bo na bank oplot jest. No i jeszcze: W dniu 4.05.2018 o 20:45, remigiusz napisał: Poważnie myślałem o założeniu Tannus-ów, ale właściciel pewnego sklepo serwisu rowerowego, który także zakłada Tannusy w sumie mi odradził. Mówił, z grubymi oponami jeszcze w miarę ale coś szosowego to już nie bardzo, strasznie łomocze. Póki co powietrze to powietrze. Powiedział jeszcze że kołki które mają trzymać oponę przy obręczy, to różnie z tym bywa. Jak pierwszy raz byłem u niego parę lat temu gdy on też pierwszy raz miał styczność z Tannusem, był w zasadzie zachwycony, ale właśnie jak nie dawno gadałem z nim to entuzjazmu jak na lekarstwo. Dla mnie out. 1 1
Papynsky Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 @kaido2 dzięki! No tak cena chyba główne zabija ten pomysł. Bo za komplet można mieć dwie podstawowe opony + x dętek.
kaido2 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 No i wspomniane powietrze które dobije haki opony do obręczy, co jest jednak podstawą bezpieczeństwa, bo jakby tak w ostrym zakręcie opona przy dużej prędkości.... Opcja tanio, lekko i dobrze: Kup sobie drutowe Vittorie Rubino Graphene 2.0 za jakieś 8 dych sztuka. Jeździłem tym po szkle , na gwoździach trzeba mieć pecha. Prędzej podwójny oplot zacznie się sypać, jak do niego dojedziesz ( mnie się nawet nie wypłaszczył tył jakoś specjalnie, a przejechały jakieś 13 kkm bez kapcia w w wersji pro - to to samo jeżeli chodzi o tańszy drut). W zakrętach trzyma nawet na mokrym. Będziesz zadowolony. 1
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja ze swej strony chciałbym polecić Continental Grand Prix 5000. Przy oplocie 67, jaki jest w Schwalbe Durano Plus, te mają aż 330 TPI. Rewelacyjnie się spisywały nawet w warunkach wyścigowych na Wyścigu by Tomasz Marczyński, gdzie na dużych prędkościach trzeba było się przetoczyć i przeorać po kamienistych odcinkach szutrowych. Te kamienie tam były naprawdę ostre. Przez jeden sezon użytkowania nie miałem z tymi oponami żadnych przygód, co było miłą odmianą w porównaniu do różnych wcześniejszych opon. https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/17950/continental_grand_prix_5000 https://naszosie.pl/2019/08/05/opony-continental-grand-prix-5000-przetestowane/ Tu masz zresztą ciekawe zestawienie obu powyższych, bardzo dobrych gum: https://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviews/compare/continental-grand-prix-5000-2018-vs-schwalbe-durano-plus-2017 Wynikają z tego zestawienia dość, moim zdaniem, interesujące wnioski. Mi natomiast dylemat zorganizowała zakupiona w listopadzie Bianka, która dotarła do Polski z oponami Pirelli P Zero Velo 4s. Oplot ma ta guma 127 TPI, więc też nieźle. Nie miałem okazji jeszcze mocno ich potestować, ale zestawienie ich z Continentalami wygląda następująco: https://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviews/compare/continental-grand-prix-5000-2018-vs-pirelli-p-zero-velo-2017 Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Gość
Nemrod Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Z oplotem i Continentalami jest ten kłopot, że inni producenci podają ilość włókien na cal w jednej warstwie tkaniny a Continental sumaryczną. Także w przypadku GP5000 powinno to wyglądać 3x110. Co nie zmienia faktu, że to świetne oponki sam w szosie mam GP5000 TL. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Nemrod
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) 9 godzin temu, Nemrod napisał: Także w przypadku GP5000 powinno to wyglądać 3x110. Dzięki, faktycznie tak to powinno się liczyć. W takim razie teraz moje pytanie jest takie - która w takim razie z tych opon ma większe szanse na uniknięcie przebicia: Pirelli ze 127 TPI w jednej warstwie czy jednak trzy warstwy w Conti po 110 każda? Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Gość
kaido2 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 5000 już bym nie kupił, waga niższa od 4000 ale to dlatego, że mniej mieszanki. Żywotność 4000- u mnie 16kkm i jazda po wszystkim - tylko asfalt 25 tys. 5000 z tego co wiem tyle nie przejadą( max chyba 8). A jak ktoś nie wybrzydza drutem to ma tą sama oponę w drucie za nieco ponad stówkę od sztuki, guma nie lajtowana jak w przypadku 5000. Wracając do kamoli to po lesie i tłuczniu lecę na zwykłych Michelinach Dynamic Sportach z oplotem 31 i też spokój. Problemy w nich się zaczynają jak się wypłaszczą i widać już oplot. Na 4000-kach można lecieć na samym Vectranie, no tylko ta przyczepność już nie ta
Zigfir Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) W piątek wjechałem na łączenie miedzy asfaltem wysypane tłuczniem przeznaczonym do podbudowy dróg. Było tego w okolicach 0,5-0,7 metra. Wyjechałem ze świstem schodzącego powietrza. Na tyle GP5000 32 załapało piękną dziurę szerokości 4 mm na czole opony. Ciśnienie 6,3 bara. A teoretycznie te opony są od czoła wzmacniane. Wniosek z tego taki, że jak się porządnie trafi to się każdą przedziurawi. Ścianki boczne tej gumy są bardzo delikatne i naciąć je też bardzo łatwo. Ale coś za coś, bo oponki są rewelacyjne pod kontem osiągów. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Zigfir
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Tak na chłopski rozum co trzy podobnie gęste warstwy to nie jedna, ale może jednak to naiwność. 2 minuty temu, Zigfir napisał: Wniosek z tego taki, że jak się porządnie trafi to się każdą przedziurawi. No to faktycznie, paskudny niefart, kiepska sprawa.
kaido2 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Im więcej gęstych warstw tym mniejsze prawdopodobieństwo trafienia. Wiele też zależy z czego jest ten oplot. Wspomniany Michelin jak dojedzie do oplotu to chwila i bum , bo zwykła szmata. W Specach Turbo, GP4000, Schwalbe One, Ultremo, czy wspomnianych Vittoriach Rubino 2.0 lub Pro na oplocie jeszcze pojedziesz. Podwójny, czy potrójny oplot ma ta zaletę, że jak jedna warstwa się podda wewnątrz to opona nie wybuchnie jak w przypadku tylko jednej i to jest główna jej zaleta.
Zigfir Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 26 minut temu, Łabędź napisał: No to faktycznie, paskudny niefart, kiepska sprawa. Kiepska ale po założeniu detki i podklejeniu opony szybką łatką (do dętek) trening dokończyłem - 40km. Specjalnie się nacięcie nie rozlazło. W domu wrzuciłem w środek łatkę tiptopa do opon na klej sc-bl i zalałem dziurkę klejem do butów shoe goo. Zobaczę jak w testach to wypadnie, czyli czy się nie będzie rozłazić dalej i czy się będzie czuło w jeździe. W ostateczności guma do wymiany...
Motke Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 51 minut temu, Łabędź napisał: W takim razie teraz moje pytanie jest takie - która w takim razie z tych opon ma większe szanse na uniknięcie przebicia: Pirelli ze 127 TPI w jednej warstwie czy jednak trzy warstwy w Conti po 110 każda? Skoro 1x110 jest trochę bardziej wytrzymała od 1x127 to tym bardziej 3 warstwy 110.
Nemrod Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 To, że Conti podaje ilość włókien sumaryczną nie oznacza, że inni którzy podają z jednej warstwy używają tylko tej jednej. Schwalbe w większości opon stosuje dwie warstwy. Co do innych trzeba by poszukać. Gęstrzy opolot sprawia, że tkanina jest mniej sztywna i lepiej pracuje. Zmniejsza to nieco opory toczenia, poprawia przyczepnoś i zmniejsza masę. Ale na logikę gdy jedna opona ma TPI 60 na cal a druga 240 to poprostu nitki w tej drugiej są 4 razy cieńsze tak samo jak sama tkanina. Co pod warunkiem użycia zbliżonych materiałów czyni ją mniej podatną na przebicia. Dlatego z reguły opony typowo sportowe będą miały wysokie TPI a te mające gwarantować pancerność zdecydowanie niższe.
kaido2 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Zigfir napisał: A teoretycznie te opony są od czoła wzmacniane. W 4000 jest całkiem solidny Vectran, w 5000 powinno być podobnie, aczkolwiek to odchudzona wersja 4000 więc moze być różnie . Pewnie jakbym dysponował zwłokami 5000 to bym sprawdził. Godzinę temu, Zigfir napisał: Wniosek z tego taki, że jak się porządnie trafi to się każdą przedziurawi. Victorii Rubino Pro mi się nie udało, wjechałem przy 40 km/h w przepołowionego tulipana. Schwalbe Durano + tym bardziej by się nie poddało, bo wewnątrz poliuretanowa ( nie piankowa) wkładka o bardzo dużej twardości. Taka sama wkładkę miałem w Vittorii Jounaltech, gdzie pewnego dnia w nocy wróciłem mając z przodu wkomponowany kawałek Lecha, jechałem z nim jakieś 5km. 4 minuty temu, Nemrod napisał: Dlatego z reguły opony typowo sportowe będą miały wysokie TPI a te mające gwarantować pancerność zdecydowanie niższe. Kwestia też materiału z jakiego są włókna. Michelin Dynamic Sport -typowa bawełniana szmata, szybko się przeciera i generalnie wszystko przez nią przełazi ( oprócz kamoli w lesie ) O kapcia o dziwo jest dość łatwo. TPI 31. W Specach Turbo, GP4000, Schwalbe One, Ultremo, czy wspomnianych Vittoriach Rubino 2.0 lub Pro jechałem na oplocie, kapci nie łapałem, a i oplot był dość wytrzymały. Oplot z włókien syntetycznych. TPI dużo wyższe, Vittorie - oplot 2 warstwy.
Nemrod Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Wiem, dlatego napisałem " pod warunkiem użycia zbliżonych materiałów". No i dochodzi też kwestia posiadania/ nie posiadania wkładki antyprzebiciowej.
kaido2 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 A to przepraszam, za moje niedopatrzenie.
Rekomendowane odpowiedzi